Přes 70 britských poslanců žádá ministra, aby Assange vydal do Švédska. Chtějí spravedlivý soud

Přes 70 britských poslanců vyzvalo v dopise ministra vnitra Sajida Javida, aby Velká Británie přednostně vydala Juliana Assange švédské justici, pokud Švédsko o vydání požádá. Švédská prokuratura Assange vyšetřovala kvůli obvinění ze znásilnění. Případ byl odložen v roce 2017 a v srpnu 2020 může být promlčený.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Assange se ukrýval na ekvádorské ambasádě, aby se vyhnul vydání do Švédska kvůli obvinění ze znásilnění (snímek z 19. května 2017)

Assange se ukrýval na ekvádorské ambasádě, aby se vyhnul vydání do Švédska kvůli obvinění ze znásilnění (snímek z 19. května 2017) | Foto: Peter Nicholls | Zdroj: Reuters

„Samozřejmě netvrdíme, že je vinen, ale věříme, že by měl proběhnout řádný proces a žalobci by se mělo dostat spravedlnosti,“ píše se v dopise, který na twitteru zveřejnila labouristická poslankyně Stella Creasyová.

Poslanci chtějí, aby bylo obvinění ze znásilnění vyšetřeno. Většina zákonodárců je z opoziční Labouristické strany.

Apoštol radikální otevřenosti, nebo ‚užitečný idiot‘? Petr Koubský rozplétá působení Juliana Assange

Číst článek

Spojené království by mělo podle poslanců švédskou stranu informovat, že s ní bude „plně spolupracovat“, pokud se rozhodne případ znovu otevřít. Švédsko teď zvažuje, zda Assangův případ znovu otevře, jak o to prokuraturu požádala jedna z údajných obětí.

O vydání Juliana Assange má zájem i americká justice. Ta jej viní ze spiknutí za účelem získání tajných informací z vládního počítače a zveřejnění tajných informací na serveru WikiLeaks.

Julian Assange se sedm let skrýval na ekvádorské ambasádě, právě proto, aby se vyhnul vydání do Švédska. Proti extradici zakladatele Wikileaks do Spojených států se v pátek vyslovil lídr opozice Jeremy Corbyn..

Britští policisté vyvedli Assange z ambasády ve čtvrtek kolem poledne. V Británii byl na něj vydán zatykač proto, že v roce 2012 porušil podmínky stanovené soudem při jeho propuštění na kauci a nedostavil se k soudu.

Tonight over 70 parliamentarians stand with victims of sexual violence, and are calling on both the Home Secretary and the shadow Home Sec to urge them both to be champions of action to ensure Julian Assange faces Swedish authorities and is extradited there if they so request:

21:51 – 12. 04. 2019

703 2534

jma, lac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme