Pokud se v Itálii a Francii nezvedne konkurence, fanoušci ty ligy přestanou sledovat, věstí Eriksson

Pokud se v Itálii a Francii nezvedne konkurence, fanoušci ty ligy přestanou sledovat, věstí Eriksson

Sven-Göran Eriksson, bývalý trenér Anglie, Mexika, Benfiky nebo Manchesteru City, se během rozhovoru pro Corriere dello Sport rozpovídal o tom, jak začíná být situace v takových ligách, jako je francouzská či italská, kritická.

Jak jistě víme, v Itálii i Francii poslední roky vládne jenom jedno mužstvo. Konkurence v takové soutěži je dle svědectví mnoha lidí na bodě mrazu, což nepoutá tak velkou pozornost zahraničních fanoušků, jako tomu bylo kdysi. Lídři tabulky si asi stěžovat nebudou, ale přesto se najdou tací, co se nebojí otevřít pusu.

„Týmy jako PSG nebo Juventus nemají chybičku. Jsou prostě dokonalé. Od složení kádru přes souhru na hřišti až po celkovou kvalitu soupisky. Takovému týmu se prostě nedá nic vytknout a v tom je právě ten problém. Kde je nějaká konkurence? Ještě než liga začne, všichni už vědí, jak skončí,“ pustil se do vysvětlování Eriksson.

„Velmi mi chybí ty časy, kdy v Itálii bojovalo o titul třeba i pět mužstev. AC Milán, Inter Milán, Neapol, AS Řím a Lazio. V současnosti je to jenom Juventus, s nímž se nemůže nikdo, absolutně nikdo měřit. Kvůli tomu italský fotbal přichází o atraktivitu, což mě samozřejmě mrzí. Velké fotbalové ligy žijí z televizních práv, která putují do celého světa, avšak tímto tempem francouzský ani italský fotbal pomalu nikdo sledovat nebude,“ pokračoval.

Za příklad dával právě dění na Britských ostrovech, kde se těší nejvyšší atraktivitě už dlouhá léta. „Premier League je bezpochyby nejatraktivnější soutěž planety. Jednou ji vyhraje Manchester City, podruhé Chelsea, potřetí Ranieriho Leicester. I když Guardiola přinesl neuvěřitelnou kvalitu, nikdy nedokážete předem odhadnout, kdo vyhraje titul. V porovnání s anglickou ligou je Serie A zkrátka nudná,“ uzavřela švédská legenda.