14. dubna 2019 • 04:40

Šifra učedníka Hložka: nejmladší hráč derby září technikou i výbušností

Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalisté pražské Sparty oslavují trefu Adama Hložka proti ZlínuFotbalisté pražské Sparty oslavují trefu Adama Hložka proti ZlínuFOTO: Pavel Mazac / Sport

    Na lámání rekordů už je zvyklý, svým způsobem je to pro něj rutina. Adam Hložek, supertalent Sparty, jich během dosavadního průběhu jara pokořil už několik. Stal se nejmladším hráčem v základní sestavě Letenských. Potom i nejmladším střelcem samostatné ligy. Dnes se Hložek navíc stane nejmladším sparťanem, který v rámci české nejvyšší soutěže zasáhne do slavného derby. Bude mu pouhých 16 let a 264 dní. Pořád má všechno před sebou, pořád se učí. Už teď je ale až děsivě dobrý. Deník Sport poodkrývá jeho kouzlo.

    Antonín Barák rozebírá talenty: zajímavé postřehy o Královi a Hložkovi
    Video se připravuje ...

  • Hlava

    Naprosto klíčový element pro každého fotbalistu. Pokud je hráč dostatečně inteligentní a dokáže se uplatnit i ve vzdušných soubojích, má vyhráno. Hložek oba předpoklady naplňuje. Byť je ještě v „telecím“ věku, na hřišti si počíná jako mazák. Nemá problém se ve vteřině rozhodnout pro řešení dané situace. A jen málokdy sáhne vedle. Ačkoli mládeží procházel jako útočník, na Spartě vidí jeho největší sílu na pozici podhrotového hráče. Důvod? Právě to, že dokáže bleskově reagovat na dění na trávníku, má dobré periferní vidění i kombinační schopnosti. O jeho vyzrálosti vypovídá i fakt, že na jaře nastupuje výhradně na křídle a i tam exceluje. I v šestnácti letech se dokáže přizpůsobit. Ať ho postavíte kamkoli, bude vědět, co má dělat. To z něj dělá směrem do budoucna zbraň hromadného ničení. A vzdušná síla? Gólová hlavička proti Plzni po perfektním náběhu a na vteřinu přesném timingu hovoří za vše.

    Hložek načal Plzeň a zářil: Děkuju trenérovi za šanci
    Video se připravuje ...

  • Krytí míče a soubojovost

    Umí udržet míč, pokrýt ho před dotírajícím soupeřem, zatnout nebo převážit váhu na správnou stranu. Neznat ho, při pohledu na hřiště neuhádnete jeho věk. Hložek na šestnáct let nevypadá a experti nad „přírodním úkazem“ žasnou. Neuvěřitelně rychle se v soubojovosti vyrovnal podstatně starším hráčům, z nichž řadu jednoduše odtlačuje tělem. Svědčí o tom průměr úspěšnosti v osobních soubojích 54 procent, například nedávno proti Olomouci tohle číslo ještě navýšil na 86 procent. Tahle dovednost mu spolu s přehledem výrazně pomáhá zrychlit hru do volného prostoru. Ještě úspěšněji zvládá driblink jeden na jednoho, v průměru úspěšnosti 73 procent. Podstatné je, že díky obrovskému potenciálu má Hložek předpoklady, aby tyto dovednosti s přibývajícím věkem a zkušenostmi neustále zlepšoval.

    Sparta - Zlín: Tady se měla pískat penalta. Čanturišvili ve vápně nastavil Hložkovi stoličku
    Video se připravuje ...

  • Výbušnost

    Hložek je zvyklý pracovat ve velké rychlosti. Aby ne, má za sebou letité působení ve strahovské akademii, jejíž šéf Jaroslav Hřebík si právě na tomhle prvku velice zakládá. Během zápasu tak prakticky neuvidíte, že by se Hložek někde mimo aktuální těžiště hry poflakoval. Přesto právě v téhle kategorii se mu otevírá možná největší prostor ke zlepšení. A to především v okamžité výbušnosti a startu na míč. Sparťanský mladíček sice hraje ve velké rychlosti, nijak z ní ovšem nevybočuje. Jako by před výkopem zařadil čtvrtý rychlostní stupeň (což rozhodně není málo) a ten si držel. Pokud by dokázal přehodit ještě na pětku a předvedl takovou výbušnost, jakou disponují třeba jeho spoluhráči David Moberg Karlsson či Václav Drchal, stalo by se z něj ještě hrozivější ofenzivní monstrum. Potom už by ale ani v pouhých šestnácti možná ve Spartě nebyl...

    LIGOVÝ INSIDER: Hložek je neuvěřitelný! A Král může vládnout i v „repre“
    Video se připravuje ...

  • Technika a práce s nohama

    Levačkou si balon připravil, pravou pohotově pálil. Hložkův gól proti Zlínu v minulém kole nasměroval sparťany k vítězství. A krásně ukázal, jakou technikou talentovaný útočník disponuje. Že do hry zapojuje pravidelně levou nohu – a povětšinou úspěšně – není náhoda. Nemá ji na opírání. Levačku speciálně piluje v individuálním tréninku. Tuhle schopnost nevyužívá „jen“ před soupeřovou brankou, ale především v mezihře, kde je v roli křídelního hráče víc vytížený. Důkazem budiž 78procentní úspěšnost přihrávek, přičemž v těch klíčových zaznamenal 49 procent. Pravačka je ještě jistější, logicky. Když se opře vší silou, dokáže vyslat pumelici, po které brní ruce ještě druhý den. Co je potřeba vypilovat, je přesnost zakončení. S tou své ofenzivní schopnosti povýší na další úroveň.

    Sparta - Zlín: Karlsson vypekl Ševce sólem, Hložek propálil Rakovana - 1:0!
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud