Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

U Frýdku běhá zmatená medvědice, kličkuje před auty a děsí místní. Nesmíte utíkat, varuje expert

Video se připravuje ...
Autor: všm/čtk - 
14. dubna 2019
08:45

Medvědice, kterou tento týden odchytili ochránci přírody a vypustili ji pak s nasazeným monitorovacím obojkem, opustila Beskydy a pohybuje se v blízkosti Hukvald na Frýdecko-Místecku. Hukvaldy jsou díky zřícenině hradu a oboře vyhledávaným turistickým cílem, lidé by tam proto měli být obezřetní. Uvedla to mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová, varování se objevilo i na sociální síti facebook. Vedle toho obec zveřejnila i video, na kterém je vidět, jak medvědice zmateně přebíhá silnici.

„Upozorňujeme občany, že na území pod Palkovickými hůrkami se pohybovala čipovaná medvědice. Prosíme tedy o zvýšenou opatrnost a zabezpečení majetku, případně vašich hospodářských zvířat a včelstev. Prosíme také o shovívavost vůči zvířeti... Medvěd je sledován pomocí čipu pracovníky CHKO Beskydy.“ Tuto zprávu zveřejnili včera zástupci Hukvald na facebooku, k příspěvku připojili i amatérské video zvířete. To bylo natáčeno z pomalu jedoucího auta, na záběrech je vidět, jak kousek od vozu běží lesem zmíněná medvědice, pak přeběhne silnici a zmateně se točí na trávníku.

Zatímco řada místních se obává o bezpečí zvířete, někteří mají spíš strach o to vlastní. „Včera večer po 20. hodině jsem ji potkal na cestě u rybníka na Hájově. Nevěřil jsem vlastním očím. Čeká se na to, až někomu smrtelné ublíží?“ napsal například Vladan J.

Medvědici zahlédli i turisté, ti jako první upozornili úřady. „Informována byla policie, správa hukvaldské obory i vedení obce Hukvaldy," uvedla Birklenová. Šelma se podle ní pohybuje hlavně v noci a v porostech mimo otevřenou krajinu, během dne s největší pravděpodobností spí. To ale podle zveřejněného videa moc nevypadá.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) uvedl, že není potřeba vyvolávat paniku, jistá opatrnost je ale na místě. „Pokud lidé vědí, že setkání s touto šelmou někde hrozí, musí být obezřetní. Jsme v úzkém kontaktu s expertem z Mendelovy univerzity, se kterým spolupracuje i Správa Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Je to odborník na medvědovité šelmy, který všechny dostupné informace i výstupy z monitorovacího obojku vyhodnocuje a v případě potřeby je schopen zasáhnout,“ uvedl hejtman.

Hlavně neutíkat

Birklenová uvedla, že je nutné, aby se turisté pohybovali po značených turistických trasách a byli informováni, jak se při setkání s šelmou zachovat. „Nejdůležitější je zachovat klid. Vyhnout se přímému pohledu do očí, zůstat stát a nechat medvěda odejít. Rozhodně není vhodné utíkat,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Jan Filgas. Chovatelům doporučil, aby si zabezpečili hospodářská zvířata.

Birklenová připomněla, že medvěd je přísně chráněný. Pokud ho lidé zahlédnou, měli by informovat policii, krajský úřad nebo Správu CHKO Beskydy na telefonním čísle 571 654 293.

Medvědice se už několik týdnů pohybovala především v Beskydech kolem Lysé hory. Váží 106 kilogramů a měří 87 centimetrů.


nemocna ( 14. dubna 2019 20:02 )

Zmr.. ochránci říkala jsem že jí vystresují a bude ve stresu z obojku a uzavření v bedně, je zmatená a hledá klidné bezpečné místo ne kde jí ublížili, zmateně běhá sem tam a neví kudy kam z hluku má strach a při putování se spíše dostává blíž k lidem, když se bude cítit ohrožená může i zaútočit a to už bude důvod jí odstřelit přitom za to můžou ochranáři měli jí nechat být žila v klidu v lesích za Lysou horou, odstavila dvě medvíďata a držela se poblíž, dřevorubci jí několikrát pozorovali a i když byla blízko hleděla si svého, natočili jí i s medvíďaty, medvěd co byl natočený s kancem nebyla ona!!! ochránci zapraskaní mají zvířata chránit ne jim ubližovat a dostávat do stresu, Jaskula si měl dát obojek na sebe a zavřít do bedny, pokud jí zajede auto nebo někomu ublíží můžou za to oni, zavřete si všichni domácí zvířata a hlavně at nepobíhají psy, dostali by jí ještě do většího stresu, nehonte jí autem, netrubte, nechte jí v klidu odejít, když jí necháte nikomu neublíží je hodná! jen hledá klidné místo, doufám že se vrátí zpět za Lysou horu a nic se jí nestane, ochranáři sundejte jí ten debilní obojek, dokud jste jí nechali být byla v klidu v lesích na Hamrách kde měla i co lovit a nikomu neublížila

Yarda ( 14. dubna 2019 13:17 )

...Birklenová připomněla, že medvěd je přísně chráněný... Samozřejmě. Medvěd je tam jen jeden. Za to lidí je všude jak na$ráno. Asi by se to vyřešilo, kdyby medvěd přebíhal silnici těsně před rozjetým kamionem nebo trať před rozjetým rychlíkem.

kuromrd ( 14. dubna 2019 12:48 )

koupím drápky ze střelené medvědice - na lektvar po kterém stojí

Kruta_Pravda ( 14. dubna 2019 12:36 )

Nebere mi to rozum, vypouštět medvěda do Beskyd.

Desterz ( 14. dubna 2019 12:26 )

Souhlasím s tím, že jistí lidé jsou fakt p!tomí. Vypustit medvěda v civilizací přehuštěné středoevropské krajině kde není kousek klidu?! To může jen totální !mbecil, kterému jde o to aby se zvíře vynervovalo a na někoho ve stresu vystartovalo. Patrně někdo opravdu chce, aby se stalo neštěstí.

Zobrazit celou diskusi