Miliardář Jack Ma: Mí zaměstnanci by měli být vděční, že mohou pracovat 12 hodin denně

Je jedním z nejbohatších Číňanů a ve světě internetového podnikání patří k jedné z nejrespektovanějších postav. Od nuly se mu podařilo vybudovat online tržiště Alibaba, které má v současné době hodnotu 490 miliard dolarů. Nyní ale miliardář Jack Ma zaujal média kontroverzním výrokem. Prohlásil totiž, že tvrdou pracovní dobu a 12ti hodinové směny by jeho zaměstnanci měli považovat za požehnání.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Jack Ma toto tvrzení prohlásil v chatovací aplikaci WeChat, jejímž prostřednictvím promluvil k zaměstnancům Alibaby. „Osobně si myslím, že možnost pracovat podle tohoto rozvrhu představuje velké požehnání,“ prohlásil Ma. „Pokud chcete být zaměstnanci Alibaby, musíte být připraveni na 12hodinovou pracovní dobu, jinak se ani nenamáhejte s ucházením o místo. Každý na tomto světě chce úspěch, hezký život a respekt od ostatních. Ale pokud nevložíte do svého úsilí více času a energie než ostatní, jak toho chcete dosáhnout?" dodal Ma.

Jack Ma se zastal náročného pracovního režimu

Miliardář se také zastal pracovního režimu "996", který znamená, že lidé pracují od 9 hodin ráno do 9 hodin večer po šest dní v týdnu. Kritici upozorňují, že takový režim je pro člověka nepřijatelný, protože chybí čas na odpočinek a osobní život. Výrok čínského miliardáře dávají média do souvislosti se špatnými pracovními poměry v některých dalších velkých firmách, které podnikají na internetu. Za špatné podmínky k práci byl v minulosti kritizován například i internetový gigant Amazon.

Jack Ma založil Alibabu v roce 4. dubna 1999 a jeho majetek je odhadován na 34,6 miliardy dolarů. Jeho cesta k bohatství byla velmi barvitá a v podstatě by se dala popsat jako čínský sen. Ma se narodil do chudé rodiny a mládí prožil ve skromných poměrech. Profesně se mu nejdříve vůbec nedařilo; podle jeho slov ho odmítli u více než 30ti pohovorů - košem dostal například i v čínské pobočce KFC. Situace se změnila ve chvíli, kdy se Ma naučil anglicky a začal se živit jako průvodce, který v Číně prováděl anglické turisty.

Znalost cizího jazyka mu pak pomohla i v jeho podnikatelských začátcích. S přáteli se v roce 1994 vypravil do Ameriky, kde poprvé objevil internet. Po návratů domů založil firmu na výrobu webových stránek, brzy si však uvědomil, že velký potenciál se na internetu skrývá hlavně v prodeji zboží. A tak v roce 1999 založil Alibabu, ze které se mu podařilo udělat největší online tržiště v Číně (do skupiny Alibaba patří i známé internetové tržiště AliExpress, které je oblíbené i v Čechách).

No items found.