bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Trápení Tampy? Detroitská „supersezóna“ skončila před lety taky krachem

14. dubna 2019, 14:30

Jiří Lacina

Jen jednou ztratila Tampa Bay v sezóně dvě utkání za sebou po základní hrací době. Kteroukoli porážku jinak hravě vyvážila sérií vítězství. Skončila základní část a všechno je jinak. Jako by Blesky chtěly dokázat platnost tvrzení, že play off je zcela nová soutěž. Historie přitom podobné případy zná. Také Detroit, jehož rekord 62 výher letos Tampa vyrovnala, v play off 1996 výsadní pozici neobhájil.

Harlem Globetrotters na ledě

Byl to tehdy skvostný tým! Bránu jistili Chris Osgood a Mike Vernon, držitelé Jennings Trophy pro dvojku s nejnižším počtem inkasovaných branek. Hráčům v poli šéfoval Steve Yzerman (30 let). V obraně borec s asi nejhladším skluzem v dějinách této hry Paul Coffey (34), v Detroitu daleko odpovědnější směrem dozadu než předtím v Edmontonu nebo v Pittsburghu. Taky Švéd Nicklas Lidström (25), jehož dokonalá hra za ty dvě dekády v NHL (1991-2012) nejevila známky změn, patřil už tehdy ke světové elitě.

K dispozici byla celá ruská pětka. Sergej Fjodorov (25) dostal o dva roky dřív jako první Evropan v historii NHL Hart Trophy. Byl to tak dokonalý univerzál, že v případě potřeby zaskakoval dokonce v obraně. Tam jinak zářili další dva krajani. Vladimira Konstantinova (28), který skončil ročník s těžko uvěřitelnými +60 body, doplňoval Vjačeslav Fetisov (37). V útoku ještě Sláva Kozlov (23) a Igor Larionov (34), přezdívaný „profesor“. Netřeba dodávat, že Fetisov s Larionovem patřili ke staré sovětské škole, kdy si pod Viktorem Tichonovem prošli skutečným tréninkovým peklem.

Na lavičce nejúspěšnější kouč zámořské historie Scotty Bowman, jenž se nebál spojit ruskou pětku do jedné formace. „Nebyli tak individualističtí jako hráči ze Severní Ameriky. Hráli víc týmově. Byli velmi dobří v kombinaci, výborně bruslili, měli skvělou fyzičku. Když jsem dal tuhle pětku dohromady, hráli něco úplně jiného, než co bývalo v NHL zvykem. Některé jejich góly byly skutečné ‚highlight‘ okamžiky. Byli trochu jako Harlem Globetrotters na ledě,“ vzpomínal s odstupem Bowman.

Klopýtání v play off

Pokud Tampa, samozřejmě zvýhodněná tím, že má dnes každý zápas vítěze, zakončila tuto sezónu se 128 body a náskokem 21 bodů na druhý Boston a Calgary (oba 107), pak Detroit před 23 lety dosáhl dokonce na 131 bodů. Druhá Philadelphia měla 107 bodů. Čili rozdíl mezi prvním a druhým 24 bodů. Ani tato komfortní pozice ovšem neznamenala v play off nic.

Jako vždy šlo o novou soutěž, kde si musíte vybojovat všechno od nuly.

Dobře to věděl třeba Paul Coffey, hráč s nejbohatšími zkušenosti z play off v sestavě Wings, který ostatní důrazně varoval, že cokoli menšího než Stanley Cup bude po téhle sezóně neúspěch. Spoluhráče bohužel nevyburcoval. Hned na úvod se Detroit zle natrápil s Winnipegem. Přestože Jets neměli být velkou hrozbou, potřeboval na ně favorit šest utkání.

Ve druhém kole odehrála Rudá křídla se St. Louis, kde právě končil svou krátkou anabázi Wayne Gretzky, ještě o zápas víc. To všechno přestože soupeř neměl k dispozici brankářskou jedničku Granta Fuhra, za něhož zaskakoval Jon Casey. Poslední duel rozhodovalo až druhé prodloužení, jediný gól utkání padl v čase 81:15. Hala šílela radostí, když Steve Yzerman přejel modrou čáru a ostrou ranou propálil hostujícího gólmana.

Krvavá rivalita

Je třeba si uvědomit, že Detroit nebyl v jednoduché situaci. Od výhry New York Rangers v roce 1994, kteří čekali na Stanley Cup 54 let, se stali Red Wings terčem rýpavých vtípků. Od té chvíle byli totiž oni nejdelším čekatelem na Stanley Cup. Ten poslední slavili ještě v éře Gordieho Howea a Teda Lindsayho v roce 1955. Jednačtyřicet let čekání je na tradiční klub docela dost.

Ve finále konference narazil Detroit na Colorado. Byl to také souboj dvou respektovaných kapitánů, z dnešního pohledu legend. Steve Yzerman i Joe Sakic dobře věděli, jak chutnají porážky. V úvodu svých kariér si jich v Detroitu, respektive v Quebecu užili dost. Oba toužili po vítězství velmi silně.

Detroit nakonec selhal v šesti zápasech, přičemž rozhodl už začátek. Série se St. Louis hráče vyčerpala, první dva zápasy s Coloradem dorazily. Prodloužení úvodního duelu zlomil šťastný gól Mike Keanea, ve druhém zářil Patrick Roy, jenž střelce Red Wings dokonale vynuloval. Tady je jeden z důvodů převahy Avalanche. Třicetiletý Roy přišel na západ v průběhu sezóny z Montrealu s dvojnásobnou vítěznou zkušeností z let 1986 a 1993. V play off byl oporou.

Druhým významným momentem série byl ošklivý hit coloradského Claudea Lemieuxe na Krise Drapera z Detroitu v šestém utkání. Známý provokatér, jenž si rád podával soupeře dobře mířenými nadávkami, srazil nic netušícího Drapera hlavou proti mantinelu. Následky byly děsivé - zlomená lícní kost, čelist, nos a několik vyražených zubů. Agresor šel předčasně pod sprchy.

„Nedokážu uvěřit, že jsem mu po tom všem potřásl tou jeho zasr… rukou,“ ušklíbl se později na Lemieuxovu adresu veterán Dino Ciccarelli.

Atmosféra se dala krájet od samého začátku souboje. Ve třetím utkání naremploval Sláva Kozlov Adama Footea z Colorada na plexisklo tak tvrdě, že oběť sešívali dvaceti stehy. Rozhodčí netrestali, tak se jal spoluhráče pomstít Lemieux, který způsobil Kozlovovi krvavé zranění úst. Po zápase neudržel nervy ani jinak klidný Scotty Bowman. Na parkovišti zasypal z autobusu Lemieuxe, procházejícího kolem se ženou a dítětem, sprškou vulgarit.

„Cítím větší uspokojení než po kterémkoli jiném vítězství,“ konstatoval po skončení série největší neřád v dresu Lavin.

Základ krvavé rivality byl položen. Napětí mezi oběma týmy znovu vybublalo o rok později, kdy se tvrdě střetly v posledním vzájemném utkání základní části 26. března 1997. Série rvaček, kde nechyběl střet bitkaře McCartyho s Lemieuxem, ani pěstní souboj gólmanů, vešla do historie pod mnoha přezdívkami, mezi jinými jako „Krvavá středa“ nebo „Rvačka v Hockeytownu“.

Znalci a obdivovateli bitek v hokeji je tato noc dodnes považována za jednu z nejdivočejších v hokejové historii. Klasika v tom nejryzejším slova smyslu. Detroit nejen v tomto duelu obhájil svou čest. V repríze konferenčního finále vrátil Coloradu porážku v poměru 4:2 a postoupil. V absolutním finále pak hladce přejel Lindrosovu Philadelphii a získal první ze tří Stanley Cupů (další 1998 a 2002) pod vedením Stevea Yzermana.

Nic to nemění na tom, že v roce 1996 Rudá křídla krutě selhala a jejich tým z tohoto roku je dodnes mnoha fanoušky považován za mužstvo, které zůstalo v play off nejvíc za očekáváním. Tampa se musí hodně snažit, aby po skvělé základní část nenásledovala Detroit i v této oblasti.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.