Příbramskou teplárenskou kupuje skupina EnergoFuture. Přeplatila i konkurenční giganty

Příbramská teplárenská

Příbramská teplárenská Zdroj: profimedia.cz

Společnost Příbramská teplárenská může po desítkách let v konkurzu skončit v rukou nového majitele. Soutěž na její převzetí vyhrála společnost Mincom CZ napojená na skupinu EnergoFuture. Také ve smlouvách týkajících se prodeje, které byly zveřejněny v registru smluv, jsou kontakty na pracovníky EnergoFuture. Také dva na sobě nezávislé zdroje obeznámené s prodejem považují za nového investora EnergoFuture i.

Za Příbramskou teplárenskou zaplatí EnergoFuture 238 milionů korun na účet konkurzního správce teplárny. Dalších zhruba 38 milionů korun poputuje na účet Příbrami. Součástí prodeje jsou totiž všechna aktiva podniku včetně rozvodné teplárenské infrastruktury v majetku města. EnergoFuture tak za teplárnu zaplatí celkem více než 276 milionů korun.

Transakce, při níž vystupovali dva prodávající, nebyla jednoduchá. „Složitá byla koordinace zájmů dvou prodávajících: města a věřitelů. Nejsložitější bylo sladit časově a procedurálně režim, v němž jedná město při prodeji majetku a režim prodeje majetku z konkurzu,“ popisuje proces Petr Dědeček, výkonný ředitel Patria Corporate Finance. Tato společnost byla při transakci poradcem spolu s firmou Naxos.

Společnost EnergoFuture vlastní zdroj na výrobu tepla a elektrické energie z biomasy, přesněji dřevní štěpky, který leží poblíž severomoravského Frýdku-Místku. „Nejsou v energetické branži příliš známí,“ dodává zdroj z energetických kruhů.

EnergoFuture však dokázala porazit plynárenský kolos Innogy nebo také energetickou skupinu ČEZ. „Velké korporace z důvodů rozsáhlých vnitřních struktur a procedur nebyly schopny uchopit investiční příležitost způsobem jako výherce,“ hodnotí Dědeček.

Podle informací deníku E15 z energetických kruhů plánuje nový investor využít teplárnu pro výstavbu zdroje na štěpku a spalovny komunálního odpadu. Vyjádření EnergoFuture se redakci E15 nepodařilo získat.

Konkurzová anabáze teplárny, která trvala od roku 1998, může tedy prodejem skončit. Promítla se na tom spolupráce konkurzního správce i města, které mezi sebou v minulosti vedly spory o vlastnictví potrubí. „Oba prodávající byli velmi vstřícní a transakčně orientovaní. Nám jako poradci umožnili do procesu zpeněžení zakomponovat prvky typické pro fúze a akvizice, což u konkurzů není obvyklé,“ uvádí k prodeji Dědeček s tím, že tak vzrostla konkurence mezi investory.

Pro ukončení prodeje ale ještě zbývá transakci vypořádat. „Předpokládáme, že vše proběhne do konce dubna 2019,“ míní Dědeček. Aby se EnergoFuture stala majitelem teplárenských aktiv, musí ještě zaplatit.