Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Kladno zaspalo třetí třetinu a Pardubice dál neohroženě vedou baráž. České Budějovice jsou bez naděje

Skoro neuvěřitelný obrat předvedly Pardubice v 8. kole baráže o extraligu proti Kladnu, když zvítězily 5:3. Rytíři vedli po dvou třetinách 3:1, Jaromír Jágr se postaral o jeden z gólů a na druhý přihrál a vše nasvědčovalo tomu, že v barážové tabulce srovnají s Dynamem krok. Jenže Východočeši ve třetí třetině nasázeli do Cikánkovy branky čtyři góly, s čímž už Kladenští nic nezmohli. Budějovičtí hokejisté prohráli i s Chomutovem 1:3 a definitivně přišli o možnost postupu do extraligy.

Tomáš Redlich a Vojtěch Budík v souboji
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Hostující Východočeši sice už po 114 vteřinách otevřeli skóre, když Machala ideálně nabil Poulíčkovi, který zblízka nezaváhal, jinak byla ale první třetina zcela v režii Rytířů. Velké starosti dělala hostům především první útočná formace s Jágrem a Plekancem, jimž navíc velmi zdatně sekundoval i její třetí člen Zikmund.

Kladnu se podařilo vyrovnat už o 76 sekund později, když Jágr ve vlastním obranném pásmu posunul kotouč podél hrazení na rozjetého Zikmunda, který vzal na sebe koncovku přečíslení dvou na jednoho s Plekancem a nekompromisně zavěsil. V polovině osmé minuty přišla další velká Jágrova chvíle. Nejprve udržel puk v útočném pásmu, vzápětí si sprintem mezi kruhy řekl o nahrávku od Zajíce a ten ho vyslyšel - 2:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 8. kola baráže Kladno - Pardubice

Kladenští pak měli i řadu dalších slibných příležitostí, vyhráli úvodní dvacetiminutovku na střely 16:6, ale Kacetl držel šance Východočechů nad vodou. Mimo jiné se blýskl i proti dalšímu svižnému pokusu Jágra z kruhu pro vhazování.

Hned v nástupu do druhé části zvýšil na 3:1 Strnad a Kladenští dál drželi taktovku utkání ve svých rukách. Ve 27. minutě Plekanec připravil šanci pro Říhu, na jehož zakončení bez přípravy bekhendem ale stihl zareagovat Klouček, jenž krátce předtím vystřídal v brankovišti Kacetla. Ve 38. minutě to byl opět Plekanec, který se proti němu ocitl v oslabení sám, stav se však nezměnil.

Zdánlivě poklidný zápas pro domácí zkomplikoval Poulíček snížením ve 43. minutě. Budík měl pak v oslabení na holi vyrovnání, jenže mířil pouze do boční sítě. V polovině třetího dějství, kdy se hosté bránili při dalším oslabení, napřáhl na modré čáře Nash, Klouček jeho ránu přizvedl a puk následně poskočil na horní tyčce.

Co se nepovedlo Budíkovi, zařídil Marosz v 56. minutě. Cikánek pak sice zachránil proti Machalovi, jenže v čase 58:14 nestačil na Hovorkovo zakončení. A byl to právě Hovorka, kdo také pojistil vítězství Dynama při kladenské power-play.

Budějovicím umřela naděje, Chomutov se přiblížil

Hokejisté Českých Budějovic podlehli Chomutovu 1:3 a definitivně tak ztratili šanci na postup do nejvyšší soutěže. Čtyři kola před koncem baráže ztrácí na druhé Kladno 13 bodů. Chomutov naopak na třetím místě snížil svůj odstup na Kladno na pět bodů.

Jihočeši už před zápasem věděli, že jejich naděje na postup do extraligy je minimální. V dnešním duelu začali ofenzivně, ale z tlaku nic nezískali. Naopak ještě před koncem první poloviny úvodní třetiny prohrávali, když se trefil chomutovský Štich.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 8. kola baráže České Budějovice - Chomutov

Podobný průběh měla i druhá část. Českobudějovičtí se snažili, ale šancí si mnoho nevypracovali. Na opačné straně Chomutov s útočnými výpady šetřil, ale byl efektivní. V závěru druhé třetiny se pak prosadil Flemming a hosté vedli 2:0.

V podobné režii se hrála i třetí část utkání. České Budějovice se chtěly tlačit do zakončení, ale jejich pokusy končily často nepřesností nebo zaváháním. Chomutovu opět stačilo minimum na skórování. Klhůfek udělal kličku brankáři Strmeňovi a navýšil stav na 3:0 pro hosty.

Jihočeši do konce zápasu dokázali aspoň snížit, když se v přesilovce pět na tři povýšené odvoláním brankáře trefil Karabáček. Více zdramatizovat zápas ale již nedokázali, i když i nadále riskovali při hře bez gólmana.

8. kolo baráže o hokejovou extraligu:

Rytíři Kladno - HC Dynamo Pardubice 3:5 (2:1, 1:0, 0:4)

Branky a nahrávky: 4. Zikmund (Jágr), 8. Jágr (Zajíc, B. Nash), 21. J. Strnad (Vampola, Redlich) - 2. Poulíček (Machala), 43. Poulíček (Horký, Porseland), 56. Marosz (Budík), 59. Hovorka (Eklund, Rolinek), 60. Hovorka (Rolinek). Rozhodčí: Hejduk, Bejček - Brejcha, D. Jelínek. Vyloučení: 3:5, navíc Š. Bláha (Kladno) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 5200 (vyprodáno).

Kladno: Cikánek - B. Nash, Zajíc, J. Říha, Zelingr, A. Lakos, P. Hořava - Jágr, Plekanec, Zikmund - Redlich, Vampola, J. Strnad - Melka, Machač, Svedlund - Hajný, T. Kaut, Š. Bláha. Trenéři: D. Čermák, Lidický a Kregl.

Pardubice: Kacetl (25. M. Klouček) - Holland, Eklund, Schaus, J. Mikuš, Porseland, Budík, od 21. navíc Nedbal - P. Sýkora, Ihnacak, M. Kratochvil - Hovorka, Dušek, Rolinek - Horký, Poulíček, Machala - J. Kloz, Marosz, Perret. Trenéři: Lubina, Čáslava a R. Král.

David Čermák (Kladno): "Nám se to povedlo otočit z 0:1 na 3:1. Myslím, že tam jsme byli lepší, měli jsme ještě několikrát přečíslení dva na jednoho, ale bohužel jsme to nevyužili, abychom odskočili na tři góly. V poslední třetině hosté zvýšili tempo, my jsme udělali zbytečné chyby a to nás stálo celý zápas."

Richard Král (Pardubice): "Zhodnotil bych zápas na dvě půlky. První dvě třetiny byly z naší strany špatné, neměli jsme pohyb, Kladno bylo daleko důraznější. Domácí dohrávali osobní souboje, mlátili nás, byli důraznější a po dvě třetiny jasně lepší. Pak se to v nás trošku zlomilo a ve třetí třetině jsme podali naprosto odlišný výkon. Měli jsme pohyb, důraz, stříleli jsme, šli jsme do brány a třetina byla z naší strany parádní. Otočili jsme zápas a získali důležité tři body."

ČEZ Motor České Budějovice - Piráti Chomutov 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 57. Karabáček (Pýcha, M. Novák) - 9. Štich (Chlouba, Chrpa), 37. Flemming (Chlouba, Bláha), 53. Klhůfek (Jank, Koblasa). Rozhodčí: Hradil, Kika - Gebauer, Tošenovjan. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. Diváci: 6288. 

České Budějovice: Strmeň - Pýcha, Plášil, Kachyňa, Kutlák, M. Jandus, Vydarený - M. Heřman, Gilbert, M. Novák - P. Novák, Doktor, M. Beránek - Babka, R. Přikryl, Šimánek, - Z. Doležal, Dančišin, Karabáček. Trenéři: Prospal, Totter a S. Hrubec.

Chomutov: Peters - Knot, Flemming, Jank, Štich, L. Blaha, L. Kovář, Trefný - Klhůfek, Sklenář, Koblasa - J. Stránský, Huml, Tomica - Duda, Šťovíček, Dlouhý - T. Svoboda, Chlouba, Chrpa. Trenéři: V. Růžička st., Martínek a J. Šťastný.

Václav Prospal (České Budějovice): "Tím, že nedáváme góly, si nedáváme ani šanci, abychom se z naší situace dostali. Zbývající zápasy odehrajeme naplno. Nechtěl bych, abychom si nějakou naši reputaci pokazili, když jsme tady nějakým způsobem 10 měsíců něco budovali."

Jan Šťastný (Chomutov): "Po pátečním domácím zklamání bylo důležité, že se nám podařilo kluky namotivovat. Chtěli jsme být aktivnější, což bylo z naší strany vidět. Chtěli jsme domácí zatlačit, aby nám nabídli nějaké chyby. Chci pochválit naše mužstvo a poděkovat mu za to, že to nevzdává a že se snaží bojovat až do konce."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články