O nás     Inzerce     KontaktO rodičích a jejich dětech již od roku 2009
Hledat
Nepřehlédněte: Pohádky pro děti
Tip na knihu: Polepšovna pro čarodějky
7 tipů, jak být úplně v pohodě
Jak řešit neplodnost
Hlavní rubriky: Těhotenství, Zdraví, Péče o dítě, Výchova dítěte, Zábava a volný čas, Rodiče sobě, Diskuze, Služby pro rodiče, Speciály


Velikonoční zvyky a tradice: Barvení vajíček

Jaro je tady a s ním i Velikonoce. Někdo považuje tyto svátky za nejdůležitější svátky v roce, další je má spojené hlavně s příchodem jara a s volnými dny navíc. Ať už pro vás znamenají Velikonoce cokoliv, určitě stojí za to si připomenout, kdy a proč se Velikonoce slaví a jaké zvyky a tradice jsou s nimi spojeny. A chybět nebudou ani tipy na barvení vajíček. Příjemné čtení.

Velikonoce

Foto: Couleur / Pixabay.com
Foto: Couleur / Pixabay.com
Pro někoho Velikonoce představují oslavu příchodu jara a probouzení přírody (původní pohanské svátky). Pro křesťany jsou nejdůležitějšími svátky v roce. Spojují je s ukřižováním Ježíše Krista a jeho zmrtvýchvstáním. Jméno Velikonoc je odvozeno od Velké noci (noc, kdy vstal Ježíš Kristus z mrtvých). V souvislosti s těmito svátky je třeba zmínit i židovský svátek Pesach, který se slaví na počest vysvobození Židů z egyptského zajetí.

Velikonoce nemají přesně stanovené pevné datum. Konají se vždy v neděli po prvním jarním úplňku (jaro začíná 21. března). Velikonoční neděle může připadat na kterékoliv datum mezi 22. březnem a 25. dubnem.

Velikonoční týden

Velikonoční nebo také pašijový (pašije – vyprávění o utrpení a smrti Ježíše Krista) týden předchází velikonoční neděli. Každý den v týdnu má svůj název. Začíná Květnou nedělí (poslední postní neděle; název je odvozen od květů, kterými se zdobí kostely. Květy mají připomínat palmové větve, kterými lidé vítali Ježíše), pokračuje Modrým (žlutým) pondělím, Šedivým úterým (uklízelo se obydlí, vymetaly se všechny nečistoty), Škaredou (Sazometnou) středou (tradice říká, že se mají vymetat komíny; další pak, že bude-li se člověk mračit, pak se budete mračit každou středu po celý rok), Zeleným čtvrtkem (naposledy se rozezní zvony, pak „odlétají“ do Říma a znovu se rozezní až na Bílou sobotu. Název je odvozen od barvy mešního roucha; tradice říká, že by se mělo sníst něco zeleného), Velkým pátkem (Ježíš byl ukřižován; v tento den se otevírá země a vydává poklady) a Bílou sobotou (končí čtyřicetidenní půst; uklízí se a peče se).

Pro doplnění: Velikonoční neděle (Boží hod velikonoční) – podle Bible vstal Ježíš Kristus z mrtvých. Pro křesťany se jedná o nejvýznamnější svátek roku. V kostele se světí jídlo, které se pak podává u slavnostní tabule; Velikonoční pondělí – tento den je spojen s koledováním, poléváním vodou a velikonočním zajíčkem.

Velikonoční zvyky a tradice

Mezi velmi známé a stále dodržované tradice patří:

  • Pletení pomlázky a koledování - chlapci a muži si upletou pomlázku z vrbových proutků, ozdobí jí stuhou a na Velikonoční pondělí vyráží koledovat. Vyšlehají dívky a ženy za doprovodu velikonočních koled (mezi nejznámější zřejmě patří „Hody, hody“).
  • Barvení a zdobení vajíček
  • Velikonoční beránek – symbol beránka je velmi starý, pochází již z pohanských dob. Význam má i u Židů a křesťanů (Kristus – Beránek Boží).

Za méně známou a dodržovanou tradici lze považovat velikonočního zajíčka, který přináší dětem čokoládová vajíčka. Je převzata z Německa.

Barvení vajíček

Nejdříve je třeba vajíčka pořádně umýt a očistit (zbavit mastnoty). Nezapomeňte na razítko (dá se dobře vyčistit tekutým pískem a houbičkou na nádobí). Poté vajíčka uvařte v osolené vodě (8 – 10 minut). Následně zchlaďte ve studené vodě (vajíčka se pak lépe loupou).

 

Způsoby barvení

Zakoupené barvy

Připravte si odpovídající počet sklenic a naplňte je vodou s požadovanou teplotou. Poté dejte do každé sklenice 1 – 2 lžíce octa, přidejte barvu a dobře rozmíchejte. Pokud by voda při barvení rychle chladla, pak vždy přidejte trochu teplé a dobře rozmíchejte.

Vložte vajíčka (nejlépe pomalu vložit na lžíci) a nechte barvit. Délka barvení záleží na tom, jak sytou barvu si přejete. Pozor na to, aby vajíčka nebyla příliš přitisknuta k okraji (místo by se nemuselo dobře obarvit). Po vyjmutí nechce barvu dobře oschnout.

 

Barvení v cibuli

Jedná se o tradiční postup, při kterém budete potřebovat cibulové slupky. Vajíčka je opět třeba řádně očistit a uvařit. Poté se vloží do odvaru ze slupek z cibule a nechají se barvit.

Chcete-li mít vajíčka s ozdobami/tvary, pak na ně můžete položit například květiny (sedmikrásky, pampelišky atd.) a podobně (vystřihnout různé tvary). Takto připravená vajíčka se obalí hadříkem a zavážou provázkem. Fajn může být i vložit vajíčka do silonových punčocháčů, případně je obvázat obvazem.

Tip: vajíčka se nemusí dopředu vařit; uvaří se v odvaru z cibule.

Závěr

Máte rádi Velikonoce? Co pro vás znamenají? Dodržujete nějaké tradice? Pokud ano, jaké? Barvíte i vajíčka? Máte nějaký osvědčený rodinný postup, anebo rádi zkoušíte nové? Co během Velikonoc s rodinou podnikáte? Podělte se s ostatními o své zkušenosti, rady a tipy.

 

Přejeme vám i vašim blízkým veselé Velikonoce.

 


(15. 4. 2019 | redakce)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2009-2024 JaRodic.cz, ISSN 1804-0632
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: redakce(at)jarodic.cz | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu JaRodic.cz a ochrana soukromí | pg(14413)