Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.04.2019 06:18:33

Stovky milionů lidí, kteří dříve neinvestovali, nyní začnou nakupovat, čínský penzijní systém v hledáčku západních správců


Jedno z nejvýřečnějších čísel, které ukazuje na mohutný ekonomický vzestup Číny, se týká cementu. Během tří let ho totiž tato země spotřebovala více než Spojené státy v celém dvacátém století. Thomas Hale z FTAlphaville se ale domnívá, že k něčemu podobnému nakonec dojde i ve financích. Inspiroval jej k tomu šéf investičního giganta, společnosti BlackRock, Larry Fink. Ten totiž v rozhovoru pro FT uvedl, že jeho firma aktivně spolupracuje s čínskými regulátory a snaží se koupit jednu z čínských investičních skupin.

Hale píše, že v roce 2018 dosahovala celková aktiva v čínském penzijním systému menší hodnoty než aktiva stejného druhu ve Finsku, jehož populace je dvěstěkrát menší. Čínská penzijní aktiva také představovala jen 1,5 % domácího produktu, zatímco například ve Velké Británii dosahují asi 100 % produktu a ve Spojených státech dokonce 121 % produktu. Růst čínských aktiv ale zároveň vykazuje silnou dynamiku a podle analýzy Willis Towers Watson se pohybuje na 22 %.

Není tedy divu, že globální investiční společnosti se pokouší vybudovat si v Číně pevnou základnu. Vláda také liberalizovala pravidla pro podnikání zahraničních fondů, ale ta jsou podobně jako v jiných oblastech stále mimořádně složitá, tvrdí Hale. A možná podle něj hledíme na počátek tvorby něčeho, co se může stát „největším finančním systémem na světě“. Ten by přišel po největším boomu ve stavebnictví a největší vlně migrace z venkova do měst.

Relevantní jsou také úvahy o tom, jaké by takový vývoj měl dopady na ceny globálních investičních aktiv. Pokud totiž čínské úspory zamíří pod správu velkých investičních společností, mohou být použity k nákupu aktiv po celém světě. Jinak řečeno, „jestliže stovky milionů lidí, kteří dříve nic nekupovali, nyní nakupovat začnou, co to asi znamená pro ty, kteří nakupují již nyní?“

Fink ve zmíněném rozhovoru poukázal na současné zpomalení čínské ekonomiky a obchodní spory Číny s USA. I přesto však podle svých slov vnímá rostoucí poptávku po „více diverzifikovaných a dlouhodobých investičních řešeních“. Polovina pětiletého globálního růstu aktiv spravovaných investičními společnostmi pak bude podle něj generována asijskými zeměmi a zejména Čínou. Na vyspělých trzích přitom podle něj správci aktiv čelí rostoucí konkurenci, která je nutí ke snižování poplatků a „zaměření se na hodnotu“. Podle jeho názoru jsou lidé „stále více frustrováni se současnou kulturou investování a strukturou finančních trhů“. Panuje totiž příliš velký důraz na rychlost, „chybí ale podstata“ a nemluví se dostatečně o dlouhodobých cílech a výsledcích.

Zdroj: FTAlphaville

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688