15. 4. 2019 09:53 − 3533× − 0

Craig Breen v Sanremu porazil všechny domácí jezdce

Druhá soutěž atraktivního prvoligového mistrovství Itálie se o víkendu odehrála na kdysi světových tratích Rally Sanremo.

Slavná soutěž už sice na mezinárodní půdě několik let žádnou zásadní roli nehraje, ale na sportovní hodnotě jí to nikterak neubírá. Italský šampionát se nachází v parádní kondici a i letos nabízí skvělou podívanou. Hned v úvodní Rally Il Ciocco se strhla o vítězství pořádná mela. Andrea Crugnola tam při debutu s Volkswagenem Polo GTI R5 bojoval s Giandomenicem Bassem, který se na domácí tratě vrátil se Škodou Fabia R5. Volkswagen však doplatil na svou největší dětskou nemoc a s poruchou řízení jej posádka musela odstavit. Basso nakonec rally vyhrál, ale až do závěru musel odolávat tlaku ze strany dalšího favorita na titul Simone Campedelliho ve Fordu Fiesta R5. Do Itálie se vrací oficiální stáj Citroënu a její pilot Luca Rossetti při prvním startu dovezl C3 R5 do cíle na bedně.

Když už byla v úvodu zmínka o mezinárodním dopadu Sanrema, přeci jen by se nějaký našel. Z Irska na start zavítal Craig Breen, který se letos italskému mistrovství věnuje ve větším rozsahu a z úvodní rally si odvezl body za čtvrté místo. Tentokrát pilot Fabie R5 začal rychleji a ovládnul už shakedown. Ten se odehrál na mokré trati a mimořádně náročná kombinace mokrých a suchých míst se očekávala i na přírodních úsecích následujících dvou etap. Aby té náročnosti nebylo málo, v pátek se posádky musely vypořádat i s tradiční dvojicí nočních rychlostních zkoušek. O zkoušku úvodní se naopak postaral rozehřívací zcela suchý divácký úsek, se kterým si nejlépe poradil lídr mistrovství Basso. Jakmile posádky vyrazily od moře do hor, musely se připravit na hodně náročné podmínky. Jako první na ně doplatil Marcello Razzini, když u své Fabie R5 urazil kolo. Crugnola tentokrát už tak jako na úvodní rally nezářil, měl problémy s brzdami, maximem byly tři druhé nejrychlejší časy a teprve po noční dvojici zkoušek se posunul alespoň na páté místo. Postaral se o to chybou, při které poškodil kolo své škodovky, před RZ 5 čtvrtý Stefano Albertini.

Basso se po vítězství v divácké superspeciálce začal propadat pořadím, v měnících se podmínkách si moc nevěřil a nakonec do druhého dne nastupoval ze třetí příčky se skoro půlminutovým odstupem za lídrem. Tím se po RZ 3 stal Campedelli. Následně pilot Fordu vyhrál i všechny zbylé páteční zkoušky a vybudoval si pěkný náskok dvaceti vteřin na Breena. V sobotu se začínalo na suchu, ale i tentokrát se dostavil déšť, který některé části tratě pořádně zmáčel. Pořadí první pětice se během trojice úvodních sobotních zkoušek nezměnilo, ale do cíle ještě zbývala nejdelší a nejnáročnější čtyřiatřicetikilometrová RZ Testico – Colle D’Oggia. Rossetti tam chyboval, přetočil se a vzhledem k minimálnímu náskoku necelých deseti sekund na pátého Crugnolu mu hrozil propad pořadím. Pilot Volkswagenu však na své Polo obul pneumatiky do deště a to nebyla zrovna ideální volba. Rossetti sice ani v druhém startu s Citroënem nebyl schopen útočit na nejrychlejší, ale čtvrté místo si nakonec udržel.

Za zmínku ještě stojí šestá příčka, kterou obsadil předloňský juniorský mistr Francie Jean-Baptiste Franceschi vyzbrojený Škodou Fabia R5. Konkurence v Itálii je silná a tratě Sanrema nikomu nic nedarují. Přesvědčil se o tom i současný lídr mistrovství Evropy Lukasz Habaj, který se musel spokojit až s osmým místem. Na pódiu se i tentokrát objevil Basso, ale na rozdíl od předcházející soutěže se nepostavil na nejvyšší, nýbrž jen na nejnižší stupínek. Za nejrychlejší dvojicí sice moc nezaostával, ale porazit je nedokázal. Vedoucí Campedelli hned ráno chyboval a přišel o více než polovinu svého náskoku. Breen se k němu přiblížil a před závěrečnou zkouškou se zase propadnul na rozdíl 11 vteřin. Na závěrečnou zkoušku si Ir do kufru přibalil jediné rezervní kolo a vyhlásil maximální útok. Campedelli se na trati, kde se několikrát změnily povětrnostní podmínky, trápil a čtvrtminutová ztráta jej odsoudila k druhé prohře za sebou. Breenovi se drtivý finiš vyplatil a v cíli se, jak je u něho zvykem, štěstím rozplakal. Italský šampionát nabírá na obrátkách a domácí se budou muset mít silně na pozoru před konkurencí z Irska.

Stav šampionátu: 1. Basso 25, 2. Campedelli 24, 3. Breen 23, 4. Rossetti 18, 5. Michelini 9

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!