Philippe Gilbert byl vždy výjimečným závodníkem, od mládí byl špičkovým cyklistou a pravidelným vítězem. Ve 36 letech dosáhl na další velký triumf v sezóně, kdy se mu zdaleka nedařilo tak, jako v nejlepších letech. Vítězství na Kolem Lombardie, Lutych - Bastogne - Lutych a Kolem Flander doplnil o triumf na Paříž - Roubaix a stále může snít o Milán - Sanremo. 

Vyhrát všech pět monumentálních klasik dokázali jen tři cyklisté v historii. A všichni jsou Belgičané. Prvním byl Rik Van Looy, který vyhrál celkem osm monumentů, třikrát ovládl Paříž - Roubaix, dvakrát Kolem Flander a jednou Milán - Sanremo, Lutych - Bastogne - Lutych a Kolem Lombardie. A také byl dvakrát mistrem světa. 

Eddy Merckx je jediným dalším cyklistou, který vyhrál všech pět monumentů a titul mistra světa. Vyhrál jich mnohem víc, než Van Looy, monumentů má na kontě devatenáct a tituly mistra světa tři. Je jediným cyklistou historie, který vyhrál všechny největší závody, což jsou kromě monumentů a světového šampionátu také tři Grand Tours. 

Roger De Vlaeminck je druhým nejúspěšnějším klasikářem historie, sice nevyhrál duhový dres, ale jinak vyhrál jedenáct monumentů (4x Roubaix, 3x Sanremo, 2x Lombardii, 1x Lutych a Flandry). 

Gilbert tyto tři už překonat nestihne, ale kdyby vyhrál Sanremo, zařadil by se po jejich bok a to je v současné cyklistice výjimečná věc. Gilbert má mimořádně široký záběr vítězství, nejvíce se nyní mluví o monumentech, ale je i mistrem světa a vyhrál neuvěřitelné množství dalších velkých klasik.  

Čtyřikrát vyhrál Amstel Gold Race, nejprestižnější klasiku po pěti monumentech, dvakrát vyhrál Omloop Het Nieuwsblad (Het Volk), dvakrát Paříž - Tours, dvakrát Brabantský šíp, vyhrál také Valonský šíp (jako druhý v historii dokázal vyhrát Amstel, Valonský šíp a Lutych v jednom týdnu), Clasicu San Sebastian, Strade Bianche a další menší jednorázovky, jako jsou GP Quebec, Gran Piemonte a podobně. Také byl dvakrát belgickým mistrem a vyhrál devět etap na všech třech Grand Tours.

loading...

Philippe Gilbert je nejlepším klasikářem od dob Seana Kellyho, který skončil se závodní cyklistikou v devadesátých letech. Slavný irský cyklista vyhrál devětkrát čtyři různé monumenty, ve sbírce mu chybí jen Kolem Flander. Ale nikdy nebyl mistrem světa. Gilbert je na podobné úrovni, ačkoliv stále o něco níž. Ale podle našeho názoru už překonal úspěchy Toma Boonena a Fabiana Cancellary. V pestrosti triumfů rozhodně.

Čtyři různé monumenty dokázalo v historii vyhrát více cyklistů. Kromě Van Looye, Merckxe, De Vlaemincka a Kellyho také Fred De Bruyne (celkem 6 vítězství), Louison Bobet (4), Germain Derycke (4) a Hennie Kuiper (4). Gilbert k nim nyní patří a ještě nekončí. 

Foto Sirotti