Víkendové oblastní žebříčky

15.4.2019 Petr Klimpl

Víkendové oblastní žebříčky

Oblastní soutěže pokračovaly i druhý dubnový víkend.

Sobota

Sportovní klub Praga uspořádal mistrovství Ještědské, Pražské a Středočeské oblasti ČSOS štafet. Centrem byla louka východně od obce Košátky, 170 štafet čekaly tratě, které postavil Šimon Navrátil v listnatém a smíšeném lese s hustou sítí komunikací a s porostovými, situačními detaily (jámy, rýhy), který byl vertikálně členitý hlavně v severní části prostoru. Mapu Košátecký les připravil Roman Horký. V ženách jasně vyhrála štafeta Oddílu OB Kotlářka (Plochová, Janatová, Mulis) před OK Kamenice a OK Chrastava. V mužích bylo s přehledem jasně nejlepší trio TJ Turnov Dlabaja, Baier, Luštický, druhé místo obsadila štafeta Oddílu OB Kotlářka a třetí OK Kamenice.

Dva závody proběhly na Vysočině, oba uspořádal Sportovní klub Chotěboř s centrem v Nové Vsi u Chotěboře. Dopoledne se běžela žebříčková krátká trať na mapě Nový rybník (autor Petr Mareček, který postavil i tratě). Téměř 400 závodníků čekal mírně zvlněný vysočinský terén s hustou sítí komunikací, kde byl občasný trnitý podrost. V ženách suverénně vyhrála Zdenka Kozáková (TBM), tři a půl minuty ztrátu měla druhá Barbora Chudíková (SJI), třetí se sedmiminutovým odstupem byla Lenka Kamenická (OSN). V mužích byl první Stanislav Mokrý (ZBM), přesně minutu na něj ztratil druhý Marek Prášil (SJI), třetí Jaroslav Vítek (SJI) už měl ztrátu přes tři minuty. Odpoledne se něco nad 300 závodníků zúčastnilo Mistrovství oblasti Vysočina ve sprintu. Běželo se na mapě Nová Ves (mapovali Josef Sabol a Alena Voborníková) ve vesnické zástavbě a lesoparku, pěkné tratě postavila Alena Voborníková. V ženách si pro jasné vítězství doběhla Jana Benešová (CTB), necelou minutu zpět zůstala druhá Lenka Kamenická (OSN), třetí místo obsadila Aneta Nechutová (SJI). V mužích slavil vítězství Jeroným Kamenický (OSN), který o 29 sekund porazil druhého Jaroslava Vítka (SJI), třetí skončil další závodník SJI Vojtěch Vacek (+0:38).

V Hanácké oblasti se konalo mistrovství oblasti na klasické trati, které uspořádala Haná Orienteering ve Staré Vsi u Rýmařova. Běželo se na mapě Stará Ves, kterou mapovali Zdeněk Rajnošek a Petr Mareček. Tratě pro více než 500 závodníků připravili Robert Binar a Tomáš Zdráhal v horském a podhorském lese s částečným podrostem, který byl mírně členitý. V ženách byla nejlepší Michela Kopcová (VLI), minutu a půl zpět zůstala druhá Anna Holečková (UOL), třetí místo obsadila Šárka Kašparová (AOP) se ztrátou necelých sedmi minut. V mužích vyhrál Tomáš Kovalčík (AOP), který o 44 sekund porazil druhého Radoslava Matyšeka (PLU), další 23 zpět zůstal třetí Pavel Rychlý (KRN).

Třetí a čtvrtý závod oblastního žebříčku Valašské oblasti uspořádal OB Vizovice v Pozděchově, startovalo 250 závodníků. Dopoledne se běžel lesní sprint, tratě vedly v lese, na loukách a remízcích v bezprostředním okolí střelnice, v plochých údolích potoků, byly tam i umělé prvky tělesa nedokončené Baťovy dráhy. V ženách jasně vyhrála Eva Pekárková (TZL) s více než minutovou ztrátou byla druhá Renata Michálková (LCE), další minutu zpět zůstala třetí Dagmar Podmolíková (TZL). Mezi muži si nejlépe vedl Tomáš Kolárik (TZL), 41 sekund zpět zůstal druhý Marek Cahel (LCE) a třetí místo obsadil David Mikel (TZL). Odpoledne pak byla na pořadu krátká trať, kterou postavil Jan Vyoral na mapě Tanečnica, v terénu typickém pro Valašsko, kde byl jižní svah protnutý hlubokými údolími, v jižní části bylo těleso nedokončené Baťovy dráhy, v lese bylo minimum podrostu. V ženách si zopakovala Eva Pekárková (TZL) dopolední jasné vítězství, za ní skončily Zuzana Chovancová (TZL) a Renata Michálková (LCE). V H21 byl nejlepší Michal Smola (TZL), jen necelou minutu za ním byl druhý Tomáš Kolárik (TZL), s tříminutovou ztrátou byl třetí Jakub Chupek (JPV).

Mistrovství Jihomoravské oblasti na krátké trati uspořádal v Jedovnici (areál kempu Olšovec) oddíl OB Spartaku Adamov. Na startu bylo přes 400 závodníků, pro které postavil tratě Jiří Procházka na mapě Hacker ve středně kopcovitém terénu, kde byly četné vykácené zarostlé plochy, byla tam hustá síť komunikací. V D21 suverénně vyhrála Jana Šímová (PHK), druhá Kateřina Chromá (ZBM) měla ztrátu přes 4 minuty, odstup třetí Terezy Uhlíkové (PGP) byl skoro 6 minut. V mužích byl nejlepší David Vedra (TBM), druhý Matěj Burda (BOR) na něj ztratil jen 7 sekund, třetí Petr Palát (ABM) měl ztrátu necelé dvě minuty.

Neděle

Východočeský pohár se konal společně se závodem žebříčku A, pořadatelé z OK Slávie Hradec Králové tak přivítali na krátké trati skoro 1500 závodníků. Centrum závodu bylo v obci Boháňka – Skála (obecní dům, okolí koupaliště, letní kino), závodníky čekal středně členitý podhorský terén s řadou terénních tvarů, v části s pozůstatky po těžbě pískovce, s hustou sítí komunikací a proměnlivou průběžností porostů, nepravidelné mýtiny po těžbě kůrovcem zasažených porostů. Mapu Skála (1:10000) připravili Tomáš Leštínský, Jan Netuka, Jan Langr, tratě postavil Jan Netuka. V ženách vyhrála Marie Pospíšilová (DKP), půl minuty zpět zůstala druhá Zdenka Kozáková (TBM), dalších 40 sekund zpět byla Jindra Hlavová (ZBM). V mužích slavila úspěch zkušenost - s přehledem vyhrál bývalý švýcarský reprezentant Baptiste Rollier (PHK), minutu a půl zpět zůstal druhý Jiří Bouchal (VPM), třetí skončil Martin Baier (TUR).

Podrobnosti o závodech najdete v IS ORIS.


« zpět