Česko mělo loni třináctý nejrychlejší růst ekonomiky v Evropské unii. Dosáhl 2,9 procenta

Česká ekonomika byla loni s růstem o 2,9 procenta 13. nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropské unii. Růst českého HDP byl vyšší než u původních členských zemí EU včetně Německa i než průměr celé EU. Na pondělní tiskové konferenci o tom informoval předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Nejrychleji rostlo loni Irsko, Malta a Polsko, nejpomaleji Itálie, Dánsko, Velká Británie a Německo, na které je česká ekonomika výrazně navázána. „Rychleji rostoucí jsou spíše nové členské země. Výjimkou je Irsko a Malta. Staré členské země měly slabší růst,“ uvedl předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Růst české ekonomiky loni zpomalil na 2,9 procenta z 4,5 procenta v roce 2017. Rojíček doplnil, že ekonomiku loni podpořily hlavně výdaje na spotřebu i investiční aktivita. Oslabil vliv zahraniční poptávky a vrcholil problém s nedostatkem pracovní síly. Na základě vývoje růstu ekonomiky po čtvrtletích je česká ekonomika podle Rojíčka již zřejmě za svým vrcholem.

Z pohledu ekonomické úrovně Česko podle Rojíčka bylo v roce 2017 na 89 procentech úrovně EU. Podle něj se země blíží 90 procentům průměru EU a například tak úrovni Španělska. „V době vstupu do EU v roce 2004 byla ČR na úrovni 78 procent průměru EU,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme