15.04.2019 12:28

Národní divadlo moravskoslezské chystá jako poctu k Mezinárodnímu dni tance Balet gala

Špičkové baletní sólisty ze zahraničí i domácích divadel, ale také z ostravského hostitelského souboru uvidí diváci večera s názvem Balet gala, který Národní divadlo moravskoslezské chystá na středu 17. dubna jako poctu k Mezinárodnímu dni tance (připadá vždy na 29. duben). „Letos jsme přesunuli večer do většího Divadla Jiřího Myrona a volba to byla dobrá – máme už nyní téměř vyprodáno,“ pochvaluje si šéfka souboru baletu NDM Lenka Dřímalová. Komponovaný baletní večer začíná v 18.30 hodin.

S nápadem realizovat mezinárodní baletní galavečer přišla právě Lenka Dřímalová jako nová šéfka souboru baletu NDM před šesti lety. „Cílem bylo a je prezentovat ukázky z klasických baletů, ale i nové choreografické koncepce, které si ještě v Ostravě dopřát nemůžeme. Pro tanečníky je to možnost konfrontace výsledků práce. Milovníci tance během jednoho představení získají přehled o současném stavu baletního umění v rozličných zemích. Divákům, kteří mají nejistý vztah k baletu, může gala posloužit jako ochutnávka tanečního umění. Téměř vyprodaný šestý ročník mezinárodního galavečera dokazuje, že Ostrava má diváka nadšeného pro tanec samotný. A to mě doopravdy těší, “ neskrývá radost šéfka ostravského baletu. (pozn.- dříve se večer konal v Divadle Ant. Dvořáka, které má o cca 150 míst méně než DJM)

Co tedy letos na diváky čeká? Opět kombinace klasické hudby a klasického baletu se skladbami současnými a razantní změnou tanečních stylů v choreografiích světoznámých autorů. A špičkoví tanečníci z Evropy i domácího souboru.

Ukázky z baletů Korzár a Don Quijote uvidí diváci v podání sólistů Slovenského národního divadla. Dílo Herrumbre španělského choreografa Nacha Duata zatančí Španělé Luisa Arias a Isaac Montllor; choreografa inspirovala fotografie nechvalně známého amerického tábora Guantánamo na Kubě. Tanečníci pražského Národního divadla pak předvedou ukázku z baletní inscenace Timeless, přesněji choreografii Separate Knots, kterou vytvořil přímo pro pražskou první scénu jeden z nejžádanějších světových choreografů, Izraelec Emanuel Gat, a milovníci klasického baletu se mohou těšit na pas de deux z baletu Slavnosti květin v Genzanu. Soubor plzeňského baletu přiveze ukázku z baletu Červený a černý (na klasický Stendhalův námět s hudbou britského skladatele Edwarda Elgara).

Ostravský soubor nabídne novinky této sezóny – choreografie Křídla z vosku / Wings of Wax Jiřího Kyliána a Útěk obra / Humpback Runner Jiřího Pokorného – obě jsou součástí inscenace s názvem Vzlety a pády. Diváci se mohou těšit také na ukázku z baletu Nebezpečné známosti, což je nejnovější premiéra místního baletu v choreografii Krzysztofa Pastora. Tento polský choreograf uvedl nejprve v Holandsku ve světové premiéře a poté na své domovské scéně ve Varšavě balet The Tempest (Bouře) inspirovaný stejnojmenným Shakespearovým dílem. Varšavští první sólisté zatančí v Ostravě ještě fragment z Bouře a přidají ukázky z baletu Spící krasavice.

www.ndm.cz

Autor článku: Šárka Swiderová