Testujeme s dětmi: Autosedačky Zopa od narození až do dvanácti let

Markéta Novák Matějková 15.  4.  2019
Autosedačka je jedna z prvních věcí, kterou budete pro své narozené miminko potřebovat. A pokud cestujete opravdu hodně a často, neměli byste její výběr podceňovat. My jsme se proto podívali na autosedačky rodinné firmy Zopa – konkrétně X1 Plus i-Size, která je vhodná pro děti od narození do 15 kg, a na ni navazující autosedačku Zopa Carrera Fix 2.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jako první jsme vyzkoušeli autosedačku Zopa X1 Plus i-Size, kterou můžete jednoduše nasadit na podvozek kočárku. Autosedačky Zopa jsou kompatibilní téměř se všemi značkami kočárků, což je praktické, protože vám odpadá starost v případě změny kočárku.

Autosedačka Zopa X1 Plus i-Size

Tato autosedačka je dostatečně prostorná, děti v ní podle nás bez problémů vydrží do 15 měsíců, kdy by podle normy měly jezdit proti směru jízdy. U autosedaček  je někdy problém, že z nich děti vyrostou dříve, takže jsme ocenili, že v této autosedačce není větší dítě stísněné. Její výhodou je také to, že se dá připoutat pásy i pomocí isofixu.

Dětská autosedačka je vybavena vložkou pro novorozence, která zajistí bezpečnou přepravu malých miminek. Záhlávník je vyrobený z paměťové pěny a poskytuje maximální pohodlí pro děťátko a zvýšenou ochranu při bočním nárazu.

Autosedačku jsme testovali s devítiměsíční holčičkou, která v ní měla ještě poměrně hodně místa na nožičky i hlavu.  Zopa X1 Plus i-Size je vyrobena z prodyšného materiálu, což byl další parametr, který nás zajímal. Neprodyšný materiál je totiž pro autosedačky zcela nevhodný, protože při delším cestování se v něm dítě potí. To, že je potah pratelný, je již samozřejmostí.

Testujeme s dětmi: Český kočárek, který zvládne i jízdu v písku

Bezpečnost na prvním místě

Zopa X1 Plus i-Size je vybavena systémem SIP – Side Impact protection, který poskytuje zvýšenou ochranu v případě bočního nárazu. Rovněž splňuje veškerá kritéria, která musí autosedačky mít. Zatímco dříve byly autosedačky rozděleny podle hmotnostních skupin, dnes jsou nahrazeny směrnicí i-Size, které podléhají normě ECE R129.

"Směrnice je výsledkem snahy Evropské hospodářské komise OSN zvýšit bezpečnostní standardy pro povolení prodeje autosedaček a zároveň usnadnit jejich instalaci. V současné době je tato směrnice považována za nejvyšší evropský bezpečnostní standard," uvádí například dTest.

Zopa Carrera Fix 2

Rozhodně nekupujte příliš velkou sedačku s předstihem, aby vám vydržela déle a ušetřili jste. Takové rozhodnutí se může vymstít, proto je dobré přejít na další velikost, až to opravdu bude nutné.

Carrera Fix 2 je navazující model na X1 Plus i-Size, který využijete až do 12 let věku dítěte.  Použít ji můžete pro děti od 9 do 36 kilogramů. Autosedačku lze dát do 5 poloh, což je ideální pro menší děti. Pro menší děti do 18 kg můžete využít také upevňovací pás Top Tether, který v kombinaci s isofixem v případě nehody zabraňuje rotaci autosedačky a zmírňuje pohyb dítěte dopředu.

Jedná se o rostoucí autosedačku, která vyžaduje při manipulaci trošku cviku, ale jakmile na to přijdete, podruhé vám to již problém nebude dělat. Autosedačka má nastavitelnou hlavovou opěrku. Výhodou je, že když se opěrka posouvá, tak se automaticky upravuje také velikost pásů.

Velké plus této autosedačky je to, že menší děti můžete jednoduše připoutat již zabudovanými pásy. Větší děti od 15–36 kg chrání isofix spolu s klasickým tříbodovým pásem vozidla. Líbí se nám také možnost polohování, kterou můžete snadno provést i v průběhu jízdy, aniž by to jakkoliv dítě rušilo, například při usínání.

A jak autosedačky obstály?

Vzhledem k tomu, že trh s dětskými potřebami včetně autosedaček pečlivě sledujeme, tak si troufáme říct, že výrobce se touto novou řadou autosedaček Zopa hodně posunul, i co se týče designu, který je stále modernější a uspokojí i náročnější rodiče. Příjemně nás překvapila také cena, která je s ohledem na kvalitu poměrně nízká.

 

Témata: Miminko, Testujeme s dětmi, auto, Autosedačky, IsoFixem, Pás, Zopa, Kočárek, Carrera, IsoFixu, Předstih, IsoFix, Pohyb dítěte, ISO, Děti, Narození, Potah, Top Tether, Autosedačky na Heureka.cz

Video