Hlavní obsah

Tramvestie se po rozhlasové nahrávce a knize dočká operního provedení

Novinky,

Ve středu bude mít na Nové scéně Národního divadla světovou premiéru opera Petra Wajsara Tramvestie, která vychází ze stejnojmenné knihy Pavla Novotného a jí inspirované radiofonické kompozice.

Foto: Národní divadlo

Tramvestie

Článek

V básnické sbírce Pavel Novotný vycházel z nahrávek pořízených v letech 2006 až 2016 ve voze tramvaje č. 11 na trase Liberec – Jablonec nad Nisou. Textové koláže popisovaly nejen cestu po nejdelší meziměstské tramvajové lince v republice, ale také zachycovaly drobné detaily a střípky ze života cestujících.

Novotný, který nechal své známé komentovat cestu jedenáctkou, nahrané záznamy různě prostříhával a krátil. Původně měly jen podobu pruhů a i sloupů. Část z textů byla vidět i v jedné z libereckých tramvají. Pořízené nahrávky pak byly použité v radiofonické kompozici pro Premedici Radioateliéru. V roce 2016 se dočkaly knižní podoby s přiloženým CD.

Skladatel Petr Wajsar na základě Novotného textů vytvořil operu pro čtyři hlasy. V hlavních rolích se představí sólisté Lenka Šmídová, Jana Horáková Levicová, Dušan Růžička a Jiří Sulženko. Doprovází je Orchestr Státní opery pod taktovkou dirigenta Richarda Heina.

„Tramvestie je osobitý projekt, vytvořený velmi osobitým autorem. Pavel Novotný prací na této textové struktuře strávil mnoho let a podařilo se mu ji přetavit do mnoha rozmanitých forem. Tramvestii vnímám spíše jako konceptuální práci s textem vycházejícím z reálných libereckých postav, které měly příležitost s Pavlem Novotným linkou č. 11 projet z konečné na konečnou a zase zpět,” řekl režisér Marek Bureš.

Popsal, jaký zvolil přístup: „S ohledem na původní koncept Tramvestie kladu důraz na práci s textem. Skrze text a původní audio nahrávky se snažíme vizualizovat jednotlivé postavy, které nám projektují svůj subjektivní pohled na ubíhající krajinu podél tramvajové trati. Divák nemůže očekávat konkrétně strukturovaný příběh. Naopak za intenzivního pocitu jízdy se mu nabízejí rozmanité fragmenty ze života námi vybraných čtyř postav, spojené s ubíhající krajinou. Přestože se celé dílo jak po obsahové, tak po vizuální stránce může jevit jako abstraktní téma, stále se vztahuje ke konkrétním místům a konkrétním postavám.“

„Mojí snahou je diváka vizuálně nezahltit, naopak v jeho mysli rozehrát obrazotvornost a maximálně nechat vyznít hudební část díla,“ dodal ještě.

Před premiérou centrem Prahy projede speciální tramvaj č. 11, ve které bude znít hudba. Na dvacetiminutovou okružní jízdu vyjede ze zastávky Národní divadlo směrem ke stanici metra Národní třída.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám