Hendikepovaného muže přepadli, obžalovaní svádějí vinu jeden na druhého

  15:56
Okresní soud v Chomutově se začal zabývat oloupením hendikepovaného muže z Jirkova. Z jeho přepadení viní státní zástupce sedmadvacetiletého Jaroslava Filipa a osmnáctiletého Milana Luku. Jsou obžalovaní, že muže na ulici zbili a sebrali mu mobil, peněženku s 800 korunami, doklady a klíče od bytu.

Dvojice si jednatřicetiletého Michala K. podle spisu vyhlédla na konci loňského roku v jirkovském baru, kde byl se svými přáteli.

„Brali si od něj cigarety a ten jeden se kolem něho pořád motal. Když Michal odešel, najednou zmizeli také,“ vypověděla u soudu kamarádka napadeného

Fotogalerie

Přepadený muž v dětství prodělal obrnu, špatně chodí a hůře mluví.

„Domů jsem šel pěšky, cesta mi obvykle trvá deset minut. Nevšiml jsem si, že mě někdo sleduje. Najednou mě někdo chytil zezadu do kravaty, dostal jsem pěstí, na zemi do mě kopali a pak mě šacovali. Předstíral jsem, že jsem v bezvědomí, aby mi ještě víc neublížili,“ popsal Michal K. u soudu. „Psychické problémy mám dodnes a chodím k psycholožce,“ dodal.

S utrpěným traumatem se snaží vyrovnat i tím, že chce pomáhat obětem trestné činnosti, především lidem se zdravotním postižením. Za podpory svého kamaráda zpěváka Jakuba Aliho založil ústav zaměřený na výuku sebeobrany a psychologie chování při napadení.

Myslel jsem, že se jen perou, tvrdí obžalovaný muž

Z dvojice obžalovaných u soudu vypovídal jen starší Filip. Popřel, že by se napadení aktivně účastnil, za útočníka označil Luku.

„Myslel jsem, že se jen perou. Luku jsem se snažil odtrhnout, nevěděl jsem, že mu něco sebral. Já nemám potřebu se účastnit nějaké trestné činnosti,“ vyprávěl. A dodal, že mu při prvním výslechu policisté vyhrožovali fyzickým napadením.

Luka využil práva nevypovídat. Soudkyně tak přečetla jeho výpověď z přípravného řízení. Na polici Luka vylíčil, že nápad na přepadení byl naopak Filipův a on že oběť jen prohledával.

Líčení soudkyně odročila na květen, kdy by měly zaznít závěrečné řeči i rozsudek. Oběma obžalovaným hrozí až deset let vězení.