Rodinný život – časopis pro celou rodinu

Rodinný život – časopis pro celou rodinu

Nové číslo časopisu představují Šárka Chlupová a Jana Hajdová. Uvnitř článku naleznete audio v plném znění.

Rodinný život 2/2019 „Rozdíly mezi mužem a ženou“

Ženy a muži – rozdílné světy, které se snaží najít vzájemnou rovnováhu. Dvě strany jedné mince. Jsou ženy horší řidičky a muži roztržití hledači zbloudilých ponožek? Proč nás Bůh stvořil tak rozdílné, když máme žít spolu? Na tyto otázky neexistuje jednoznačná ani jednoduchá odpověď. Inspirujte se při svých úvahách raději zkušenostmi moudrých mužů a žen na stránkách dalšího čísla časopisu Rodinný život s názvem Rozdíly mezi mužem a ženou.

Po krátkém, leč výstižném úvodníku P. Karla Skočovského se můžete těšit na vydatnou porci zajímavých rozhovorů: s biskupem Pavlem Konzbulem a sr. Veronikou Katarínou Barátovou na téma rozdílných rolí mužů a žen a jejich naplňování prostřednictvím rodinného či zasvěceného života; se Zdeňkem Michalcem nejen o krizi mužských vzorů a iniciačních rituálech, ale také o nezastupitelnosti rolí při výchově; manželé Hladíkovi pak dávají s ohledem na téma nahlédnout do fungování rodin s více dětmi.

P. Jan Balík se zamýšlí nad úlohou muže a ženy v Božím plánu stvoření. V tradiční anketě jsme shromáždili zkušenosti s žitím tradičních rolí mužů a žen od zástupců různých stavů.

Rubrika Vztahy a výchova připomíná, že bez ohledu na to, zda jste kluk či holka, muž nebo žena, nejdůležitější je umět prožít přítomný okamžik a že není na škodu občas myslet na růžové motýlky a kompot.

V Duchovním životě se anděl Cherubín vrací z „mise“ v Iráku. Jitka Hosanna Štěpánková jako babička-teolog poučí nejen děti o důležitosti odpuštění ve společném životě muže a ženy. MUDr. Jitka Krausová nás vybízí: Dolů s řetězy ve jménu Krista! – a to prostřednictvím životních osudů venezuelských kandidátů svatosti: dělníka, vizionářky a negramotné venkovanky. P. Karel Skočovský se s námi podělí o Modlitbu za krásu žen.

Číslo je kromě obvyklé přílohy doplněno tematickým pracovním listem (nejen) pro rodiny.

Další nápady, plná znění článků, inspirativní texty a podněty pro Váš rodinný život najdete na našich webových stránkách – www.rodinnyzivot.eu. Ukázkové číslo i předplatné si můžete objednat poštou (Centrum pro rodinný život, Biskupské nám. 2, 779 00 Olomouc), telefonicky (587 405 253) nebo e-mailem (rodinnyzivot@ado.cz). Na požádání pošleme ukázkové číslo časopisu i elektronicky.

(tisková zpráva)

pro formát mp4 není dostupný prohlížeč

Rodinný život 1/2019 „Technorodina“

Jakou roli hrají v našich životech moderní technologie? Mohou být pro křesťana přínosné, nebo nás jen odvádějí od reálného světa a skutečného života ve společenství s Bohem a našimi bližními? Spolu s našimi stálými přispěvateli a zajímavými hosty hledáme odpovědi na tyto a další otázky v prvním letošním čísle Rodinného života s tématem „Technorodina“.

P. Karel Skočovský svým netradičním úvodníkem připravil prostor zajímavým rozhovorům a článkům na palčivá témata naší přetechnizované doby. Očima presbyteriánského faráře Ondřeje Stehlíka můžeme nahlédnout na život lidí, kteří se technice cíleně vyhýbají, společenství amišů. S několika uživatelskými tipy se podělil Jozef Cmar a dívčí trio představuje svět sociálních sítí z pohledu teenagerů.

P. Petr Hofírek ukazuje, že chytré aplikace mohou být pro nás křesťany něčím víc než jen úspěšným žroutem času. MUDr. Jitka Krausová připomíná, že moderní technologie mají svá rizika, zároveň ale mohou sloužit k dobrému. Nabízí také poutavý životní příběh ctihodného Uberta Moriho, muže, který nalezl harmonii mezi spiritualitou a profesionalitou.

Rubrika Vztahy a výchova nabízí krátký, ale o to silnější příběh Luboše Nágla a umožní nám díky vtipné Betty MacDonaldové nahlédnout do časů, kdy všední dny plnily jiné úkoly než surfování v moři informací. Magdalena Strejčková s vtipem a lehkostí popisuje, jak se jí žije v době dotykové.

V Duchovním životě vás čeká nepostradatelný Cherubín. Jitka Hosanna Štěpánková jako babička-teolog vysvětlí vám i vnoučkovi, jak je to vlastně se zlomeným srdcem. P. Martin Sklenář se v dalším dílu úvah o exhortaci Amoris laetitia zaměřuje na jiné rozměry plodivé síly manželské lásky. Novinkou je pak seriál představující diecézní centra pro rodinu.

Další nápady, plná znění článků, inspirativní texty a podněty pro Váš rodinný život najdete na našich webových stránkách www.rodinnyzivot.eu. Předplatné či ukázkové číslo si můžete objednat na adrese: Centrum pro rodinný život, Biskupské nám. 2, 779 00 Olomouc, telefonu 587 405 253 nebo e-mailu rodinnyzivot@arcibol.cz. Na požádání pošleme ukázkové číslo i elektronicky.

(tisková zpráva)


Rodinný život 5/2018 „Nejlepší léta jsou teď“

S blížícím se koncem roku začíná být ve vzduch cítit hřejivá atmosféra vánočních svátků. Přechod mezi starým a novým rokem a oslava příchodu Spasitele na náš svět jsou jistě vhodným okamžikem k zastavení a zamyšlení se. A tak i my, v redakci Rodinného života, se ohlížíme a přemýšlíme.

S Petrou Giraškovou v rubrice Pohledem církve nad prožíváním a užíváním různých životních etap – od bezstarostného mládí po zralý věk. V rozhovoru s o. arcibiskupem Janem Graubnerem u příležitosti jeho významného životního jubilea vzpomeneme na jeho kněžská a biskupská léta, jejich starosti i požehnání. Minirozhovory originálně nahlíží na radosti a starosti různých životních období očima našich čtenářů.

Jak žít spokojeně v přítomnosti poradí Mgr. Petra Kučerová, zatímco MUDr. Jitka Krausová nabídne praktický návod na prožívání přítomného okamžiku před Bohem a s Bohem.

V rubrice Vztahy a výchova díky vypravěčskému umu Luboše Nágla zjistíte, jak se cítí děda v ledové tříšti. Magdaléna Strejčková vás zase lehce přesvědčí, že i s prvním šedivým vlasem můžete žít život „all inclusive“.

Duchovní Život přináší oblíbeného Cherubína a Babiččinu teologii. Zamysleli jste se někdy nad tím, jestli nejste leklé ryby a jestli nebyl Pán Ježíš tak trochu špindíra? Plný inspirace a povzbuzení je životní příběh Antonia Domenica MANGANA SB – muže, který věřil, že každý okamžik života je DAR.

I v tomto čísle najdete chutné recepty (tentokrát na vánoční boršč), tipy na zajímavou literaturu a vyhodnocení her a soutěží z minulého čísla. Velmi nás těší pozitivní ohlasy na rubriku Cestička k Bohu. V příštím roce ji čekají drobné změny. S připravovanou podobou této rubriky se můžete seznámit už v tomto čísle.

Další nápady, plná znění článků, inspirativní texty a podněty pro Váš rodinný život najdete na našich webových stránkách – www.rodinyzivot.eu. Ukázkové číslo i předplatné si můžete objednat poštou (Centrum pro rodinný život, Biskupské nám. 2, 779 00 Olomouc), telefonicky (587 405 250-3) nebo e-mailem. Na požádání pošleme ukázkové číslo časopisu i elektronicky.

(tisková zpráva)


Rodinný život 4/2018 „Trendy ve vzdělání a výchově“

Jak co nejlépe vychovávat děti? Který z mnoha pedagogických směrů a přístupů je ten pravý? To jsou otázky, které si čas od času pokládá snad každý rodič nebo pedagog. Pojďme nad tím podumat společně na stránkách aktuálního vydání časopisu Rodinný život.

V rubrice „Pohledem církve“ se s Petrou Giraškovou zamyslíme nad tím, proč je výchova dětí tak důležitá. Rozhovory shrnují zkušenosti dvou rodin s u nás stále ještě okrajovými způsoby vzdělávání dětí – domácí výukou a tzv. unschooling. S řeholní sestrou Beatrice Garnett krátce nahlédneme pod pokličku školství ve Velké Británii. Andrea Valová nabízí čtenářům inspiraci na cestě k hledání dokonalého výchovného stylu, zatímco Barbora Němcová představuje ve svém článku nové trendy v pedagogice v podobě tzv. alternativního školství.

Anketa s podtextem „Příklady táhnou“ sesbírala názory dnešních žáků, studentů a rodičů na způsob výuky v našich luzích a hájích. Můžete se těšit také na Okénko čtenářů. Tentokrát představujeme činnost společnosti Na počátku, která poskytuje pomoc matkám v nouzi. Pokud jste dosud netušili, že narozeninové oslavy puberťáků mohou mít výchovný efekt, Magdalena Strejčková vás o tom ve svém fejetonu přesvědčí. Nechybí ani oblíbené tradiční rubriky Cherubín a Babiččina teologie, stejně jako hodnotné texty ostatních pravidelných přispěvatelů. P. Karel Skočovský připomene padesáté výročí vydání encykliky Humanae vitae.

Kromě pestré nabídky autorských textů na stránkách najdete opět tipy na zajímavé knihy. Jako novinku jsme pro vás připravili pracovní listy, ve kterých najdete zajímavé náměty a tipy pro rodinné debaty. Pracovní list bude k dispozici vždy s novým číslem časopisu v elektronické podobě na našich webových stránkách (www.rodinnyzivot.eu) a facebookovém profilu.

Předplatné či ukázkové číslo si můžete objednat na adrese: Centrum pro rodinný život, Biskupské nám. 2, 771 01 Olomouc, tel.: 587 405 250, e-mail: rodinnyzivot@arcibol.cz.

(tisková zpráva)


Rodinný život 3/2018 „Závislosti a rodina“

V aktuálním čísle se Rodinný život dotýká závažného, nicméně velmi aktuálního tématu – závislostí. Texty jsou mimořádně doplněny dokumentárními fotografiemi Jindřicha Štreita.

MUDr. Jitka Krausová komentuje problematiku vzniku a léčby závislostí z pohledu vědy i víry. Představuje také patrona závislých a jejich rodin, ctihodného Matta Talbota.

Rozhovory přinášejí hluboká osobní svědectví lidí, kterým démon závislosti zasáhl do života. Matka vyrovnávající se se závislostí syna na drogách a vyléčený gambler otevřeně hovoří o svých zkušenostech, uzdravení a hledání Boha. Pohled z druhé strany nabízejí dva kněží, jejichž činnost je spojena s organizací Podané ruce.

Psycholog Jan Zahradník vysvětluje smysl kontaktních center a zamýšlí se nad možnostmi prevence závislostí. Jak život dnešních rodin ovlivňují všudypřítomné moderní technologie a jak coby rodič ustát nápor internetu, Facebooku a youtuberů? Inspirujte se v příspěvku P. Libora Všetuly.

Úsměvné zamyšlení nad tím, že každý den je plný drobných zázraků a že ne všechny závislosti musejí být nutně špatné, připravili Luboš Nágl a Magdaléna Strejčková.

Klekání jako pozvánka k modlitbě a tradičně netradiční Babiččina teologie na téma Trollové v kostele, chybět nebudou hodnotné texty ostatních pravidelných přispěvatelů, recept na Zvěřinovu letní polévku, informace o připravovaných akcích a tipy na zajímavé knihy.

Předplatné či ukázkové číslo si můžete objednat na adrese: Centrum pro rodinný život, Biskupské nám. 2, 779 00 Olomouc, tel.: 587 405 250, e-mail: rodinnyzivot@arcibol.cz.

(tisková zpráva)

Časopis Rodinný život (3/2018) představuje šéfredaktorka Šárka Chlupová a fejetonista Luboš Nágl.

NyníPísně
Píseň: Natten gar genom hagen (2023); Interpret: La Riippa Group; Album: La Riippa Group: Awake
05:57Myšlenka na den
06:00Ranní proud
06:30Dnešní evangelium
06:35Ranní chvály
06:50Duchovní slovo
07:00Radio Vatikán (slovenské...

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony