Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE - Xiaomi Redmi Note 7 je cenovým králem se 48 MPix a elegantním designem

Každým rokem se rozdíly mezi nižší, střední a vyšší ztenčují. Pořizování vlajkových lodí se už pomalu jeví jako zbytečná investice, obzvláště když se výrobci vytasí s takovým kouskem, jako je právě Xiaomi Redmi Note 7.

Přestože se Redmi stává pomalu spíše samostatnou značkou, stále se ke svému jménu Xiaomi hrdě hlásí, i když spíš z marketingových důvodů. Tento duben se série rozhodla probudit nižší cenovou kategorii modelem, který by se nemusel stydět stát na pultech ani o pár tisícovek dráž.

Xiaomi Redmi Note 7 už na první pohled oslní elegantním vzhledem, ať už se díváte na jakoukoliv z variant černé, modré či červené. Nám se do rukou dostala modrá verze, kterou bychom s klidem označili za tu nejhezčí.

Zpracování

Zadní stranu tvoří lesklý skleněný hřbet s gradientním přechodem modré do fialové, který působí vskutku drahým dojmem. Bohužel se mastí prsty rychleji než brigádník ve fastfoodu. Na zadní straně dále najdeme čtečku otisků prstů a duální fotoaparát, který je lehce vystouplý. Při položení na stůl se tedy telefon pohupuje a při nevhodné manipulaci hrozí poškrábání čoček. Doporučujeme tedy k telefonu rovnou zakoupit kryt, kterým nerovnost vyrovnáte.

Strany telefonu tvoří plastové modré rámečky, ovládání hlasitosti a displeje, zespodu dále USB-C konektor a reproduktory, zeshora pak infračervené světlo a sluchátkový 3.5mm jack, která stále potěší nemalou skupinu zákazníků, jež zlostně nadávají na většinu světových výrobců, kteří od této klasiky stále více ustupují.

Přední strana s IPS displejem je minimalistická s kapkovitým výřezem a 82% pokrytím obrazovky, což už je dnes spíše průměrnou hodnotou. Velikostně potěší všechny pořádné pracky, které si libují v co největší zobrazovací ploše, jelikož úhlopříčka telefonu činí nadprůměrných 6.3 palce. Ochranné sklo Gorilla Glass 5 je případně spolehlivou poslední záchranou při nešťastném pádu. 

Obsah si vychutnáte při Full HD+ rozlišení, neboli 1080x2340 s poměrem stran 19.5:9. Podání barev je na slušné úrovni, ale nejedná o žádný výrazný nadprůměr. Ani při plném sluníčku však se čtením není problém, takže rozhodně palec nahoru.

Výkon

Xiaomi Redmi Note 7 je k mání hned v několika variantách, z nichž tu nejlevnější tvoří 3 GB paměti RAM s 32 GB interním úložištěm, lehce dražší pak tvoří 4 GB paměti RAM s 64 GB interním úložištěm (doporučujeme) a nejdražší varianta se skládá taktéž s 4 GB paměti RAM, avšak se 128 GB interním úložištěm.

Nejlevněji telefon seženete v internetovém obchodě Gearvita, využijete-li následující kupóny.

V dnešní době rozhodně doporučujeme sáhnout rovnou po některé z 4 GB verzí, nechcete-li za pár měsíců řešit upgrade. Aplikace už se s nižší pamětí nemazlí a bude hůř. Rozdíl je doslova v rámci čtyř stovek. Interní úložiště lze rozšířit pomocí paměťové MicroSD karty až do kapacity 256 GB, čímž však přijdete o druhý slot pro NanoSIM kartu.

Zbylá výbava je pak pro všechny varianty totožná, a totiž osmijádrový procesor Snapdragon 660, který rozhodně není žádný slimák. Honosí se jím například konkurenční Nokia 7 Plus, Blackberry Key 2, Vivo X21 a další. Rozhodně se tedy můžete těšit, že s tímto telefonem si zahrajete drtivou většinu her na slušné úrovni.

V syntetických testech Antutu Benchmark zaznamenal telefon skóre 140 972, v Geekbench pak jednojádrově 1636 a vícejádrově 5961. Pro porovnání, Huawei P20 Lite za stejnou cenu těšící se stále značné popularitě dosáhl v Antutu Benchmark skóre 88 200 a v Geekbench pouze jednojádrově 933 a vícejádrově 3595. 


O svižný chod se dále stará nejnovější Android 9.0 s nadstavbou MIUI 10, která je velmi skromná a nezahltí systém nadbytkem aplikací, o které byste ani nestáli. Jde o velmi příjemnou nadstavbu s intuitivním ovládáním a příjemnými animacemi.

Fotoaparát

Jednou z největších zbraní Xiaomi Redmi Note 7 je vysoce nadstandardní 48 MPix fotoaparát, který prakticky nikde jinde neuvidíte. Ale více číslíček v megapixelech automaticky neznamená skvostné fotografie, za kvalitu snímků zodpovídá daleko více faktorů.

Nejvíce prozradí ukázkové přiložené fotografie, kdy jsme Xiaomi Redmi Note 7 (nahoře) postavili pro porovnání s velmi populárním Huawei P20 Lite (dole), který momentálně seženete za stejnou cenu. Nutno říct, že tomuto konkurentovi zrovna huráhej nebylo. U Xiaomi vidíme jasnější detaily, kontrast, sytost a jednotlivé objekty mezi sebou nesplývají, jako je tomu u Huawei. Krásné fotografie, jednoduše řečeno. 

Na zadní straně tedy nalezneme hlavní snímač s 48 MPix se světelností f/1.8, konkrétně tedy model ISOCELL GM52 od Samsungu. O hloubku ostrosti a bokeh efekt se stará podpůrný snímač o rozlišení 5 MPix a světelnosti f/2.4. Na přední straně pak nalezneme snímač s rozlišením 13 MPix a světelností f/2.2.

Fotografie o rozlišení 48 MPix se ovšem nedají nastavit defaultně, ale musíte je vždy zvolit manuálně. Defaultní nastavení vyfotí nejprve fotografii v plném rozlišení 48 MPix, a následně zredukuje na 12 MPix zabírající podstatně méně místa, ovšem se zachovanou jemností původního snímku. Vynucení vyššího rozlišení je tedy spíše ku prospěchu průměrného uživatele.

Při běžném používání a prohlížení daných fotografií skrze telefon si rozdíly prakticky nevšimnete. Pro upravování a ořezávání fotografií však je nutné myslet na pohyb prstem navíc. Například když při focení momentky není čas zoomovat, a snímek ořezáváte až dodatečně. 

Při focení pomáhá umělá inteligence s nastavením všech podpůrných prvků, a to vskutku bravůrně. Většinou si nemusíte lámat hlavu s žádnými změnami a můžete se v klidu spolehnout, že telefon vybere správné nastavení pro daný okamžik.

Fotoaparát nemá v této cenové kategorii soupeře a šlape na paty i daleko dražším modelům. Pokud se ohlížíte po levném telefonu a kvalita snímků je pro vás rozhodujícím faktorem, tak Xiaomi Redmi Note 7 je bezkonkurenční volba.

Výdrž a závěr

Nejnovější operačním systém Android 9.0 se skromnou nadstavbou tvoří úsporné duo, které baterie o celkově kapacitě 4000 mAh jedině podtrhuje. Není problém se dostat při běžném používání klidně na 2 dny při jednom nabití, skromnější uživatelé mohou vytlačit z telefonu i tři dny.

Xiaomi Redmi Note 7 podporuje technologii Quick Charge 4, díky čemuž nabijete telefon za pár minut. Bohužel standardně dodávaná nabíječka 5V/2A tohoto potenciálu nevyužívá, a musíte si tak vhodnou nabíječku k telefonu pořídit sami.

Ke konci recenze se dále hodí zmínit podpora Bluetooth 5.0 a infračervený port k ovládání televize a dalších chytrých zařízení v domácnosti. Zamrzí ovšem absence NFC, takže si s telefonem žádné bezkontaktní placení neužijete. 

Děkujeme za zapůjčení internetovému obchodu Gearvita, který si pro naše čtenáře přichystal slevové kupóny: 

Galerie ke článku

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi