Vláda potřetí navrhla jmenovat generálem šéfa BIS Koudelku. Zeman ho nejspíš znovu odmítne

Vláda v pondělí potřetí navrhla ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku na jmenování do generálské hodnosti. Vyplývá to z průběžných výsledků jednání vlády. Prezident Miloš Zeman loni Koudelku dvakrát povýšit odmítl, BIS opakovaně ostře kritizoval. Vláda návrh zdůvodňuje vysokými profesními a osobními kvalitami Koudelky a velmi dobrými výsledky, kterých kontrarozvědka dosahuje. Měl by získat hodnost brigádního generála.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman a šéf BiS Michal Koudelka, kterého nejmenoval generálem

Vláda potřetí navrhla Michala Koudelku na generála. | Zdroj: Koláž iROZHLAS

Vláda v pondělí schválila i návrh ministerstva vnitra povýšit do generálské hodnosti policejního ředitele Jana Švejdara či návrh ministerstva financí ocenit vyšší generálskou hodností generálního ředitele Generálního ředitelství cel Milana Poulíčka.

Povýšeni by mohli být také zástupci hasičů, policie či Vězeňské služby, další schválené návrhy v pondělí kabinetu předložilo ministerstvo obrany.

Šéf kontrarozvědky Koudelka dostal od americké CIA prestižní Tenetovu cenu. V tichosti a utajení

Číst článek

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček minulý týden uvedl, že pokud vláda opět Koudelku na jmenování generálem navrhne, bude Zeman postupovat jako v minulosti. Na dotaz, zda to znamená, že by prezident Koudelku generálem nejmenoval, Ovčáček odpověděl, že „žádný doplňující komentář není nutný“. Zeman odmítl Koudelku povýšit loni v květnu a v říjnu. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom loni v říjnu řekl, že mu Zeman povýšení šéfa BIS slíbil.

Koudelka v tajných službách pracuje od roku 1992, ředitelem BIS je od srpna 2016. Média loni v květnu spekulovala o tom, že za odmítnutím jeho jmenování generálem stála mimo jiné zpráva BIS k jedu Novičok, který byl využit při otravě ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii. Zeman zprávu interpretoval jinak než ministerstva obrany a zahraničí.

Zemanova kritika

Prezident také několikrát Koudelku i BIS kritizoval. O šéfovi civilní kontrarozvědky prohlásil, že není člověkem na svém místě. Kritizoval poslední výroční zprávu BIS, ve které tajná služba varuje například před ruskými a čínskými agenty. Označil ji za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“.

BIS kritiku odmítla a uvedla, že má za sebou úspěšné období. Hájí se, že ji za službu pro Českou republiku poděkovala vláda i kontrolní orgány. Ocenění se BIS dočkala také při březnové cestě Babiše do USA, během které v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Koudelka převzal ocenění za zahraniční spolupráci.

Zastaralá vozidla i finanční kriminalita. Hamáček představil Zemanovi nového policejního prezidenta

Číst článek

Ministerstvo vnitra návrh na povýšení Švejdara do hodnosti brigádního generála zdůvodňuje vysokou profesionální připraveností. „V současné době Policie České republiky pod jeho vedením dosahuje velmi dobrých výsledků,“ poznamenal úřad. Stejnou hodnost by mohli získat také ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel a velitel Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky Radim Řehulka.

Šéfa celníků Poulíčka, dosavadního brigádního generála, by mohl Zeman jmenovat do vyšší generálské hodnosti generálmajora. Ministerstvo spravedlnosti vládě úspěšně navrhlo jmenování dvou brigádních generálů, a to náměstka generálního ředitele Vězeňské služby ČR pro bezpečnost a kontrolu Pavla Hadravy a ředitele Vazební věznice Olomouc Jiřího.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme