Domů » Pro řidiče » Velikonoce 2024: Sváteční řidiči, alkohol za volantem a zvýšená nehodovost

Velikonoce 2024: Sváteční řidiči, alkohol za volantem a zvýšená nehodovost

0

Máme před sebou velikonoční svátky, které přitáhnou na silnice nejen sváteční řidiče, ale také policejní hlídky. Není se čemu divit. Svátky se totiž slaví i zvýšeným požíváním alkoholu, a někteří jsou bohužel schopni i v opilém stavu sednout za volant. Z těchto důvodu jsou velikonoční svátky zaznačeny jako ty nejrizikovější v roce. Pojďme si tedy shrnout pár věcí, na něž byste si měli dávat o tomto prodlouženém víkendu pozor.

Velikonoce 2024: Sváteční řidiči, alkohol za volantem a zvýšená nehodovost

Alkohol za volantem

V České republice stále platí nulová tolerance k alkoholu v krvi za volantem. Proto si dávejte pozor a pokud nevíte kdy můžete po alkoholu řídit, tak si v případě nejistoty můžete cvičně nadýchat. Dle statistik BESIPu byla v minulých letech během Velikonoc každá 11. nehoda z 450 zapříčiněná právě alkoholem. Při naměření 0,3 promile na vás čeká pokuta 2 500 až 20 000 Kč a zákaz řízení na 6-12 měsíců.

Četnější policejní hlídky

Policie ČR má dopředu vytipována místa, na nichž posílí hlídky. Jsou to většinou rizikové úseky a notoricky známá místa, kde řidiči překračují rychlost. Na zvýšený počet hlídek můžete narážet už během první půlky týdne. Během minulých let totiž bylo zapojeno přes 3 000 policistů a vyřešili 10 000 přestupků.

Senioři na silnicích

Tady se dostáváme ke zmíněným svátečním řidičům. Celou zimu nejezdili a teď na jaře vytáhnou z garáže svůj opečovávaný kousek. Buďte tedy obezřetní a ohleduplní. Očekávejte pomalejší reakce a často i zpomalení provozu. Pokud vám tedy někdo vjede do křižovatky, tak zůstaňte klidní. Pravděpodobně to bude senior na cestě za dětmi či jiný nevyježděný řidič.

Časté nehody

Zmíněné problémy na silnicích během svátků vedou k větší nehodovosti. Ta s přibližujícími se velikonočními svátky rapidně stoupá. Zajímavé ale je, že počet úmrtí na silnicích během těchto svátků klesá. Na to ale v žádném případě nespoléhejte a pečlivě sledujte dění na silnici a řiďte jen v odpovídajícím stavu.

Foto: Olomouc.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články