Právníci se prý obávají, aby je Zeman nenominoval do Ústavního soudu a nedopadli jako Gerloch

15.04.2019 22:00

Prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch se vzpamatovává ze svého neúspěchu při kandidatuře na ústavního soudce, ne však na dlouho, míní publicista a komentátor Jan Januš. Soudě i podle toho, jaké osoby se na konci minulého týdne objevily na právnické fakultě na prezentaci jeho nové knihy. „Gerloch je mezi svými,“ říká a dodává, že otázkou zůstává, kdo se stane patnáctým ústavním soudcem, jelikož situace se komplikuje. Podle Januše se teď respektovaní odborníci modlí, aby je Zeman neposlal na Ústavní soud a nedopadli jako Gerloch.

Právníci se prý obávají, aby je Zeman nenominoval do Ústavního soudu a nedopadli jako Gerloch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Aleš Gerloch

„Gerlochovo odborné postavení z dlouhodobějšího hlediska nijak neutrpí, lze vyčíst i z toho, jací lidé mu projevují otevřeně svou přízeň,“ uvedl Janus v komentáři na serveru Info.cz a připomněl, že na konci minulého týdne na zdejší právnické fakultě prezentoval novou knihu, do které přispělo více než padesát autorů.

Prezentovaná kniha nese název Ústavní kontinuita České republiky s československou tradicí a vychází z loňské odborné konference připomínající 100. výročí vzniku samostatného československého státu. Do publikace, kterou vydalo plzeňské Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, přispělo více než padesát autorů z různých právnických profesí a Gerloch ji společně s Katarzynou Žák Krzyžankovou editoval.

Mezi autory jednotlivých statí prý vynikají třeba emeritní rektor Univerzity Karlovy Karel Malý, současný děkan pražské právnické fakulty Jan Kuklík či jeden z jeho předchůdců, Vladimír Kindl. Do knihy přispěli například i emeritní ústavní soudce Pavel Mates, bývalý ředitel Ústavu státu a práva Akademie věd ČR Jan Bárta nebo současný proděkan pražské právnické fakulty Michal Tomášek, doplnil Januš.

Na akci, na níž se objevili třeba i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová či místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala, poslali své zdravice také šéfové obou parlamentních komor Jaroslav Kubera (ODS) i Radek Vondráček (ANO).

Oba šéfové zmíněných komor souhlasili s Gerlochovou kandidaturou a podpořili ho i nyní. „Neúspěch spojený s Gerlochovou kandidaturou tak pomalu odeznívá,“ je přesvědčen komentátor. Dodává, že Kubera jako první politik už koncem loňského roku potvrdil, že Zeman Gerlocha skutečně navrhne novým ústavním soudcem, a sám jeho šance označoval za dobré.

Následně zmínil, že začátkem roku však vystoupili bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a soudce ústavního soudu Vojtěch Šimíček se svědectvími o nestandardním chování Miloše Zemana či jeho nejbližšího okolí směrem k justici. Gerloch tak byl některými médii a některými politiky vykreslen jako člověk, který jde prezidentovi na ruku, což ale opakovaně odmítal.

Gerlocha se zastával i šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. „Kdyby Miloš Zeman nominoval na ústavního soudce třeba Ježíše Krista, tak by v tomto Senátu neprošel. Mě mrzí, že tohle musel podstoupit pan profesor, že si tam hrají na kádrovací komisi,“ uvedl pro Českou televizi.  

Na něj pak reagoval senátor Václav Láska. „Musím kolegu právníka, advokáta a předsedu Sněmovny Vondráčka upozornit, že má skutečně zčásti pravdu. Ježíš Kristus by v Senátu na ústavního soudce neprošel. Ne však proto, že by jej navrhoval Zeman. Ale proto, že nemá právnické vzdělání a nebyl deset let činný v právnickém povolání,“ napsal na Twitteru.

Původní zdroj ZDE.

Tyto události mají stále podle Janušových slov ještě svou dohru. Objevují se názory, že mnozí respektovaní právníci by o nominaci od Miloše Zemana nyní ani v teoretické rovině nestáli. Obávají se totiž toho, že Senát může jakéhokoliv kandidáta skutečně blokovat jen kvůli tomu, že jej navrhl právě prezident.

Někteří jsou prý rozhodnutí prezidenta i odmítnout, protože nechtějí riskovat veřejnou skandalizaci, která postihla právě Gerlocha. „Údajně prý není jisté ani to, že Zeman ještě dalšího kandidáta vůbec navrhne, i když toto sám koncem března potvrdil,“ napsal Januš s tím, že nejde o dobrou zprávu zejména pro spravedlnost jako takovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…