Vaječná tlačenka a talián s vejmrdou. Jak a kde si užít pořádné Velikonoce

Velikonoční svátky, to není jen barvení vajíček a pomlázka. Do Česka se vrátila řada dalších, hlavně gastronomických zvyků, které byly dříve běžné. Třeba pečení jidášů či pochoutka v podobě velikonočního kůzlete. Vybrali jsme pro vás nejzajímavější velikonoční zvyky a speciality. A také místa, kde je můžete zažít a ochutnat.
Velikonoce ve skanzenu v Kouřimi

Velikonoce ve skanzenu v Kouřimi | foto: Regionální muzeum v Kolíně

Nejprve se obraťme do minulosti a připomeňme si, jaké pokrmy o velikonočních svátcích připravovali naši předkové. Pokud bychom měli vybrat nejdůležitější velikonoční speciality, bude jich pět.

V seznamu nesmějí chybět jidáše pečené z kynutého těsta a pokapané medem, které mají mít správně tvar podlouhlé spirály či spletených provázků, neboť připomínají provaz, na kterém se Jidáš oběsil.

Další velikonoční stálicí našich předků byla jarní polévka připravená z mladých a divokých bylinek: obvykle se používala směs výrazně aromatického popence, řebříčku, kopřiv, fialkového a jahodového listí. Ta se jedla na Zelený čtvrtek.

Před Velikonocemi se dodržoval dlouhý půst, ale na Bílou sobotu už na stole bylo maso, i když zatím jen mleté. Pokrm měl řadu regionálních názvů. Někde se mu říkalo hlavička, jinde sekanice či pouze a prostě nádivka (parádní recept najdete v boxíku na konci článku).

Obvykle se připravoval z několika druhů masa (základem ovšem bylo uzené), které se promíchalo s houskou, vajíčky a kopřivou. Někde se opět přidával voňavý popenec. A pak se směs upekla v troubě.

Slavnostním jídlem v neděli býval pečený beránek, u chudších rodin kozlík. Jenže později se na venkově chov ovcí výrazně omezil a beránek začal být nedostatkovým zbožím.

Prastarý zvyk se postupně změnil. „A tak si ti, kteří si nemohli dopřát beránka z masa a krve, upekli beránka z kynutého těsta. S rozinkou místo oka,“ vysvětluje ve své knize Česká strava lidová Marie Úlehlová.

Každý měl svého mazánka

Posledním významným pokrmem českých Velikonoc je mazanec. I zde se ovšem zvyky v průběhu staletí výrazně proměnily. „Mazanec byl symbolem slunce. Nejdříve byl slaný, pekl se ze sýru a vajec. Až později se začal připravovat na sladko a plnil se ořechy nebo mandlemi a rozinkami,“ vysvětluje Hugo Schreiber, autor knihy Chvála české kuchyně!

Mazanec se u nás objevuje někdy od 14. století, možná i dříve. A je zajímavé, že v některých rodinách měl každý svůj malý mazaneček, zatímco jinde se připravoval jeden velký mazanec, ze kterého dostal každý kousek.

V Muzeu lidových staveb v Kouřimi běží velikonoční program již od 5. dubna a bude končit až 28. dubna.

Velikonoce ve skanzenu v Kouřimi

Kýchavá, Smrtná i Květná

A teď pojďme na místa, kde si můžete Velikonoce užít, ať už z pohledu zvyků, tak gastronomických specialit. Oblíbeným oknem do minulosti jsou skanzeny, které při podobných příležitostech připravují bohatý etnografický program.

Třeba v Muzeu lidových stavem v Kouřimi běží velikonoční program již od 5. dubna a bude končit až 28. dubna. Návštěvníci poznají, jaké obyčeje naši předci dodržovali a jaké zvyky se váží k jednotlivým předvelikonočním nedělím. Ty měly svá, dnes již téměř zapomenutá jména. Jedna byla Kýchavá, další Sazometná, Družebná, Smrtná či Květná. V Kouřimi bude také vystaven velikonoční stůl se všemi pokrmy, které k této době patří.

Mléčné kůzle je nejlepší

Zatímco skanzeny mají spíše muzejní charakter, za specialitami je třeba vyrazit do restaurací. Jedním z mála podniků, kde je možné ochutnat pečené mléčné jehně či mléčné kůzle, je Hliněná bašta v Průhonicích.

Jedna z velkých jarních delikates, pečené kůzlečí maso v Hliněné baště

Staročeská velikonoční bašta v gotické krčmě U dwau Maryí v Českém Krumlově

Mladá mléčná kůzlata jsou považována za jednu z největších delikates. Ani úprava není složitá. Maso stačí jen upéct při nízké teplotě na másle s trochou soli a bílého pepře. Tak dokonale vynikne jeho jemná a nezaměnitelná chuť. Jako příloha se volí nejčastěji šťouchané brambory s mladým špenátem. Když vyjde počasí, a to zatím slibují krásné, poslouží hostům romantická terasa nad malým rybníčkem.

Talián s vejmrdou

Speciální velikonoční menu připravil pro své hosty také Selský dvůr, který vsadil na klasické jarní suroviny.

Velikonoce se blíží. Připomeňte si, proč je slavíme

Na hosty čeká jemná vaječná tlačenka s křepelčím vajíčkem a ředkvičkami či králičí hřbet zabalený ve slanině a podávaný s domácími noky a s medvědím česnekem. Další specialitou je pečená perlička s kukuřičným pyré.

Králík i mladá drůbež byla oblíbenou velikonoční pochoutkou tam, kde neměli k dispozici jehňata či kůzlata. Naopak v Praze se o Velikonocích za první republiky chodívalo na taliány, podávané s křenem nebo se slavnou loretánskou vejmrdou – což byl křen smíchaný nikoliv s jablkem, ale nastrouhanou červenou řepou.

Na velikonoční stůl našich předků patřila celá řada pokrmů – od zelené polévky až po „hlavičku“ z několika druhů mletého masa.

Velikonoce ve středověku

A na závěr se podíváme ještě do České Krumlova, který již tradičně připravil pro návštěvníky města bohatý program zahrnující koncerty duchovní hudby, řemeslné trhy a výstavy. A také speciální menu v restauracích.

Velkým zážitkem jsou řemeslné dílny v prostorách nádherně zrekonstruovaného kláštera, který je dnes jedním z klenotů města. Hosté si zde mohou vyzkoušet tradiční řemesla, třeba dovednosti hrnčíře, brašnáře, sedláře, kováře, pekařky či valchařky. A také si mohou tradiční výrobky zakoupit.

A pak už můžete zamířit do některé z vyhlášených restaurací. Mezi ty nejzajímavější patří Hospoda Na louži, působivá Šatlava či dokonalá gotická krčma U dwau Maryí.

Recept na nejlepší velikonoční nádivku

Recept na fantastickou nádivku pochází ze Šumavy. Připravuje se ze tří druhů masa, divokých bylinek a chuťově je naprosto dokonalá.
1 kg masa (třetina králičí, třetina vepřové, třetina uzené)
8 rohlíků
8 vajec
2 cibule
5 plátků slaniny
Hrst popence, hrst kopřiv, hrst petrželky
Pepř, sůl, muškátový květ

Maso se uvaří a naseká na kousky. Vývar se zredukuje, a pak se do něj dají nakrájené rohlíky. Přidá se maso, vejce, pepř, sůl. Cibule se nakrájí na kousky a opeče na slanině, bylinky se nesekají na jemno a oboje se přidá do mísy s masem. Vše se promísí a dá do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Peče se zhruba hodinu.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  19.4 14:15

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

15. dubna 2024

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

OBRAZEM: Na samotě V lomu. Podívejte se na nejnovější glamping v Česku

17. dubna 2024

Glamping, tedy luxusní kempování, nabírá v tuzemsku v posledních letech na popularitě. Nejnovější...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Váháte, kam na dovolenou? Toulání po Dánsku vás nabije pozitivní energií

12. dubna 2024

Dříve jsme chtěli vidět celý svět, dnes máme chuť jezdit jen do zemí, ve kterých se cítíme dobře....

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  19.4 14:15

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Španělské Stonehenge zpřístupnily klimatické změny. Je vítanou atrakcí

19. dubna 2024

Epizody vražedného sucha se do dění v Evropě nezapisují jen negativy. Vlna veder v roce 2022...

To nejlepší z Itálie. Florencie ohromí nejen originály starých mistrů

19. dubna 2024

Ve zvlněné krajině Toskánska leží kolébka renesance, která kdysi bývala jedním z nejvýznamnějších...

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...