Nové penzijní fondy konečně zase rostou. Kolik vám vydělaly?

Ondřej Tůma | rubrika: Analýza | 16. 4. 2019 | 12 komentářů
Po dvou letech půstu se fondy doplňkového penzijního spoření nadechují k růstu. Projděte si, jak zhodnotily vklady během letošního prvního čtvrtletí.
Nové penzijní fondy konečně zase rostou. Kolik vám vydělaly?

Konečně. Po dvou letech slabých výsledků, kdy drtivá většina fondů „nového“ penzijka skončila v minusu, přichází zřejmě veselejší období.

Akciové trhy se už zmátořily po propadu z konce loňského roku, takže zejména dynamické fondy doplňkového penzijního spoření dokázaly za první tři letošní měsíce solidně zabodovat. Některé z nich dokonce přeskočily i desetiprocentní zhodnocení.

To je v době, kdy se inflace meziročně vyšplhala už na tři procenta, dobrá zpráva pro klienty. A penzijním společnostem se tak aspoň částečně podařilo napravit pošramocenou reputaci z posledních období.

Jeden rok nic neznamená

„Pokles cen akcií byl loni krátkodobým výkyvem, který se děje pravidelně a v dlouhodobé perspektivě nic moc neznamenal. Bohužel, klienti, a dokonce i pár ekonomů či ekonomek hodnotí jen a pouze kalendářní rok, což je u dlouhodobých investic začátečnická chyba,“ říká Martin Mašát, portfolio manažer Partners investiční společnosti.

„Správně by se měli soustředit na svůj dlouhodobý cíl. Tím je zhodnocení úspor na penzi, pro které jsou akciové či realitní investice ideální ať už z pohledu výnosu, rizika či likvidity,“ vysvětluje Mašát.

Inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy a další – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Výsledky konzervativních účastnických fondů kolem nuly jsou podle něj vzhledem k záporným výnosům dluhopisů takřka zázrak. V současnosti, kdy se krátkodobé úrokové sazby dostaly díky snaze České národní banky k hranici dvou procent, by se prý výkonnost konzervativní části portfolia měla posunout tímto směrem.

Nebezpečná garance

Na konci loňského roku si ve třetím pilíři spořilo na penzi přes 4,4 milionu Čechů – z toho 3,47 milionu ve „starých“ transformovaných fondech penzijního připojištění a 966 tisíc v „nových“ účastnických fondech doplňkového penzijního spoření. Dohromady penzijní společnosti spravovaly víc než 447 miliard korun.

I když jsou fondy „nového“ penzijka na trhu už od roku 2013, většina klientů stále zůstává věrná penzijnímu připojištění s garancí nezáporného zhodnocení. To však pro dlouhodobé zhodnocování úspor není zrovna nejšťastnější strategie.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

„Tragédií transformovaných fondů je jejich garance kladného zhodnocení, která je omezuje ve výběru výnosnějších, ale krátkodobě kolísavějších investic. Mnoho klientů sice na tuto garanci nepoklesu majetku slyší, ale zapomínají, že přicházejí o výnos a že nepokles neznamená pokrytí inflace,“ říká Mašát.

Transformované fondy jsou podle něj nakonec konzervativnější než dluhopisové fondy a ani zdaleka nepokrývají růst cenové hladiny. „Klienti mají tedy každý rok reálně méně a méně peněz,“ dodává.

Lidem, kteří si na stáří nespoří jiným způsobem a do penze jim zbývá víc jak deset let, by se tak mělo vyplatit obětovat garanci a jít do rizikovějších účastnických fondů. Ty mají potenciál dosáhnout výnosu, který si – na rozdíl od transformovaných fondů penzijního připojištění – dlouhodobě poradí s inflací.

Naopak klienti, které čeká odchod do důchodu za pár let, můžou v klidu zůstat v transformovaném fondu. Pro ně je lepší raději pár let mírně ztrácet, než zažít na konci svého spoření otřesy na finančních trzích jako například v roce 2008 nebo v malé míře na konci loňského roku. Pak by už totiž nemuseli mít dost času k návratu investic na původní hodnotu.

Nejúspěšnější fondy doplňkového penzijního spoření

V letošním prvním čtvrtletí se nejlépe vedlo akciovému fondu Conseq penzijní společnosti. Klientům připsal zhodnocení přes 13 procent. Následují dynamické penzijní fondy ČSOB penzijní společnosti, Penzijní společnosti České pojišťovny a Česká spořitelna – penzijní společnosti, kterým se také podařilo překonat desetiprocentní hranici.

Stejné fondy se objevují i v žebříčku, který sleduje zhodnocení účastnických fondů za celou dobu od jejich založení. Tomu suverénně kraluje účastnický akciový fond Conseq s výnosem 67,47 procenta. Fondy na dalších příčkách pak připsaly 21 až 27 procent.

Allianz penzijní společnost
AXA penzijní společnost
Conseq penzijní společnost
Česká spořitelna – penzijní společnost
Allianz penzijní společnost

Allianz penzijní společnost

Počet klientů k 31. březnu 2019: 52 324

Účastnický fond

Zhodnocení za první čtvrtletí 2019

Zhodnocení od založení fondu do konce března 2019

Allianz účastnický povinný konzervativní fond

0,25 %

2,85 %

Allianz vyvážený účastnický fond

5,29 %

10,32 %

Allianz dynamický účastnický fond

9,12 %

17,89 %

ČSOB penzijní společnost
KB Penzijní společnost
NN Penzijní společnost
Penzijní společnost České pojišťovny
ČSOB penzijní společnost

ČSOB penzijní společnost 

Počet klientů k 31. březnu 2019: 160 533

Účastnický fond

Zhodnocení za první čtvrtletí 2019

Zhodnocení od založení fondu do konce března 2019

ČSOB účastnický povinný konzervativní fond

0,20 %

3,06 %

ČSOB garantovaný účastnický fond

0,21 %

0,37 %

ČSOB vyvážený účastnický fond

5,18 %

13,36 %

ČSOB dynamický účastnický fond

10,84 %

24,02 %

Ondřej Tůma

Autor článku Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase a Lidových novinách.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 4. 2019 11:58, Cirhóza jater

S články o spoření na penzi se poslední dobou roztrhl pytel.
Po delší době ovšem konečně slušná analýza, která má hlavu a patu, uvádí tvrdá čísla a hlavně konstatuje:
- DPS jako adrenalinový typ spoření může generovat výnosy od -40% do +60% i více
- DPS není na krátkou dobu, ale na dlouhodobé spoření
- nenutí přecházet majitele Transformovaných fondů (PP) natvrdo do DPS.
- poskytuje přehled o všech 8 DPS a jak si jejich fondy "stojí"
- přehledně zpracováno

Čest autorovi, že nepodlehl masáži a tlaku z jiných stran (MF, důchodová kopise a jejich "expertka" Maláčová, státní dluhopisy, fondy samotné, ...)a předložil tvrdá data.

Za článek díky.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 4. 2019 8:20, josef

Tak jeste jednou pro mene chapave - a jeste vice na ty, co kupuji na forever: 4 mesice je fakt prd. A kdyz akcie spadne na polovinu, snizi to i Vas budouci procentni vynos.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Partners Financial Services