Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Právo

Rafaj vypovídal ve sporu advokáta Pokorného a novináře Besta. Došlo i na mýtný tendr

Předseda antimonopolního úřadu (ÚOHS) Petr Rafaj. foto: ČTK

PRAHA - Šéf antimonopolního úřadu figuruje jako svědek ve sporu advokáta Radka Pokorného a novináře Erika Besta. Při jeho výpovědi došlo i na mýtný tendr.
  7:00

Při domovní prohlídce u Rafaje našla policie dva miliony v hotovosti, část schovanou za oblečením, píše deník

Minulý týden přistoupil ke svědeckému pultíku uprostřed jednací síně Obvodního soudu pro Prahu 7 šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Právní zástupce žalovaného novináře Erika Besta mu kladl otázky i na okolnosti mýtného tendru, jež jsou předmětem probíhajícího vyšetřování kriminalistů.

„Na to nemohu odpovědět. Jedná se o okolnosti, které jsou součástí vyšetřování, kde figuruji jako podezřelý a ještě jsem nebyl na výslechu,“ řekl před soudem Rafaj.

Při včerejším líčení šlo o spor mezi vlivným pražským advokátem Radkem Pokorným a novinářem Erikem Bestem. Předmětem je článek z 26. října 2017 v bulletinu Final Word, ve kterém publicista zpochybnil výběrové řízení na dodávku mýtného systému.

Proti Eriku Bestovi vede soudní spor i Radek Pokorný osobně.

Podle novináře Pokorný do soutěže nepřípustně promluvil. Údajně se měl po impulzu od firmy Kapsch, stávajícího provozovatele mýtného systému, dohodnout s Rafajem na zrušení tendru. Na Besta kvůli článku zamířil Pokorný dvakrát – zažalovala ho jeho advokátní kancelář a ještě právník osobně. V prvém případě advokát začátkem roku vyhrál. Včerejší jednání druhé větve kauzy je odročeno do června.

Těžký týden

Minulý týden se tak Rafajovi seběhly hned dvě nepříjemnosti. Ve středu vyšlo najevo, že u něj doma našli policisté dva miliony korun v hotovosti, jejichž původ šéf antimonopolního úřadu nedokázal doložit. Domovní prohlídku u něj vyšetřovatelé provedli začátkem března kvůli podezření z korupce a zneužití pravomoci v souvislosti s rozhodováním jeho úřadu.

„Šťára“ v Rafajově domě byla součástí operace Stoka, v níž vyšetřovatelé pátrají po korupci při veřejných zakázkách v městské části Brno-střed a zároveň prověřují okolnosti mýtného tendru. V policejní síti zatím uvázlo devět obviněných, z toho je pět lidí ve vazbě.

První muž ÚOHS u soudu osvětloval, jaký vztah ho s Pokorným pojí. „Známe se z politiky už delší dobu. Když už jsme nebyli v politice, vídali jsme se tak jednou nebo dvakrát za rok. Teď už jsme se ale tak dva roky neviděli,“ uvedl Rafaj s tím, že předmětem schůzek nebyly nikdy živé kauzy, které antimonopolní úřad řešil.

Klíčový svědek

Spor novináře Besta s advokátem Pokorným má s operací Stoka ještě jedno pojítko. Jako svědek měl před soudem vypovídat bývalý místopředseda ÚOHS pro sekci veřejných zakázek Josef Chýle. Špičkový právník byl dlouho považován za Rafajovu pravou ruku. Až do ledna loňského roku, kdy byl nečekaně odvolán a úřad opustil.

Bestova právního zástupce zajímaly okolnosti, za kterých Chýle odešel. Citoval přitom z novinového článku, jenž je součástí soudního spisu, kde je naznačeno, že Chýle již nechtěl plnit Rafajovu vůli. „Byl odvolán z úplně jiného důvodu, než se tady naznačuje. K tomu ale nebudu nic říkat, protože to bude pravděpodobně součástí trestního řízení, protože tam se také o jeho odvolání mluví,“ uvedl včera Rafaj.

Chýle se soudního jednání neúčastnil. Soudkyně Marie Filippiová uvedla, že se omluvil kvůli kolizi s jiným jednáním a také kvůli skutečnosti, že nemůže vypovídat s ohledem na mlčenlivost v probíhajícím trestním řízení. Zástupce žalovaného novináře však trval na předvolání Chýleho s tím, že se jedná o jediného nestranného svědka.

„Pan Rafaj je v předmětném článku uveden jako člověk, který by se eventuálně dopouštěl trestného činu, kdyby jednal tak, jak jsme popsali. Má tak samozřejmě zájem na tom, aby bylo prokázáno, že článek není pravdivý. Zatímco jiní svědci, kteří nebyli předvoláni nebo kteří nepřišli, v takové situaci nejsou,“ řekl Best LN po jednání. Novinář trvá na tom, že zveřejněným článkem Pokornému újmu nezpůsobil.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!