Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo jsou miliardáři, kteří chtějí zachránit Notre-Dame? Dva složili 7,5 miliardy!

Autor: chal, ČTK - 
16. dubna 2019
10:11

Ničivý požár, který v noci na úterý poničil katedrálu Notre-Dame, zasáhl přinejmenším celou Evropu. Hasičům se sice podařilo skelet budovy zachránit, škody jsou ale i tak obrovské. Neštěstí vyvolalo obrovskou vlnu solidarity. Francouzský miliardář a manžel herečky Salmy Hayekové slíbil, že na opravy přispěje částkou 2,6 miliardy korun! Dokonce dvojnásobnou částku chce darovat rodina Arnaultových, které patří koncern LVMH vyrábějící luxusní zboží.

Notre-Dame je dominantou nejen Paříže, ale celé Francie, tragédie tak zasáhla prakticky každého Francouze, včetně Françoise-Henriho Pinaulta, miliardáře a manžela herečky Salmy Hayekové. Podnikatel už v pondělí večer sdělil, že na opravy katedrály věnuje neuvěřitelných 2,6 miliardy.

Pinault patří podle časopisu Forbes mezi sto nejbohatších lidí světa. Francouzský miliardář vlastní oděvní koncern Kering, pod který spadají luxusní značky jako Gucci, Yves Saint Laurent nebo Alexander McQueen. Časopis Forbes odhaduje výši majetku rodiny Pinaultových na zhruba 794 miliard korun.

Salma Hayeková si vzala Françoise-Henriho Pinaulta na Valentýna v roce 2009. Herečka má s miliardářem dceru Valentinu Palomu, která se narodila dva roky před svatbou.

Také rodina Arnaultových, které patří koncern LVMH vyrábějící luxusní zboží, v úterý ráno oznámila, že do sbírky přispěje částkou dvakrát vyšší než Pinault! LVMH zaštiťuje 70 značek, jako jsou Louis Vuitton, Givenchy nebo Dom Pérignon. Jeho majitel Bernard Arnault je nejbohatší Evropan a čtvrtý nejbohatší člověk na světě. Hodnota Arnaultova majetku je přes dva biliony korun.

„Katedrálu Notre-Dame společně znovu vybudujeme,“ řekl večer přímo na místě neštěstí francouzský prezident Emmanuel Macron s tím, že vyhlásí mezinárodní sbírku na obnovu křesťanské památky. Podle Deníku N premiér ČR slíbil, že Česká republika do sbírky přispěje. Jakou částku má na mysli, premiér neupřesnil.

Příčina požáru katedrály Notre-Dame dosud není známa a vyšetřování pokračuje. Oznámil to v úterý ráno na tiskové konferenci přímo u poškozeného objektu náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nuňez. Podle něj plameny v úterý ráno ještě nebyly úplně zlikvidovány.

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech.  - Reuters
Video se připravuje ...

bibijana ( 17. dubna 2019 09:25 )

prazando,ty plácáš nesmysly a je vidět,že neznáš realitu.Nemluvím o sockách,ale o podmínkách v LDNkách, nebo hospicech.Nejsou finance ani na mobilní hospicovou službu,ti žebrají u kde koho o peníze.Jednou sama poznáš skutečnost,až se ocitneš na konci života.Jestli jsi mladá,tak tam běž na brigádu,protože na placené sanitářky nemají finance.Poznáš sama kecy sester,jak se s papírovýma plenama musí šetřit.Neznáš realitu!!!Světová kulturní památka,ano, však ať ti bohatí přispějí - Vatikán,USA,Německo a taky prazanda1.

pepen ( 17. dubna 2019 08:34 )

Tak by to mělo být,když se topí v miliardách... měli by přispět na historickou památku..když se stalo takové neštěstí !!!!Ale všichni miliardáři-nejen na Notre -Dame.Ale je potřeba přispět na nemocné a hladovějící děti po celém světě !!!Hlavně ti podvodníci miliardáři-ty určitě nedají ani cent !!!!

agfor ( 17. dubna 2019 00:59 )

A co církev ? Ta jako obvykle nedá nic. Je tu přece od toho, aby okrádala lidstvo.

vihor ( 16. dubna 2019 22:31 )

Vypálená katedrála Notre Dame je další velkou ránou pro Macrona, že ani jeho mediální experti neví, co s tím. Jednak se ukázalo, že žluté vesty mají pravdu. Běžný Francouz žije z ruky do huby, zatímco miliardáři, jejichž zájmy Macron reprezentuje, vmžiku vytáhnou z kapsy 100 mega Euro na opravu kostela, jakoby to byly drobné. Ale podezřelé je, že tak právě udělali aniž by vůbec byla oficiálně známa příčina toho požáru, aniž by řešili pojištění budovy a firmy, atd. Elita v zákulisí tedy asi ví mnohem víc. Snad nějaký investigativní novinář dokáže odhalit pravdu, pokud ho tedy Macronova ochranka dřív neoddělá. Ale i kdyby to byla skutečně náhoda, tak vzhledem k zastoupení pracovníků ve Francii, se ten dělník, kterému upadla plynová lampa na střechu, jmenoval nejspíš Ahmed, a ten ochrankář, co pozdě zavolal hasiče, měl jméno nejspíš Mohamed. A teď vysvětlete masám, že vypálení nejslavnější katedrály na největší křesťanský svátek byla jenom čirá náhoda.

vihor ( 16. dubna 2019 18:04 )

Veřejnost evidentně záměrně není informována o tom, co se skutečně stalo. Místo toho se hned vytváří jakási uměle pozitivní mediální mánie solidarity, která má zřejmě zamaskovat skutečnost. Úřady jistě dobře ví, kdo byl v té době v katedrále a co tam dělal. Ale na veřejnost se dostane pouze jakási mlhavá doměnka, že to prý byla náhoda. No pěkná náhoda. Vypálit nejznámější křesťanskou katedrálu na světě před největším křesťanským svátkem asi tak úplně náhoda nebyla. Zřejmě nechtějí vzbudit paniku, protože je dost možné, že je to spojeno s nějakou další hrozbou vůči symbolům křesťanství během Velikonoc. Takže zatímco tajné služby teď asi šrotují naplno, veřejnost je krmena podivnými pseudozprávami.

Zobrazit celou diskusi