Koncert svobody zahájil oslavy 74. výročí osvobození Ostravy

16/4 2019

Oslavy osvobození Ostravy v dubnu 1945 začaly Koncertem svobody, který se uskutečnil 15. dubna v Divadle Antonína Dvořáka.

Koncert svobody zahájil oslavy 74. výročí osvobození Ostravy

Ústřední hudba AČR pod vedením dirigenta Jaroslava Šípa. Foto: Lukáš Kaboň

Hlavní část Ostravsko-opavské operace začala 15. dubna 1945. A právě symbolicky v tento den, 74 let poté, se konal v ostravském Divadle Antonína Dvořáka Koncert svobody, kterým tradičně začínají oslavy osvobození Ostravy. Koncert zahájili primátor Ostravy Tomáš Macura a ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava Jaroslav Hrabec.

V programu vystoupila ústřední hudba Armády České republiky se sólisty Radkou Fišarovou, Martinem Chodúrem, Lucii Silkenovou, Jurijem Kruglovem a Janem Musilem. Diváci si vyslechli skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Jaroslava Ježka. Jaromíra Vejvody, Andrewa Lloyda Webera a dalších autorům, mezi nimi i vlastní skladbu Martina Chodúra nazvanou Lidice.

Oslavy pokračují v neděli 28. dubna v Zábřehy, kdy zájemci uvidí ve 13 hodin u brodu přes Odru u korýtka bojovou ukázku, která připomene příchod československých a sovětských vojáků do Ostravy. Bojující jednotky poté od 15 hodin představí svou techniku u kina Luna a v 17 hodin na Masarykově náměstí v centru Ostravy, kde navíc zahraje swingový orchestr. Následuje rozsvícení svíček za padlé Čechoslováky na mostě Miloše Sýkory, pietní akt u tanku a ohňostroj.

V úterý 30. dubna v 10 hodin se sejdou zástupci města, obvodů, vojenských veteránských organizací, politických stran, účastnící bojů a sokolové u památníku Rudé armády v Komenského sadech na tradiční vzpomínkové akci, která je spojena s položením věnců a kytic k památníku.