Dnes Sobota - jasno 20°C
Zítra Neděle - skorojasno 24°C
Sobota 27. 4. 2024
Svátek má Jaroslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Už ti bude dobře, Ivane. V Motole byla provedena výjimečná operace šestiletého Slováka
Paní Molnárová se svým synem Ivanem. Foto: FN Motol + archiv rodiny Molnárových

Už ti bude dobře, Ivane. V Motole byla provedena výjimečná operace šestiletého Slováka

Endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie s drenáží wirsungova vývodu je velmi složitý endoskopický výkon, kdy je pacientovi s diagnostikovaným zúžením vývodných cest slinivky zavedena drenáž, která předchází vzniku zánětu a tedy i bolestivých záchvatů slinivky břišní. A právě tuto složitou operace provedli v motolské nemocnici. 

operace-motol-slovak-3 Šestiletý Ivan, pacient ze Slovenska, trpěl více než tři roky opakovanými záchvaty bolesti břicha v důsledku akutní pankreatitidy. Ta, jak se později ukázalo, byla způsobena zúžením vývodných cest a následným přetlakem ve slinivce břišní. Postupem času se ataky opakovaly několikrát do měsíce.

První záchvat u chlapce proběhl v roce 2015, kdy po prodělání planých neštovic začal velmi intenzivně zvracet. Ve Fakultní nemocnici Nitra mu byla tehdy poprvé diagnostikována akutní pankreatitida. Mnohonásobně zvýšenou hodnotu amylázy (enzym zajišťující štěpení škrobu) se podařilo během pětidenní hospitalizace snížit na normální hodnotu a chlapec byl následně dlouhodobě sledován na gastroenterologické ambulanci.

Po dvou letech se dostavil další záchvat s velmi těžkým průběhem, pacient podstoupil ultrazvukové vyšetření a magnetickou rezonanci, přesná příčina však nebyla diagnostikována. Další péči již převzala Univerzitní nemocnice v Bratislavě, kde následovalo ERCP – kombinované endoskopické a rentgenové vyšetření, které slouží k zobrazení žlučového systému a slinivky břišní.

operace-motol-slovak-ivan-2 Slovenští lékaři však neměli prostředky, kterými by stav pacienta vyřešili, proto se chlapcova matka obrátila na docenta Radana Keila z Interní kliniky 2LF UK a FN Motol. „Maminka za mnou přijela a zeptala se, jestli by výkon na našem pracovišti mohl tento stav vyřešit. Po prostudování veškeré dokumentace, kterou přivezla s sebou, jsem došel k názoru, že by stálo za to celou záležitost zrealizovat. Domluvil jsem se s kolegy z Kliniky dětské chirurgie 2. LF UK a FN Motol, kde jsou vždy tito malí pacienti následně hospitalizováni. Pacient přijel s oběma rodiči a my jsme provedli velmi složitý endoskopický výkon, při kterém se podařilo do slinivky zavést plastový drén, ten předejde opakovaným záchvatům. Radost rodičů byla skutečně veliká, bylo to velmi dojemné,“ uvedl docent Keil.

Fakultní nemocnice v Motole je největším evropským centrem a jedním z mála pracovišť, které se o děti s touto problematikou stará a poskytuje jim tu nejsložitější péči, která v okolních státech často není dostupná. Úspěšný operační výkon se uskutečnil díky unikátní spolupráci lékařů z Interní kliniky, Pediatrické kliniky a Kliniky dětské chirurgie 2. LF UK a FN Motol. Pražští lékaři budou i nadále stav malého pacienta sledovat, díky nim nebude mít malý Ivan v budoucnu výrazná fyzická omezení, dietu však bude muset dodržovat i nadále.

operace-motol-slovak-ivan „Ivánek je moc bystrý a šikovný kluk, je naplněním našeho životního snu. Pro rodiče není nic horšího, než když se každé ráno budí s tím, že neví, jestli synkovi nebude zase zle. On špatně snáší odběry, má strach z nemocničního prostředí i z lékařů. Často plakal, bylo to velmi náročné na psychiku, jak pro nás, tak pro něj. Ve FN Motol se k nám ale všichni chovali velice vstřícně a empaticky, vždy nám odpověděli na všechny naše otázky. Jen těžko se dají najít slova, která by vyjádřila náš vděk,“ řekla maminka Andrea Molnárová.


Autor: TZ, red

Senior utonul v řepském bazénu

25. dubna 2024 ve 23:20

Zhruba sedmdesátiletého plavce vytáhli ve čtvrtek odpoledne plavčíci z bazénu v Řepích, protože se topil. Ani skoro hodinové oživování muže nevedlo k záchraně jeho života. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva zemřelého. 

Zasedání zastupitelstva Prahy 6

25. dubna 2024 v 11:11

Dvanácté jednání zastupitelstva šesté městské části proběhne v pondělí 29. dubna od 10 hodin v zasedací místnosti v 6. patře Úřadu městské části Prahy 6.

Další články
Nahoru