16.04.2019 12:07

Činoherní studio v české premiéře uvede na studiové scéně Obejvák inscenaci Ministerstvo školství a vědy Ukrajina

Sedmou premiérou 47. sezóny Činoherního studia je inscenace Ministerstvo školství a vědy Ukrajina mladé současné ukrajinské autorky Anastasii Kosodii. Příběh o cestování v čase, kde se budoucnost prolíná s přítomností a minulost s budoucností. Inscenace vznikla v rámci koprodukčního projektu Dialog bez hranic, na kterém se podílí Činoherní studio spolu s ukrajinským Lesya Ukrainka Academic Drama Theatre ve Lvově.

Dialog bez hranic je unikátním projektem, kde se bude moci ukrajinské i české obecenstvo seznámit se současnou ukrajinskou a českou dramatikou a poetikou mladých česko-ukrajinských tvůrců. Činoherní studio uvede v české premiéře titul Ministerstvo školství a vědy Ukrajina a lvovská scéna inscenuje text mladé české dramatičky Moniky Kaňové Lidi. Ten se umístil na třetím místě v rámci Anonymní dramatické soutěže agentury Aura-Pont. Obě inscenace budou mít i své zahraniční premiéry – Ministerstvo školství a vědy Ukrajina bude uvedeno ve Lvově v říjnu 2019 a Lidi budou součástí programu ústeckého divadelního festivalu KULT v říjnu 2019.

Ministerstvo školství a vědy Ukrajina režíruje Hana Marvanová. „Toto jméno se neobjevuje v Činoherním studiu poprvé, již v roce 2017 připravila tato mladá režisérka ve studiové scéně Obejvák scénické čtení Maso v plechovce německého autora Ferdinanda Schmalze z projektu Překročit hranice,“ uvedla dramaturgyně inscenace Dagmar Haladová.

Hra Ministerstvo školství a vědy Ukrajina na pozadí žánru sci-fi transponuje ukrajinskou minulost i budoucnost, kde byrokratický systém tyranizuje společnost. Ústřední dvojicí příběhu je manželský pár Gleichmannů Váňa (Adam Ernest) a Táňa (Anna Kratochvílová). Táňa je cestovatelkou v čase a jelikož i ona žije a je utlačována byrokratickým systémem, rozhodne se porušit pravidla. Zůstává v minulosti a spustí paradox Mykola Chvylovyj (Jaroslav Achab Haidler). Mykola Chvylovyj byl ukrajinským spisovatelem, jenž spáchal sebevraždu v důsledku ztráty iluzí o komunistické ideologii.  Táňa hledá u Mykoly útěchu, porozumění a naději. Její muž Váňa zůstává sám a jeho jediným společníkem je Počítač (Marta Vítů), ten ovšem slouží Ministerstvu školství a vědy Ukrajina (MŠVU). Váňa se za jeho pomoci snaží Táňu najít, ale v důsledku možného střetu zájmů k opětovnému shledání manželů nedojde. Váňovo poznání beznadějné budoucnosti Ukrajiny a ztráta manželky jej dožene k sebevraždě. Historie se opakuje.

Jaroslav Achab Haidler, představitel Mykoly Chvylovyje, přibližuje, čím je inscenace lákavá pro současnou mladou generaci: „Všichni, kdo sjíždějí cestování v čase, časové smyčky a paradoxy, budou nadšeni. Ti ostatní nejspíš začnou v tom ohledu bádat. Ale asi nejdůležitější je, aby cesta na Donbas i na Machu Picchu vedla i na Ukrajině přímo.“

Scénu a kostýmy připravila Anna Chrtková, ta s Činoherním studiem spolupracovala na scénickém čtení Zbytky záře. Hudbu složila Kristýna Hulcová, jež pracovala i pro scénické čtení Maso v plechovce.  O videoprojekce se postaral kameraman Martin Studecký.

Česká premiéra se uskuteční 19. 4. 2019 na studiové scéně Obejvák od 19 hodin.
Reprízy jsou naplánované na 22. 4., 3. 5. a 27. 5. 2019.

https://www.cinoherak.cz/

Autor článku: Petr Kuneš

Činoherní studio v české premiéře uvede na studiové scéně Obejvák inscenaci Ministerstvo školství a vědy Ukrajina

Inscenace

23.04.2024

Lze dnes Věřit v šelmy? HaDivadlo zpracovává francouzskou prózu o vztahu člověka a přírody

Autobiografie francouzské antropoložky Nastassji Martin s názvem Věřit v šelmy se dočká své divadelní adaptace v brněnském HaDivadle. Inscenační tým v čele se slovenskou režisérkou alternativního divadla Júlií Rázusovou a dramaturgyní Annou Prstkovou představí témata propasti mezi divokou krajinou a západní civilizací i vyrovnávání se s osobním traumatem v kontextu současné geopolitické situace.

23.04.2024

Návrat krále. Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Životní epizoda božského zpěváka, který se ze své socialistické vlasti vydal v 70. letech naplnit své sny do kapitalistické ciziny, inspirovala dramatika a režiséra Jakuba Čermáka k vytvoření nové inscenace napsané přímo pro Švandovo divadlo. Návrat krále nabízí výlet do minulosti, příběh nepravděpodobné lásky i tragikomickou bitvu o smysl umění.

23.04.2024

Hudebně-divadelní inscenace Labyrint na motivy díla Jana Amose Komenského se letos vrátí na divadelní prkna

Nejznámější dílo jednoho z největších českých myslitelů, filozofů a spisovatelů Jana Amose Komenského, Labyrint světa a ráj srdce se letos vrátí na divadelní prkna. Hudební divadlo Labyrint autorky Jarmily Bekové v provedení sólistů Jiřího Macha, Radka Novotného, Jana Sklenáře a samotné autorky, symfonického orchestru Camerata Moravia, pěveckého sboru Chermon a kapely pod taktovkou dirigenta Joela Hány bude uvedeno 3. října 2024 v brněnském Sonu a 15. října 2024 v pražském divadle Hybernia.