Rychlé vyšetření hlasivek může zabránit nádoru. Je Světový den hlasu

16. duben 2019 11:15

Déle trvající chrapot nebo dlouhodobé bolesti v krku můžou být varovnými signály, že s hlasivkami není něco v pořádku. Pardubická nemocnice dnes při příležitosti Světového dne hlasu nabízí preventivní vyšetření hlasivek.

„Cílem takové preventivní akce je zachytit nádorová onemocnění, protože zažíváme situace, kdy lidé mají dlouhodobé obtíže a k lékaři zamíří, až když už je pozdě,“ říká přednosta ORL oddělení pardubické nemocnice Jan Vodička. Vyšetření hrtanu a hlasivek přitom zabere pár minut a je zcela bezbolestné.

Zpěváci, herci, učitelé, pozor!

Každý včas odhalený případ se pak léčí s menším dopadem na organismus. Proto je podle lékařů důležité nepodceňovat jakékoliv obtíže s hlasem a je nezbytné o hlas i pečovat.

„Prvním krokem je nekouřit, právě tento zlozvyk je pro hlasivky velmi škodlivý, dále bychom neměli hlas přetěžovat a především se naučit o něj starat. Hlasovou hygienu by měly mít v patrnosti především profese, které hlasivky často používají, jako například zpěváci, herci, moderátoři nebo učitelé, právě těch máme v ordinacích nejvíce,“ doplňuje Jan Vodička.

Hlavně nešeptat

Když už se stane, že o hlas přijdete, měli byste dodržovat několik pravidel.  První pomocí je hlasový klid. Neznamená to ale, že by měl nemocný začít šeptat. Právě šeptání může hlasivky ještě více poškodit. Jako další krok doporučuje Jan Vodička navštívit lékaře. „Příčinou ztráty hlasu může být například zánět hrtanu, ale i nehybnost jedné hlasivky. A to se dá zjistit pouze detailním vyšetřením.“

Spustit audio

Související