Soud projednává kárnou žalobu na státního zástupce Karabce, měl ovlivňovat kolegu

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 4. 2019 14:41
Nejvyšší správní soud se v úterý začal zabývat kárnou žalobou na pražského státního zástupce Jana Karabce. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová mu vytýká, že si v pracovní době vyřizoval osobní věci a také že se v jednom případu snažil ovlivnit jiného státního zástupce Michala Hanycha. Karabcovi hrozí v krajním případě i odvolání z funkce.
Státní zástupce Jan Karabec.
Státní zástupce Jan Karabec. | Foto: ČTK

Soud odročil jednání na druhou půli května nebo červen za účelem doplnění dokazování a výslech dalších svědků. Chce vidět také Karabcův osobní spis.

Karabec v minulosti dělal náměstka bývalému pražskému vrchnímu státnímu zástupci Vlastimilu Rampulovi, který ho nyní u soudu zastupuje. Bradáčová podala k soudu dva návrhy, soud je spojil do jednoho jednání.

Jeden návrh se týká toho, že měl Karabec v pracovní době vyřizovat osobní věci v případech, které nesouvisely s jeho prací. Podle návrhu vytvořil několik konceptů podání v právních věcech, v zaměstnání si tiskl dokumenty a také neoprávněně lustroval různé lidi. Bradáčová v úterý u soudu přečetla 15 takových skutků.

Rampula však u prvních 11 případů podal námitku z důvodu promlčení, protože se skutky staly v delším časovém odstupu než dva roky od podání kárné žaloby. Předseda kárného senátu Jiří Palla k tomu uvedl, že námitka nebrání projednání případu v celém rozsahu, ale soud ji po právní stránce posoudí na konci samotného řízení.

V druhém návrhu se měl Karabec snažit ovlivnit státního zástupce Michala Hanycha v případu, kdy zastupitelé v Praze 11 nepodpořili výstavbu bytového komplexu. V případu bylo podané trestní oznámení s tím, že městské části vznikla škoda v milionech korun. Policie ale případ odložila, protože v něm nebylo shledáno podezření z trestného činu.

Podle Bradáčové se Karabec snažil státního zástupce Hanycha přesvědčit k vydání pokynu policii o zahájení úkonů trestního řízení, přičemž pokud ho nevydá, bude mu to uloženo vrchním státním zastupitelstvím. Hanych v úterý u soudu vypověděl, že se s ním Karabec několikrát spojil a doporučoval mu, aby byly zahájené úkony trestního řízení. Hanych proto věc oznámil nadřízeným.

Pomáhal jsem příbuzné, hájí se Karabec

Karabec u soudu řekl, že ohledně osobních věcí například pomáhal blízké příbuzné, která je nemocná a čelila exekucím. V dalších případech pomáhal dalším známým. Odmítl však, že by se v pracovní době věnoval osobním věcem hodiny, jak tvrdila Bradáčová.

"Soubory jsem si nosil domů. Doba mé práce na nich v pracovní době byla v řádu minut, abych je mohl vytisknout," uvedl Karabec. Podle něj byly takové případy nárazové a řešil je doma ve volném čase. Navíc koncepty podle něj připravovali i jiní advokáti. Finanční prospěch z pomoci neměl, vypověděl u soudu on i advokáti jako svědci.

Karabec také odmítl, že by ovlivňoval jiného státního zástupce. "Nelze vydávat pokyn bez znalosti spisu. Já jsem neznal ani spis, ani orgán, nemohl bych vydávat žádný pokyn," řekl Karabec. Podle něj se ho dotyčný státní zástupce snaží poškodit v rámci svého profesního postupu. Karabec také připomněl, že se ho snažili poškodit už v minulosti kauzou takzvané černé vdovy. V ní údajně Karabec ještě z pozice náměstka zaútočil na Bradáčovou jako Rampulova nástupce. Nikdy se to nepotvrdilo.

Karabec byl dříve náměstkem Rampuly, po nástupu Bradáčové na postu sice ještě chvíli byl, ale poté se stal řadovým žalobcem vrchního státního zastupitelství.

 

Právě se děje

Další zprávy