Dane Gillespie: Teenager, kterému banka omylem připsala na účet 265 milionů

Dane Gillespie zažil při pohledu na svůj bankovní účet šok, když zjistil, že se z něj přes noc stal milionář. Chybou bankovního systému mu totiž na účet bylo připsáno 8,9 milionů liber (v přepočtu 265 milionů korun).
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Obří částka se na bankovní konto osmnáctiletého mladíka ze severoirského Belfastu dostala podle britské banky Nationwade omylem. Rozčarování z milionového příbytku na účtu zasáhlo celou chlapcovu rodinu: „Nemohli jsme tomu uvěřit. Můj syn si myslel, že se z něj opravdu stal milionář. Ve středu ráno měl Dane na svém účtu 265 milionů korun. Naštěstí nám to okamžitě řekl a nešel všechny miliony hned utratit.“

Mladík si chtěl za peníze koupit auto

Jak k takovému omylu vůbec mohlo dojít? Mladý Brit údajně obdržel od své babičky šek v hodnotě 8900 liber (asi 265 tisíc korun), který si šel následně do banky uložit. Když o několik dní později kontroloval, zda se mu peníze na účet připsaly, byl ohromen. Ihned pořídil snímek obrazovky svého účtu s nově nabytými miliony a fotografii poslal své matce. „Dane mi napsal: Koupím si z těch peněz Porsche. Řekla jsem mu, aby nebláznil, že se nejedná o naše peníze a že musíme zjistit, kde se tam ty peníze vzaly,“ vysvětlila chlapcova matka.

Mladý student metropolitní střední školy v Belfastu si mohl pocit, jaké to je být milionářem, užít jen na pár hodin, jelikož následně chybu odhalila sama banka a nesprávně připsanou částku šeku opravila. „Pokud by šel Dane miliony, které mu nepatřily, hned utratit, musel by je pak zase všechny vrátit zpátky. Jednoduše si myslel, že dostal všechny dárky k narozeninám najednou,“ uvedla matka hocha.

No items found.