Spilkovou není třeba odepisovat – část I.

Klára Spilková
Spilkovou není třeba odepisovat – část I.

Dlouholetá česká profesionální jednička Klára Spilková vstoupila do své první sezony jako plnohodnotná členka série LPGA Tour. Na prvních čtyřech turnajích se jí bohužel nepodařilo ani jednou projít cutem. Přesto zatím není třeba propadat negativním náladám, které v posledních týdnech značně rezonují v českém mediálním prostoru. Měli bychom pracovat s reálnými, nikoli přehnanými očekáváními a mít dostatečnou trpělivost. Dá se očekávat, že lepší výsledky Spilkové se dostaví dříve či později.


Očekávání a konkurence

Nejprve je třeba srovnat si očekávání.

Spilková v předchozích osmi letech úspěšně působila na Ladies European Tour, kde v roce 2017 skončila v celkovém bodovém žebříčku na skvělém čtvrtém místě a o rok později se umístila na místě devátém. V roce 2017 dokonce zvítězila na turnaji Lalla Meryem Cup v Maroku a loni tam titul jen těsně neobhájila, když skončila na děleném druhém místě až po neúspěšném play-off.

Na druhé straně LET se s LPGA Tour nedá vůbec srovnávat. Ani z hlediska konkurence, ani z pohledu výše celkových finančních dotací. Zatímco americká série loni rozdělila mezi své hráčky na 32 turnajích přes 65 miliónů USD, její evropský protějšek na 15 turnajích pouhých 12 a půl miliónu amerických dolarů. To je snad jednoznačný důkaz, že se jedná na jedné straně o první ligu a na straně druhé o něco mezi druhou a třetí ligou. Ostatně zatímco LET již několik bojuje o holé přežití, kalendář LPGA Tour je letos zase ještě více našlapanější, než před rokem. Obsahuje 33 oficiálních turnajů s finančními odměnami přes 70 miliónů USD.

Konkurence na LPGA Tour je obrovská. Americký okruh byl v posledních zhruba 20 letech doslova zavalen několika desítkami špičkových Korejek a dalších hráček z mnoha zemí celého světa, jímž konkurovat mají v posledních letech velký problém i domácí Američanky. Světová špička je na LPGA Tour navíc ještě více koncentrovaná než na mužské sérii číslo jedna PGA Tour. Tam se každoročně odehrává téměř 50 turnajů a není tak fyzicky ani psychicky možné, aby se hráči účastnili každého turnaje v kalendáři. Velkou část z nich tedy vynechávají.

Na LPGA Tour však můžeme najít spoustu profesionálek, které například v loňském roce odehrály mezi 25 až 30 turnaji z celkových 32. Jinými slovy, na rozdíl od svých mužských protějšků se téměř každý turnaj ženské série odehrává v nejvyšší možné konkurenci hráček.

Současná pozice

Kvalifikace hráček do startovního pole standardních turnajů na LPGA Tour (kromě majorů a speciálních turnajů s omezeným počtem hráček) se řídí tzv. prioritním seznamem (LPGA Priority List). Zde mají hráčky – členky LPGA Tour přidělené kategorie na základě splnění specifikovaných výkonnostních kritérií a navíc jsou ještě seřazeny v rámci nich. Čím nižší kategorie a pořadí v rámci ní, tím větší šanci má daná hráčka zúčastnit se jednotlivých turnajů na tomto okruhu.

Spilková si na základě svého loňského postupu přes Q-Series vybojovala pro letošní sezonu kategorii 14 a v celkovém pořadí se nyní nachází na 129. místě prioritního seznamu. Startovní pole běžných turnajů, kterých v letošním kalendáři LPGA Tour můžeme napočítat 19 z celkově plánovaných 33 turnajů, zahrnuje v drtivé většině 144 hráček. To vypadá na první pohled pro Spilkovou naprosto idylicky, tak, že její členská karta je tzv. plná a že si na ní automaticky zahraje na americké sérii většinu letošní sezony. To znamená minimálně 19 standardních turnajů. 

Skutečnost je však poněkud jiná. Letos premiérově budou mít hráčky v kategoriích 14 (v níž je Spilková) až 19 mít své pozice pro nasazení do turnajů jisté pouze pro část sezony. Toto privilegium skončí zhruba ve třetině sezony po odehrání dalších čtyřech běžných turnajů, na kterých může Spilková se svojí kategorií automaticky startovat - LOTTE Championship na Havaji (17. až 20. dubna), HUGEL-AIR PREMIA LA Open (25. až 28. dubna) a LPGA MEDIHEAL Championship (2. až 5. května) v Kalifornii a nakonec Pure Silk Championship (23. až 26.5.) ve Virginii.

Poté budou hráčky ze šesti výše uvedených kategorií, které získají nějaké peněžní výhry, „smíchány“ (tzv. reshuffling) do vyšší společné kategorie 13 (před začátkem sezony prázdné) a v ní seřazeny podle jejich pořadí v aktuálním finančním žebříčku sezony. Na základě totožného principu pak bude kategorie 13 doplněna z hráček s kategoriemi 14 až 19 a promíchána podle aktuálního postavení v žebříčku ještě jednou, cca ve dvou třetinách sezony. A to po turnaji Dow Great Lakes Bay Invitational, který bude posledním před dvěma evropskými majory - The Evian Championship a AIG Women's British Open. Teprve poté se pořadí hráček v kategoriích 13 až 19 na zbytek roku zafixuje.

Jak již bylo řečeno dříve, Spilková zatím v dosavadní části sezony, kdy je na okruhu LPGA Tour odehráno celkem osm turnajů, nezískala žádné peněžní výhry z turnajů. Pokud by se smíchání kategorií provádělo už dnes, propadla by se ze 129. místa prioritního seznamu o 22 pozic na 151. místo. A kdyby to s jejími nulovými peněžními odměnami takto náhodou zůstalo i po odehrání čtyřech dalších turnajů, dá se odhadovat, že by se ocitla někde kolem 160. až 165. místa.

To by pro ní bohužel znamenalo, že by se na některé z turnajů ve druhé třetině sezony bez úspěchu v kvalifikaci či přidělení sponzorské pozvánky nedostala. A samozřejmě by tak měla s méně starty menší šanci, že si v žebříčku pro nasazování do turnajů polepší i pro zvývající část sezony. Obhájit si svoji kartu pro příští sezonu by tak musela s méně absolvovanými turnaji. Plnou kartu na LPGA pro další rok přitom automaticky získá pouze nejlepších 100 hráček z celkového finančního žebříčku.

Ve skutečnosti navíc pro hráčky se standardními členskými kategoriemi podle prioritního seznamu není na jednotlivých turnajích vyhrazeno všech 144 míst, ale méně. Do tohoto startovního pole se totiž musí vejít ještě golfistky s tzv. zvláštním vstupem (special entries). Jde o legendy ze síně slávy, sponzorské pozvánky, nejlepší hráčky z kvalifikace, hráčky umístěné v TOP 10 na předchozím turnaji a doposud nepříhlášené vítězky předchozích turnajů. Celkem se jedná o 11 míst, což znamená, že absolutně jistou účast na každém běžném turnaji mají hráčky nejhůře na 133. místě prioritního seznamu. Na každý turnaj se sice nepřihlásí úplně všechny hráčky, nicméně jak již bylo uvedeno dříve, spousta hráček hraje téměř každý turnaj.  

Ostatně ze současného finančního žebříčku LPGA (pozn. po 7 turnajích, před majorem ANA Inspiration), kde se zatím nachází 136 hráček s alespoň nějakou získanou finanční odměnou z turnajů, je zřejmá obrovská koncentrace konkurence na LPGA Tour. V žebříčku, počínaje nejvyššími místy, se pohybují stále stejné hráčky. To je krásně vidět na postavení hráček z kategorie 1 prioritního seznamu, která zahrnuje celkem 85 golfistek – TOP 80 z loňského finančního žebříčku a navíc těch, které dostaly zdravotní či mateřskou výjimku. Na prvních 20 místech aktuálního letošního žebříčku jsou pouze hráčky z této kategorie. Navíc je to umocněno tím, že hráčky z této nejvyšší kategorie zaujímají 28 míst v TOP 30, 43 míst v TOP 50 a 66 mís v TOP 85 současného finančního žebříčku.  

Jinými slovy, o prvních pár desítek míst v každém turnaji bojuje stále dokola téměř stejná skupina hráček, a proto není možné se divit, že pro Spilkovou není samozřejmostí procházet pravidelně cuty. Navíc Spilková není jediná hráčka, která ještě letos neuhrála ani dolar. To se stalo také 15 golfistkám, které jsou v dosavadním prioritním seznamu na pozicích před ní, včetně šesti hráček z „golfové smetánky“ v nejvyšší kategorii 1.  

Spilková to má navíc složité v tom, že jde o její první sezonu v roli členky na americkém okruhu, přestože v minulých letech odehrála již 16 turnajů započítávaných do LPGA Tour. Musí si zvykat na život v nové zemi a na turnajový golf na jiných hřištích, často s jiným layoutem či jinou trávou, a to většinou delších a obtížnějších, než na LET. A o nesrovnatelně větší konkurenci již byla řeč několikrát. Na druhé straně není v této situaci sama, protože ve startovním poli LPGA Tour můžeme letos nalézt celkem 27 nováčků ze 17 zemí.