Hlavní obsah

Hloupá obhajoba? Já jsem nehajloval. Ani nevím, co to znamená, hájil se gólman Crystal Palace

Praha

I když disciplinární komise Fotbalové asociace (FA) zbavila před dvěma týdny brankáře Crystal Palace Waynea Hennesseyho obvinění, že hajloval, zkritizovala ho za "velkou míru neinformovanosti" o fašismu a Adolfu Hitlerovi. Dvaatřicetiletý gólman totiž při projednávání svého případu argumentoval tím, že nemohl předvádět nacistický pozdrav, neboť ho ani nezná.

Foto: Sport.cz

FA doporučila Hennesseymu, aby si doplnil znalosti o nacismu

Článek

Hennesseyho začala disciplinárka vyšetřovat poté, co v lednu jeho spoluhráč dal na instagram fotku z týmového večírku, na níž má velšský gólman zvednutou pravou ruku a prsty druhé ruky si drží pod nosem. Gesto připomíná hajlování a naznačení Hitlerova knírku.

Hennessey se však bránil tím, že jen chtěl máváním upoutat pozornost fotografa a druhou rukou se snažil zesílit hlasitost svého volání. Disciplinární komise před dvěma týdny brankáře londýnského klubu obvinění zbavila a dnes na webu zveřejnila oficiální odůvodnění, v němž Hennesseyho kárá za jeho nedostatek povědomosti o klíčových historických událostech 20. století.

"Pan Hennessey kategoricky odmítl, že by hajloval. Od začátku dokonce tvrdil, že ani neví, co to hajlování je," uvedla FA v odůvodnění. "Jakkoli se to nám ze starší generace může zdát nepravděpodobné, neodmítáme tento jeho výrok jako nepravdivý. Pravdou totiž je, že při podrobném vyptávání pan Hennessey prokazoval velmi značnou - dalo by se říct dokonce politováníhodnou - míru neinformovanosti o čemkoli, co se týká Hitlera, fašismu a nacistického režimu."

Disciplinární komise případ uzavřela s tím, že ačkoli taková nevědomost je smutná, neznamená to, že hráč nemluví pravdu. "Řekli bychom k tomu jen to (i s rizikem, že budeme znít povýšeně), že panu Hennesseymu doporučujeme, aby se seznámil s událostmi, které stále mají velký význam pro ty, kteří žijí ve svobodné zemi," dodali představitelé Fotbalové asociace.

Reklama