Veřejný dům představí činnost továrny, kde se tvoří umění

foto: pořadatel akce
foto: pořadatel akce

Jen dvakrát do roka proběhne v bývalé továrně Veřejný dům – večer, kdy čtyři dramaturgie MeetFactory ukáží své umění. Jarní sezónu nastartují nové výstavy, performance rezidentů, scénické čtení a DJs. Akce, která probíhá ve spolupráci s Týdnem umění,  je na programu smíchovské továrny ve čtvrtek 25. dubna 2019.

Galerie MeetFactory uvede samostatnou výstavu Mileny Dopitové. Ta vstoupila na scénu se svými instalacemi, objekty a videi na začátku 90. let. Ve výstavě zpracovává sociální, genderová
a ryze osobní témata. Výstava Příště u vás představuje její současnou tvorbou, která odráží osobní i kolektivní pocity nejistoty z aktuální společensko-politické situace. Prostory galerie, které tradičně patří skupinovým výstavám, po delší době patří jen jednomu tvůrci.

V menší Galerii Kostka spojí své síly izraelská umělkyně Michal Baror a francouzská Amalia Vargas. Společná východiska pro svou výstavu Bite the Bullet nalezly během svého dřívějšího rezidenčního pobytu v MeetFactory. Navzdory věkovému rozdílu a odlišné umělecké praxi se díla umělkyň potkávají ve snaze nalézt nové souvislosti, které by zpochybnily náš zažitý pohled na banální objekty. Velkoformátové fotografie Michal Baror pohrávající si s pohledem turisty a spojující náhodné výjevy z pražských ulic s objekty z lokálních muzeí vhodně doplňují sochy Amalie Vargas, které reflektují otázku reprezentace objektu a jeho historii.

Rezidenční program otevírá veřejnosti běžně nepřístupné první patro továrny a v rámci kurátorské prohlídky představí zákoutí tvorby rezidentů. Naskýtá se tak mimořádná příležitost podívat se na samotný zrod uměleckých děl a poznat tvůrčí proces současných umělců. V rámci společné performance vystoupí dva z nich: Cosmina Moroșan zabývající se např. literaturou
a náboženstvím, a Anticorp Sola, charakteristický svým spirituálním a emocionálním přístupem k prostoru, v němž se objekty chovají jako živé postavy.

V jednom z rezidečních studií je po celý večer k vidění výstava studentů Ateliéru fotografie a nových médií pražské FAMU. Pop-up výstavu Jackpot společně s Jenem Kratochvílem připravil Hynek Alt.

Nikdy nevíš, scénické čtení díla Sarah Page, představuje Jacka, mladíka s lehkou mentální poruchou bez sexuálních zkušeností, do jehož situace se rozhodnou zasáhnout rodiče. O režii se stará Adam Steinbauer, hrají Zuzana Ščerbová, Daniel Rymeš, Tomáš Novotný a Eva Ventrubová.

Závěr večera zpestří tradičně DJs.

Comments

comments

Vyhledat