Hlavní obsah

Zuby venku! Ale pálil o sto šest. Český nováček se v Kanadě uvedl skvěle, reprezentační plán utnul trenér

Praha

Plán měl načrtnutý celkem jasně. Když předčasně skončí v play off zámořské OHL, zkusí se prosadit na mládežnickém šampionátu ve Švédsku. Talentovaný český útočník Jaromír Pytlík z týmu Sault Ste. Marie ale v příštích týdnech může mít hokejové volno. Trenér Alois Hadamczik jej nakonec do reprezentační osmnáctky nezařadil, jak už dříve nastiňoval s odkazem na možný problematický přesun do jiného časového pásma a na větší kluziště.

Foto: Sport.cz

Jaromír Pytlík

Článek

„Jsme v play-off, kde bychom rádi dosáhli nějakého úspěchu. A když přece jen vypadneme, tak v reprezentací udělám vše, abychom na mistrovství světa skončili na medailových příčkách," uvedl Pytlík před pár dny v rozhovoru na síti. V play off skončil, ale další část úvah vzala za své. Hadamczik při zužování širší nominace škrtnul právě jeho jméno.

„To není nic proti Pytlíkovi. Klobouk dolů, jak se tam uchytil. Když si necháš na mistrovství světa flek, že ti přijede Jágr, Židlický nebo Eliáš, tak ti mají nějakou genezi za sebou. Ale hráč, který jde poprvé do zámoří a pak se musí těsně před turnajem vyrovnávat se změnou času a hřiště...," vysvětlovat pro web ČT Hadamczik, proč od prvopočátku z Pytlíkem spíše nepočítal.

Útočník zažil vydařenou sezonu. Zkraje tohoto roku bez ostychu vletěl do bitev na kanadském ledě. Před tím udivoval ve druholigovém Žďáru, zkusil si extraligu ve Vítkovicích.

Cesta za moře do OHL se mu otevřela v sedmnácti, coby nováčkovi se mu tam dařilo báječně...

K prvnímu utkání v novém působišti nastoupil 11. ledna. Ve 26 utkáních základní části si připsal 19 kanadských bodů (11 branek + 8 asistencí), v 11 zápasech play off si připsal 8 bodů (4+4), nikdo z nováčků na tom nebyl lépe.

Vynikl zvláště v jednom směru. Pro útočníka klíčovém. Třiadvacetiprocentní úspěšnost ho řadí mezi pět nejlepších hráčů v OHL, v níž již ve své úvodní sezóně zaznamenal první hattrick a stal se i první hvězdou kola. Do toho stihl i zranění. Přišel o několik zubů, sezónu proto dohrál s mřížkou.

„Škoda, že nemůžu být s vámi, držím place," napsal teď na sítích vzkaz reprezentaci Pytlík, který v zámoří zřejmě zůstane i v příští sezoně.

„Myslím, že bych měl zůstat v Kanadě," připomíná. Draft NHL se ho ale při jeho věku ještě netýká. Způsobilý pro něj bude až v roce 2020. „Je ještě hodně práce přede mnou, ale byl bych rád, kdyby si mě někdo vybral," věří, že učiní další krok k tomu, aby se dostal do vytoužené prestižní soutěže.

Reklama