Senzory s paprskem, tři suchovody a speciální vůz. Ochrana sv. Víta vyšla za tři roky na 10 milionů

Do údržby a rekonstrukce katedrály svatého Víta včetně její ochrany před požáry investuje Kancelář prezidenta republiky asi 20 milionů korun ročně. Protipožární ochrana gotické památky za tři roky stála deset milionů korun. Novinářům to v úterý řekl prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejstarší částí katedrály svatého Víta je věnec kaplí na východním průčelí chrámu. Je dílem Matyáše z Arrasu

Protipožární ochrana gotické památky za tři roky stála deset milionů korun | Zdroj: GNU Free Documentation License/Muffi

Prezident Miloš Zeman svému francouzskému protějšku v dopise nabídl pomoc restaurátorských dílen Pražského hradu při rekonstrukci pařížské katedrály Notre-Dame, kterou zasáhl ničivý požár.

Co hořelo v Notre-Dame? 21 hektarů dubového lesa, obnova krovu potrvá mnoho let, říká odborník

Číst článek

„I bezpečnostními opatřeními u vstupu na Pražský hrad se snažíme minimalizovat možnost žhářských útoků,“ uvedl Mynář. Turisté, kteří vstupují do areálu Hradu, se musí podrobit osobní prohlídce a projít bezpečnostním rámem.

Katedrálu podle Mynáře hlídá 145 požárních čidel a v objektu je umístěno 29 hasicích přístrojů. Kromě hlásičů zaznamenávajících kouř jde také o přístroje s paprskem a zrcátkem, které signalizují přerušení paprsku například kouřem či prachem.

Za minutu 1200 litrů

Do výškových částí katedrály se dá čerpat voda třemi suchovody, za minutu je to více než 1200 litrů. „Dřevěná střecha velké věže je chráněna přístroji se 70 speciálními hasicími hlavicemi,“ dodal.

Podle Martina Pospíšila, který má na starosti požárněbezpečnostní ochranu Pražského hradu, jsou standardy ochrany v katedrále svatého Víta v zásadě podobné jako v Notre-Dame.

Trnová koruna, relikvie i obrazy. Katedrála Notre-Dame schraňovala historické poklady

Číst článek

„Do tohoto prostoru nemůžeme osázet moderní přístroje a vztahovat na něj dnešní prostory,“ dodal. Snaží se ale rizikové prostory, jako jsou technické místnosti s elektroinstalací, požárně izolovat, aby nebyly poškozeny historické části.

Až tisíc lidí

Z hlediska bezpečnosti je podle něj největším problémem to, že se v katedrále může shromáždit i tisíc lidí. Budova má zpracovaný evakuační plán pro lidi i pro cennosti.

Hasičská jednotka sídlí přímo v areálu Hradu v jízdárenském dvoře, spadá přímo pod Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru. „Čas výjezdu jednotky je jedna minuta, zahájení požárního útoku do čtyř minut,“ uvedl kancléř. Přes deset milionů korun podle něj bylo investováno do speciálního vozu, který umožní lepší průjezdy areálem Hradu.

Požár pařížské katedrály Notre-Dame, který vypukl v pondělí večer, se podařilo zcela uhasit až dnes dopoledne. Odborníci zjišťují, do jaké míry byla porušena statika stavby. Shořela střecha, zřítila se část klenby a vysoká věž, nicméně mnoho uměleckých a liturgických předmětů se podařilo zachránit.

Česká pomoc

Vyjádření lítosti nad zničením kulturního symbolu Francie a podle některých i Evropy přicházejí z celého světa, mimo jiné také z České republiky, spolu s nabídkami pomoci při obnově katedrály.

Katedrála Notre-Dame trpěla už v minulosti. Jaký je příběh národního symbolu Francie?

Číst článek

„Jsme připraveni nabídnout veškeré kapacity restaurátorských dílen,“ uvedl Mynář. Zeman se chce podle něj jako vyjádření podpory Francii zúčastnit oslav francouzského státního svátku v polovině července na velvyslanectví v Praze.

V restaurátorských dílnách, které sídlí na Pražském hradě v Ústavu šlechtičen, se mohou památkáři postarat jak například o historické obrazy, tak i třeba o kovové a textilní předměty včetně gobelínů. Restaurátoři mají k dispozici moderní speciální přístroje pro jednotlivé kroky péče o staré předměty.

Využívají speciální stoly, odsávací přístroje nebo ateliér pro detailní fotodokumentaci. V místnostech může být díky vzduchové ventilaci udržována stálá teplota, která je pro zachování artefaktů důležitá.

Kurátor hradních sbírek Jaroslav Sojka řekl, že Hrad má k dispozici restaurátorské prostory, restaurátoři jsou najímáni podle aktuálních potřeb a projektů. V minulosti se v hradních dílnách starali například o relikviář svatého Maura ze 13. století, na místních stolech restaurátorů ležely také třeba přilba svatého Václava, jeho zbroj a předměty ze svatovítského pokladu.

Nyní se restaurátoři zabývají třeba úpravou tapiserie, kterou darem dostala císařovna Marie Terezie. Pracují i na punčoše, která byla nalezena v jednom ze středověkých hrobů ve svatovítské katedrále.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme