Mimosoudní dohody často začínají tím, že se obě strany dohodly a žádná z nich se nedopustila ničeho špatného. Výsledky dohody mezi Applem a Qualcommem, která přišla během prvního dne dlouho očekávaného velkého soudního sporu o miliardy dolarů, však hovoří jednoznačně. Apple zaplatí nespecifikovanou částku Qualcommu a bude od něj opět odebírat čipy.

V aktuálních soudních sporech Apple po Qualcommu požadoval celkem 27 miliard dolarů. Qualcomm si nárokoval přibližně 7 miliard dolarů za nezaplacené licenční poplatky a další miliardy dolarů jako náhradu nespecifikovaných škod.

"Qualcomm a Apple dnes zveřejnily dohodu, podle níž upustí od všech vzájemných soudních sporů v globálním měřítku. Tato dohoda zahrnuje platbu ze strany Applu Qualcommu. Společnosti se také dohodly na šestileté smlouvě o licenčních poplatcích platné k 1. dubnu, s opcí na prodloužení o další dva roky, a na několikaletých dodávkách čipových sad."

Na dohodu obou firem už zareagovaly i akciové trhy, Qualcomm po zveřejnění dohody posílil v první hodině asi o 20 procent. Akcie Applu zůstaly na svém a Intel, který Applu dodává od roku 2017 modemy, mírně ztratil - jeho hlavní zdroj příjmů je ale ve vývoji procesorů a paměťových čipů pro PC a datová centra.

Zbývá vám ještě 70 % článku

Co se dočtete dál

  • Čeho chtěl Apple ve sporu dosáhnout a proč je postavení Qualcommu celosvětově unikátní?
  • Proč je ukončení sporu dobrá zpráva pro majitele iPhonů a o poznání horší pro management Huaweie?
  • Jak na smír mezi Applem a Qualcommem zareagoval Intel?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se