Proběhni.se zaplnilo IKEM běžci. Jejich startovné 444 482 Kč putuje Nadačnímu fondu České srdce

Nejen pro své srdce běželo v sobotu 13. dubna 2019 v IKEM 958 závodníků. Pod hlavičkou agentury RAUL se v přilehlém Kunratickém lese konal druhý ročník ryze charitativního projektu Proběhni.se. Kompletní startovné ve výši 444 482 Kč putuje na konto Nadačního fondu České srdce.

"Toto krásné číslo ukazuje, že lidé chtějí pomáhat ostatním bez ohledu na to, odkud jsou,“ těšilo v cíli profesora Jana Pirka, který se stal opět tváří projektu a sám se proběhl na 6km trati.

"Užil jsem si to, Kunratický les mám rád. Když k tomu člověk přidá skvělý pocit z pomoci druhým, je to ideálně strávená sobota,"  dodal nejznámější český kardiochirurg.

Největší radost z výtěžku ve výši 444 482 Kč měl doktor Michal Pazderník, zástupce Nadačního fondu České srdce, který s agenturou RAUL celému projektu vdechl před rokem život.

"Když se dnes dívám kolem sebe a vidím stovky nadšených lidí, kteří přišli udělat něco nejen pro své zdraví, mohu s jistotou říci, že se podařilo splnit cíl projektu. Celá vybraná částka bude využita nadačním fondem na prevenci srdečních onemocnění v Čechách, kde na ně umírá každý druhý Čech, a také na cesty doktorů do rozvojových zemí, kde si tamní obyvatelé lékařskou péči nemohou dovolit. Je potřeba lidi vzdělávat a upozorňovat, jak srdečním chorobám předcházet,“ má jasno Pazderník.

Pořadatelé ze sportovně-marketingové agentury RAUL připravili tratě pro dospělé na 6 a 11 km a k tomu dětské závody.

"Když jsme se dozvěděli, že má být kolem 6 stupňů, báli jsme se malé účasti. Lidé ale ukázali, že mají chuť pomáhat a udělat něco nejen pro sebe. Už teď se těšíme na třetí pokračování Proběhni.se, které by se mělo konat začátkem jara příštího roku," řekl  David Douša za pořádající agenturu.

Závodníci si po celý den mohli nechat zdarma změřit krevní tlak, hladinu cukru či cholesterolu v krvi nebo EKG. Nechyběla ani prevence proti kouření a základní prvky resuscitace.

"Vybudovali jsme tady v IKEM po celý závodní den vyšetřovací městečko, kde se na dvě desítky kardiologů staraly o účastníky. Každý, kdo městečkem prošel, dostal výsledek svého aktuálního zdravotního stavu," popsal  Pazderník.



Druhý ročník Proběhni.se je za námi, 958 běžců pomohlo Nadačnímu fondu České srdce krásnou částkou ve výši 444 482 Kč. Ta navíc nemusí být konečná.

"Podařilo se nám do projektu zapojit několik partnerů, kteří nám pomohli s realizací zázemí a s dalšími provozními náklady. Je tak pravděpodobné, že částka bude nakonec ještě vyšší," upozorňuje závěrem Douša z pořadatelské agentury RAUL.

(rv, SportovníListy.cz, foto: od pořadatele běhu)