Hlavní obsah

5 důvodů, proč vás svědí pokožka hlavy

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Svědění pokožky hlavy bývá jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé navštíví dermatologa. Začíná pozvolna, ale může se rozrůst do obludných rozměrů. Může existovat několik důvodů. Víme o pěti nejběžnějších.

Článek

Svědí vás pokožka hlavy tak, že už se to nedá vydržet? Nezoufejte. Podle odborníků nejste sami. Ve většině případů se naštěstí nejedná o nic, co by se nedalo léčit. Podívejte se na těchto pět možných důvodů, proč vás pokožka hlavy nepřestává svědit.

1. Seboroická dermatitida

Malé bílé odlupky kůže uplývající na ramenou i jinde bývají známkou nemoci zvané seboroická dermatitida. Ta se projevuje nepříjemnou kombinací zarudnutí, svědění, suchosti a olupování kůže. Jedná se o chronický stav, který se čas od času, někdy i v závislosti na počasí, lepší či horší. Přímá příčina není známa, roli může hrát i genetická dispozice. Pravděpodobným původcem je podle odborníků kvasinková infekce, která oslabí imunitní systém.

Zarudnutí a zánět mohou zklidnit šampony s přídavkem dehtu nebo tea tree oleje, který má dezinfekční účinky. „Poté hledáme vhodné dermatokosmetické přípravky, vlasové šampony a vody, které zabrání navracení se onemocnění či jeho znovu vzplanutí,“ říká MUDr. Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi. „Je to záležitost hodně velké trpělivosti na obou stranách, protože seboroická dermatitida je problém dlouhodobý,“ dodává lékařka.

Foto: Doucefleur, Shutterstock.com

Bílé odlupky kůže mohou ukazovat na chronické onemocnění zvané seboroická dermatitidaFoto: Doucefleur, Shutterstock.com

2. Folikulitida

Rudé pupínky připomínající akné mohou ukazovat na folikulitidu. Původcem tohoto chronického onemocnění mohou být bakterie nebo plísně nacházející se na povrchu kůže. Pupínky mohou být naplněny hnisem, mohou bolet a svědit. V případě, že na sobě zpozorujete známky folikulitidy, navštivte lékaře, který předepíše příslušnou medikaci v podobě protizánětlivých či antibakteriálních léčiv, případně speciálních šamponů.

Folikulitidu ani seboroickou dermatitidu si nepleťte s atopickým ekzémem. Na ten zase zabírá tohle.

3. Alergie na barvu

Zarudnutí, šupinatost, podráždění. Tak může pokožka hlavy reagovat na barvu na vlasy. Alergie na barvu se může objevit kdykoli a v jakémkoli věku. V těžších případech se projeví jako začervenání, otok, zánět a úporně svědí.

Někteří lidé mohou trpět i životu nebezpečnou anafylaktickou reakcí. Jde o reakci na alergen, která se nejčastěji projevuje prudkým poklesem krevního tlaku a dušením. Postiženému musí být ze všeho nejdřív podán injekčně adrenalin.

Nejčastějším alergenem bývá parafenylendiamin (PPD), který se nachází v hnědých a černých barvách, dokonce i v henně. „Pokud si chcete ověřit, zda na konkrétní barvu nejste alergická, proveďte si doma jednoduchý test. Naneste trošičku barvy na předloktí a nechte působit 48 hodin,“ radí docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV. Prvním krokem ke změně je přestat používat produkt. Navštivte dermatologa a poraďte se s ním o dalším vhodném postupu.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Špatně zvolená barva na vlasy může způsobit nepříjemně svědivou alergickou reakciFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Pot

Svědění může způsobit i obyčejný pot. Ten totiž může být i příčinou různých nemocí. Zodpovídá za zmaštění pokožky hlavy, která se tak stane skvělou živnou půdou pro množení kvasinek a plísní. Pokud často nosíte pokrývku hlavy, může dojít k zablokování pórů, což vede k zapaření a způsobuje podráždění a svědění. Nejčastější je to u lidí žijících ve vlhkém a horkém prostředí. Řešení je jednoduché. Umyjte si vlasy a noste vzdušné pokrývky hlavy.

5. Vši

Na vši upozorní mnohdy nesnesitelné svědění kůže hlavy. I přesto, že vlasy napadá veš dětská, může se jí nakazit i dospělý. „Pokožka je začervenalá zejména v týlní krajině, kde jsou přítomny stopy po rozškrábání,“ popisuje docentka Monika Arenbergerová. Pomůže dezinfekční šampon či sprej z lékárny. I my jsme přišli s osvědčenými radami, jak je zlikvidovat.

Svědí vás pokožka hlavy často?

Reklama

Načítám