YouTube | Fake News

YouTube omylem spojilo Notre-Dame s 11. září. Na síti se šíří další konspirační teorie

YouTube tento rok uvedlo speciální informační panely bojující s fake news a nejrůznějšími konspiračními teoriemi. Ty se nyní rozšiřují mezi nejrůznější videa, zasaženy byly ale i přímé přenosy z požáru katedrály Notre-Dame. Incident ale služba mylně spojovala s 9. zářím a přiživila nejrůznější spekulace šířící se po síti.

Firma započala se zobrazováním dodatečných informací pod videi v Indii, nyní se ale zřejmě šíří i do dalších zemí. Fakta bere od stránek, které se zabývají ověřováním informací, v tomto konkrétním případě se jednalo o Encyclopedia Britannica. Pod živým vysíláním France 24 na YouTube se tak objevila informace spojující tento incident s teroristickými útoky, které se odehrály 11. září 2001 v USA.

Google se k přidání informačního panelu následně vyjádřil a jejich zobrazování u všechn videí souvisejících s požárem vypnul. Přidávání dodatečných informací je totiž řízeno zcela automaticky dle algoritmu, který ale v tomto konkrétním případě udělal chybu. Dle oficiálního vysvětlení jej mohly zmást obrazy hořících věží, které mohly připomínat právě události z 11. září. Firma jej tak pro jistotu vypnula. Je tak ironií, že funkce, která má pomáhat s bojem proti fake news jejich šíření mohla napomoci.

Po síti se šíří spousta dalších konspiračních teorií, mezi nimiž jsou hlavně ty o zapřičinění požáru. Populární je například video, ve kterém se na věžích při požáru pohybují údajně osoby v typickém muslimském oblečení, jednalo se přitom zřejmě o osoby záchranných složek v reflexních vestách. Oficiální vyšetřování události teprve započne, od samotného počátku ale byla vyloučena možnost žhářství i teroristického útoku, informuje např. web ČT24.

Zdroj: TechCrunch

Diskuze (27) Další článek: Tak už i Aston Martin bude elektrický. Model Rapide E bude výkonná prémiovka, ale se slabým dojezdem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,