Slyšte, lidé! – Bluesové ceny a ankety 2019

Slyšte, lidé! – Bluesové ceny a ankety 2019
17. dubna 2019 Blues, Aktuality Autor: Milan Tesař

V tomto vydání pořadu Slyšte, lidé! se budeme věnovat výsledkům různých anket a ocenění v žánru blues. Zaměříme se na oba letošní držitele Grammy v bluesových kategoriích – Buddyho Guye a Fantastic Negrita. Zastavíme se u výroční ankety polského časopisu Twój Blues i u ankety slovenského webu BluesMusic. A zpívat nám bude také čerstvá vítězka soutěže European Blues Challenge, britská zpěvačka Kyla Brox. Premiéra v sobotu 27. dubna 2019, poté v audioarchivu.

Dne 10. února 2019 se předávaly už po jedenašedesáté Grammy. Žánru blues patří v rámci těchto cen dvě kategorie – nejlepší album tradičního a současného blues. V tradiční variantě žánru byli nominováni Elvin Bishop, Cedric Burnside, Ben Harper s Charliem Musselwhitem, Maria Muldaur a Buddy Guy. Poslední jmenovaný, momentálně nejslavnější žijící bluesový kytarista, cenu nakonec získal. Jeho oceněné album se jmenuje The Blues Is Alive And Well.

V žánru současného blues byli nominováni Teresa James, Danielle Nicole, Boz Scaggs, Victor Wainwight a vítězem se nakonec stal Fanstastic Negrito, 51letý rodák ze státu Massachussetts, potomek somálských přistěhovalců. Fantastic Negrito vystoupil loni v listopadu v Šumperku na festivalu Blues Alive. Tam také v rozhovoru pro naše rádio, vysvětlil, proč se jeho aktuální album jmenuje Please, Don’t Be Dead: „Ten název souvisí s tématem lidskosti a světa, ve kterém žijeme. Pocházím ze země, která v minulosti vždy vítala uprchlíky a hlásala svobodu, spravedlnost, mír, lásku. A to jsou věci, po kterých toužím a které dělají naši zemi zajímavou. Často se nám těchto věcí sice nedaří dosáhnout, ale je dobré o nich alespoň mluvit.“ 

Obdobou Grammy na české scéně jsou ceny Anděl, avšak ty se v žánru blues neudělují. Tedy blues je oficiálně součástí jazzové žánrové kategorie, ale zřídkakdy se vůbec nějaké bluesové album dostane mezi nominované. Přesto minimálně jedna mimořádně výrazná bluesová deska u nás loni vznikla. Jde o album Město brněnského muzikanta Jana Fice, které se dostalo i mezi deset nejlepších alb napříč žánry v anketě našeho rádia Album roku. Jan Fic se také o rok dříve, tedy v roce 2018, stal jedním z vítězů mezinárodní soutěže Blues Aperitiv. Honza Fic působí v brněnské kapela The Weathermakers, se kterou se dostal do semifinále festivalu Porta. Sólové album Město natočil společně s Martinem Kyšperským jako producentem a od čistého blues se na něm trochu vzdálil. Znalec bluesové scény a dramaturg festivalu Blues Alive Ondřej Bezr o Ficovi píše: „Z blues si bere jen některé hudební postupy, část instrumentáře a vnitřní tep a atmosféru, které najdeme jen u některých představitelů žánru.“

V Polsku vychází každého čtvrt roku reprezentativní časopis Twój Blues. Ten vyhlašuje každoročně anketu Blues Top a vítězové její polské části 27. dubna, kdy se vysílá premiéra tohoto pořadu, vystupují v polském Chořově na akci nazvané Gala Blues Top. Anketa časopisu Twój Blues má řadu kategorií – většinou po jednotlivých nástrojích, ale všímá si také festivalů nebo fotografií. Vítězem kategorie Objev roku se letos stala skupina Blackberry Brothers, která vystoupila v březnu ve finále soutěže Blues Aperitiv a se kterou jsme tam natočili pro naše rádio rozhovor. Uvedeme jej v červenci. Skupinu založili bratři Bartek a Kuba Jeżynové v roce 2015. Čerpají na jedné straně z klasického roku 60. a 70. let a na straně druhé ze současného elektrického blues. Vítězství v kategorii Objev roku nebylo jejich jediným úspěchem v polské bluesové anketě. Jejich album Old Soul bylo druhé v kategorii Deska roku a v kategorii Skupina roku byli Blackberry Brothers třetí.

V kategorii Deska roku zvítězilo album Pampa od skupiny Willie Mae Unit. To je akustické trio, které navazuje na mistry jako Jerry Douglas, Mississippi John Hurt, Robert Johnson nebo Keb Mo’. Sestavu tvoří zpěvák a kytarista Wojciech Hamkało, hráč na harmoniku Roman Badeński a na rezofonickou kytaru hraje Jęndrzej Kubiak. I skupina Willie Mae Unit bodovala v anketě časopisu Twój Blues i v dalších kategoriích. Jako skupina roku byla desátá a jako objev roku šestá.

V kategorii Kapela roku v polské anketě zvítězila varšavská skupina Blues Junkers. Vznikla v roce 2014 a v jejím čele stojí manželé Natalia a Dominik Abłamowiczovi. Ona zpívá, on hraje na klavír a harmoniku. Skupina hraje blues, R&B, soul a boogie a hraje bez basy a jen s malou bicí soupravou. Cílem je zvýraznit tradiční zvuk piana v kombinaci s elektrickou kytarou – kytarista Maciek Sych se inspiruje velikány, jako byli B. B. King nebo Freddie King.

Natalia Abłamovicz ze skupiny Blues Junkers skončila v anketě Blues Top velmi těsně na druhém místě v kategorii zpěvaček. Více hlasů nasbírala pouze Natalia Kwiatkowska, kterou z našeho vysílání můžete znát ze dvou různých kapel – jednak je to akustické duo The Missing Part a jednak rockovější kapela Cheap Tobacco. Ta loni vydala album Szum, za které byla nominována také na významnou polskou cenu Frederyk. V rámci Blues Top časopisu Twój Blues se Szum v kategorii Album roku umístil na sedmém místě a Cheap Tobacco jako kapela byli ve své kategorii devátí.

Svou bluesovou anketu – i když rozsahem skromnější než polský časopis Twój Blues – má slovenský portál BluesMusic. Některá jména se v této anketě rok od roku opakují. A tak i letos se nejlepší skupinou stala formace ZVA 12-28 Band, nejlepším duem Ľubos Beňa & Bonzo Radványi nebo nejlepším zpěvákem Noro Červenák ze ZVA 12-28 Bandu. Největším překvapením ankety však letos byla kategorie zpěvaček. Zatímco v minulých letech se na předních příčkách umisťovaly střídavě bratislavské zpěvačky Silvia Josifoska a Zuzana Suchánková, tentokrát se vítězkou stala mladá Eva Halczyn z Kežmarku, která se loni v září zúčastnila jako jedna z finalisteck soutěže Slovakian Blues Challenge. 

Finále Slovakian Blues Challenge proběhlo v září 2018 ve Skalici na západním Slovensku. Vítězem této přehlídky se stal Tony Bigmouth Pearson, vlastním jménem Štefan Uhriňák. Pro tohoto slovenského muzikanta začal právě ve Skalici velmi úspěšný rok. Pokračoval například v lednu 2019 koncertem u nás na Proglasu, v březnu se Štefan stal jedním z vítězů soutěže Blues Aperitiv v Šumperku a v dubnu reprezentoval Slovensko v celoevropské soutěži European Blues Challenge na Azorách.

Finále soutěže Blues Aperitiv 2019 proběhlo v březnu v Šumperku. Hlavní cenou je možnost účinkovat na podzim na velkém mezinárodním festivalu Blues Alive, také v Šumperku. Není to cena jen tak ledajaká, protože do Šumperka se v listopadu sjíždějí vítězové Grammy a dalších prestižních cen z celého světa a zahrát si s nimi na jednom pódiu, respektive v jenom kulturním domě je pro mladé a zatím ne příliš známé hudebníky čest. Letos do hlavního programu Blues Alive vedle Tonyho Bigmouth Pearsona postoupila slovenská skupina Beans & Bullets a polská kapela Caramel Black.

V dubnu proběhlo na Azorských ostrovech finále celoevropské soutěže European Blues Challenge. Česko nemělo zástupce mezi soutěžícími, ale česká byla jedna členka poroty – Lucie Kalábová. Vítězkou této evropské soutěže se letos stala také žena, Kyla Brox z Manchestru.

Český festival Blues Alive zvolili polští čtenáři časopisu Twój Blues nejlepší zahraniční událostí roku. Na druhém místě skončil festival Blues Heaven v Dánsku a na třetím soutěž European Blues Challenge, která loni proběhla v Norsku. Český festival Blues Alive však získal ještě jedno velmi prestižní ocenění. Zástupci festivalu Ondřej Bezr a Štěpán Suchochleb převzali 25. ledna v americkém Memphisu cenu Keeping The Blues Alive Award, které uděluje americká Bluesová nadace. Tato cena je určena institucím a jednotlivcům, kteří se zvlášť zaslouží o rozvoj žánru blues a svým významem se v tomto žánru prakticky rovná Grammy nebo Oscarům.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!