ČEZ bude o prodeji bulharských aktiv jednat výhradně s místní skupinou Eurohold

ČEZ

ČEZ Zdroj: CTK

Společnost ČEZ bude o prodeji svých bulharských aktiv vyjednávat s bulharskou finanční skupinou Eurohold, které nabídla exkluzivitu. Jako druhá v pořadí v prodejním procesu zůstává India Power, od které firma před časem rovněž obdržela závaznou nabídku na odkup bulharských aktiv. Sdělila to mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Od loňského prosince vedl ČEZ jednání o prodeji aktiv v Bulharsku paralelně s firmami India Power a Inercom. S Inercomem ČEZ loni v únoru podepsal smlouvu o prodeji, minulý týden ji však česká energetická firma ukončila kvůli počínání bulharského státu, který podle ní svým protiprávním jednáním zmařil splnění odkládacích podmínek, a tím i vypořádání smlouvy. Závaznou nabídku na koupi bulharských aktiv ČEZu mezitím podal Eurohold.

Do balíku prodávaných firem ČEZ patří CEZ Bulgaria (od roku 2005 zastupuje Skupinu ČEZ na bulharském trhu a koordinuje činnosti firem), CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria (od roku 2015 poskytuje informační a telekomunikační služby), Free Energy Project Orešec a Bara Group. Nejvýznamnější z nich je distribuční CEZ Razpredelenie Bulgaria.

ČEZ, který je ve většinovém vlastnictví českého státu a je největší tuzemskou energetickou firmou, vede mimo jiné arbitrážní řízení s bulharskou vládou. Požaduje po ní stovky milionů eur, protože údajně nedokázala ochránit jeho energetické investice v zemi. Na bulharský trh vstoupil ČEZ ke konci roku 2004. V současnosti jeho bulharská distribuční společnost dodává elektřinu více než třem milionům obyvatel Bulharska.