MENU

Spolupráce české a německé armády

se zintenzivňuje a rozšiřuje


Ministr obrany Lubomír Metnar se včera v Berlíně setkal s ministryní obrany Spolkové republiky Německo Ursulou von der Leyen. Na zahraniční cestě ho doprovodil náměstek pro řízení Sekce obranné strategie a politiky Jakub Landovský a ředitel Sekce plánování schopností MO generálmajor Jaromír Alan.

„Témata jednání se týkala spolupráce na bilaterální i mezinárodní úrovni. S ministryní von der Leyen jsme došli k závěru, že společná cvičení přinášejí kýžený efekt a i nadále chceme pokračovat v prohlubování těchto aktivit,” řekl ministr obrany Metnar po jednání.

Nejvýznamnější partner
Česká strana navázala na návštěvu německé ministryně v Praze v roce 2015 a poslední bilaterální jednání v Berlíně, které se uskutečnilo před sedmi lety. Od té doby se vzájemná spolupráce s Německem zintenzivnila a rozšířila. Německo je nejen náš nejvýznamnější obchodní partner, ale také významný partner v obranné oblasti.

Kromě rozvoje spolupráce na poli obranného průmyslu se rychle rozvíjí také spolupráce obou armád na vojenských cvičení. Ročně se Češi zapojí přibližně do třiceti cvičení v Německu a německé ozbrojené síly naopak do zhruba deseti v České republice. Ministři se dohodli na dalším zintenzivnění této spolupráce s potenciálem zapojení celé Visegrádské čtyřky.

Potkávají se v zahraničních misích
S německými kolegy se čeští vojáci potkávají také v zahraničních misích. Například v rámci předsunuté přítomnosti v Litvě (eFP) či v rámci našeho nasazení v Mali, při výcviku iráckých vojáků nebo v pohotovostních uskupení NATO a EU. „Čeští vojáci si velmi cení výměny zkušeností s Němci, kteří jsou vedoucí zemí mise eFP v Litvě, a spolupráci si pochvalují,” zhodnotil ministr Metnar. Zároveň připomněl, že v současnosti působí téměř 200 českých vojáků v pozemním komponentu sil velmi rychlé reakce (VJTF) vedeném Německem. Do společných aliančních aktivit patří také iniciativa k připravenosti (NRI), kam chtějí obě země velkou měrou přispět.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text: Miroslav Šindelář, Jakub Fajnor /r
Foto: Miroslav Šindelář, Ministerstvo obrany ČR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.