17. dubna 2019 • 11:20

Legendy Brna se přišly podívat: slavné Lužánky zase chřadnou!

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lužánky. Ikonické místo brněnského fotbalu, které ovšem v posledních době znovu chřadne mimo zájem veřejnosti. Slavný stánek naposledy ožil před čtyřmi lety, když na něm Petr Švancara uspořádal rozlučku se svou kariérou. „Ve městě je pořád téma, kdy se konečně postaví nový stadion. Lidem není historie lhostejná,“ tvrdí bývalý záložník Richard Dostálek. Se současnou situací se stejně jako další bývalí hráči Brna smiřuje jen těžko. Jak to za Lužánkami vypadá?



Hlavně v 90. letech byl stadion vyhlášený bouřlivou kulisou i vysokými diváckými návštěvami. Třicet tisíc fanoušků? Žádný problém. „Takovou atmosféru jsem potom jako hráč už nikdy nezažil,“ připomíná Petr Švancara. „Bylo to jedinečné. V zimě dav dokázal hlasivkami vytvořit teplo, jako když si pustíte v autě topení,“ doplňuje.

Jenže kdysi brněnskou chloubu postupně potkal smutný osud. Fotbalisté Zbrojovky se přesunuli na městský stadion do Králova Pole a opuštěné Lužánky začaly chátrat. „Nádherné vzpomínky zůstávají, ale stadion bohužel nevypadá tak, jak vypadal tenkrát. Je to trošku smutné,“ podotýká Dostálek.

Švancara tam na jaře 2015 připravil rozlučku s kariérou a slavné místo oživil. Organizoval brigády, strávil tam spoustu času. Společně s dobrovolníky dokázal stadion očistit od keřů na tribunách a hřiště nachystat pro svůj poslední zápas.

„Všichni to vzali za své. Trávili tu každý víkend, nedívali se, kolik je hodin. Udělali spoustu práce. Celý region táhl za jeden provaz, ale cítil jsem, že nám to přejí lidé z celé republiky,“ vzpomíná Švancara. Na jeho exhibici nakonec přišlo zhruba pětatřicet tisíc fanoušků!

Legendární brněnský stadion opět chřadne
Legendární brněnský stadion opět chřadne

Zkrátka jako za starých dobrý časů. Jenže… Dál už restart slavného místa nepokračoval, po čtyřech letech je situace opět na mrtvém bodě. Na tribuny se vrací zeleň, hřiště je zase vyšlapané. A změna? V nedohlednu.

„Jsme rádi, že se tu pořád děje alespoň něco, třeba turnaje dětí. I když tráva samozřejmě není úplně na jedničku, ale vždycky to dáme nějak do kupy,“ říká Švancara, který od stadionu pořád má klíče. „Když tady někdo chce něco uspořádat, rád mu je půjčím, pokud vím, o co jde. Máme výhodu, že tady není co ukrást,“ dodává jednačtyřicetiletý bývalý útočník.

FORTUNA FOTBALOVÁ STŘELNICE
17. 4. 2019, dvě hodiny před utkáním Brno - Pardubice (16.00 - 18.00)
pro dvoučlenné až desetičlenné týmy
hlavní odměna 10 000 korun na nákup ve fanshopu klubu
více informací na Prihraj.cz

Naposledy za Lužánkami společně s dalšími legendami Zbrojovky natáčel video ve spolupráci se sázkovou kanceláří Fortuna, které slouží i jako pozvánka na dnešní druholigový duel Brna s Pardubicemi.

Společně s Richardem Dostálkem, Liborem Doškem či Tomášem Poláchem si zastřílel na speciální fotbalové střelnici, kterou si budou moct vyzkoušet i fanoušci.

„Myslím, že pár lidí si na Lužánky zase vzpomene, když to uvidí. Každá podobná mediální reklama je pro stadion dobrá,“ tuší Švancara. Jeho osud pořád řeší i Dostálek. „Denně jezdím kolem do práce, takže vzpomínky se mi vybavují. A i lidé se mě ptají, historie brněnského fotbalu jim není lhostejná. Pořád se řeší, kdy se konečně postaví nový stadion,“ říká.

To je ovšem aktuálně ve hvězdách.

Legendy Zbrojovky zpět za Lužánkami: jak si vedly na fotbalové střelnici?
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 16. Michal Škoda, 42. L. Krejčí, 68. Růsek

Hosté: 36. Kovář

Sestavy

Domácí: Halouska – Kotula, Vraštil, Kryštůfek, Eismann (C) – Štepanovský (72. Přichystal), Bariš, L. Krejčí, Šumbera – Michal Škoda (85. Pachlopník), Magera (63. Růsek).

Hosté: Letáček – Prosek, Piroch, Šejvl, T. Čelůstka – Mužík (86. Šafařík), Kovář, Jeřábek (C), Tischler, Sokol (72. Huf) – P. Černý (60. Toml).

Náhradníci

Domácí: Floder, Šural, Pachlopník, Bartolomeu, Růsek, Přichystal, Zikl

Hosté: Šmíd, Zukal, Toml, Kopřiva, Šafařík, Huf

Karty

Hosté: Šejvl, Piroch

Rozhodčí

Klíma – Kotalík, Pfeifer

Stadion

Městský fotbalový stadion Srbská, Brno

Návštěva

2856 diváků

Mercedes Švancara zajel do garáže! Tleskalo mu 35 tisíc fanoušků
Video se připravuje ...

Švancara se za slzy nestyděl. Podívejte se, jak skvělou měl rozlučku
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud