Zuzana Čaputová označila českého premiéra Andreje Babiše za dobrého manažera a politika, tím se v očích svých českých zastánců evidentně dopustila neomluvitelného prohřešku. Skončí tímhle rozplývání nad novou slovenskou prezidentkou? (Foto: Wikimedia)

„Je to člověk velmi úspěšný z hlediska svého byznysu, bezpochyby dobrý manažer a evidentně dobrý politik,“ prohlásila Čaputová v rozhovoru pro portál Seznam. Zdá se, že pro české příznivce Slovenky to bylo docela překvapení.

„Její vyjádření je o to překvapivější, že se v kampani vymezovala proti éře Roberta Fica, který Babišovi umožnil kontroverzní daňovou úlevu v rekordní výši 1,5 miliardy korun,“ píše deník  Forum24.

„Tak tímhle by už mohlo to rozplývání se nad Čaputovou skončit. Je fajn, že je hezká, civilizovaná a neslouží Putinovi, ale tohle je nadbytečná dávka diplomacie. Nepomohla nám tím,“ ptá se na Twitteru šéfredaktor portálu.

Jak podotýká deník, až příliš vstřícné vyjádření Čaputové na adresu českého předsedy vlády podle kuloárových informací zaskočila dokonce i některé členy jejího týmu.

Svou podporu Zuzany Čaputové hned po vítězství ve volbách vyjádřila řada českých politiků včetně Miroslava Kalouska, Karla Schwarzenberga nebo Jiří Drahoše. Dokonce se uvádělo, že by Češi měli Slovákům závidět.

„Nepochybuji, že to bude skvělá hlava státu a upřímně jí přeji mnoho sil a úspěchů. Věřím, že nejpozději za 4 roky si stiskne ruku s prezidentem ČR, na kterého budeme hrdí,” prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Kalousek.