Proč shořela pařížská katedrála Notre-Dame? Příčinou je dřevěná konstrukce z 1300 stromů

 
Další 1 fotografie v galerii
V průběhu staletí utrpěla katedrála rozsáhlé škody, a to zejména v 16. století / Pixabay
Právě rozlehlý dřevěný rám vyrobený z 1 300 stromů přezdívaných „Les“ umožňoval podle odborníků rychlé rozšíření požáru v pařížské katedrále Notre-Dame. Šlo celkem o 52 akrů dřeva. Dřevěné nosníky tvoří celý vnitřní rám stavby a slouží jako základ střechy. Oheň napadl rám, a to přispělo ke zničení chrámu.

Oheň vypukl v katedrále v pondělí 15. dubna 2019 v podvečer a rychle se rozšířil po celém dřevěném interiéru. Věž se zhroutila dlouho po začátku požáru. Podle úředníků došlo k úplnému zničení rámu. Celá konstrukce 850 let staré budovy je vyrobena ze dřeva, na stavbu nosníků bylo použito odhadem asi 1 300 stromů. Dřevěné trámy tvoří celý vnitřní rám katedrály a slouží jako základ pro střechu o výšce 35 metrů.

Nadace Notre Dame zahájila projekt renovace ve výši 6,8 milionu dolarů, který by vyřešil některé z mnoha problémů v historické budově. Sochy s výhledem na katedrálu byly odstraněny minulý týden před tím, než se začalo s pracemi na slavné věži, která stála více než 69 metrů nad zemí. 

Stavba na katedrále Notre Dame začala kolem roku 1160 a trvala až do roku 1245, kdy byla dokončena hlavní loď. Stavba, která definovala gotickou architekturu, probíhala v několika vlnách. Opory lodi katedrály byly považovány za první v gotické architektuře, což je výsledkem využití tenkostěnné konstrukce, která vyžadovala dodatečnou vnější podporu.

Popisované opory nebo vysoké, klenuté, nosníky nebyly původně součástí designu. Tyto byly přidány po výstavbě, aby poskytovaly větší podporu pro tenké stěny.

V průběhu staletí utrpěla katedrála rozsáhlé škody, a to zejména v 16. století, kdy hugenoti i francouzský král mnohé poškodili. Odstraněno bylo mnoho prvků z exteriérů katedrály, protože byly považovány za modlářské a vitráže byly zničeny ve jménu modernizace.

V poslední době byla snaha zaměřit se na věž, jenže ta byla nyní úplně zničena požárem a zhroutila se. Požár začal ve středu katedrály nedaleko věže, kde se nachází lešení. Právě probíhající rekonstrukční práce mohly být příčinou vzniku požáru, zatím ale není jasné, zda tomu tak opravdu bylo. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama