Čokoláda, alkohol, traktory i helikoptéry. EU vybírá, jaké americké zboží může zatížit clem

Evropská komise zveřejnila předběžný soupis zboží, na něž by mohla uvalit cla v souvislosti se sporem o americké subvence Boeingu, které podle Světové obchodní organizace (WTO) poškozují evropský Airbus. Jedenáctistránkový seznam, na němž je řada výrobků od zmrazených ryb přes nejrůznější zemědělské plodiny, alkohol, čokoládu až po kabelky, batohy, traktory i helikoptéry, představuje objem amerického vývozu do EU za asi 20 miliard dolarů (přes 512 miliard korun).

Veřejná konzultace ohledně podoby seznamu potrvá do konce května, Evropská komise chce znát pohled těch, koho by se opatření mohla dotknout. Finální soupis zboží, založený na nynějším návrhu, Komise připraví později. Na základě definitivního verdiktu rozhodne o odpovídající úrovni odvetných opatření.

Spojené státy a Evropská unie se už od roku 2004 navzájem obviňují z nelegální podpory strojírenských gigantů Boeing a Airbus. U obou stran bylo zjištěno, že finančně podporovaly své výrobce letadel, aby pak získali výhodu na trhu.

Komisařka chce dialog

Americký prezident Donald Trump minulý týden pohrozil zavedením cel na evropské zboží v hodnotě 11 miliard dolarů (skoro 250 miliard korun). Zdůvodnil to závěrem Světové obchodní organizace, že evropské subvence Airbusu měly nepříznivý vliv na Spojené státy.

Evropská komise připomněla, že příslušný orgán WTO také rozhodl o tom, že americké subvence pro Boeing „významně poškozují Airbus“, včetně dopadů na prodej. Podle komisařky pro obchod Cecilie Malmströmové se EU nesnaží jednat způsobem „oko za oko, zub za zub“, musí však bránit rovné podmínky pro evropský průmysl.

„Musíme mít protiopatření připravena, pokud nebude jiná cesta, ale stále věřím, že by mezi tak zásadními partnery, jako je EU a USA, měl zvítězit dialog,“ poznamenala komisařka.