Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Policie navrhla obžalovat Babiše a spol. za Čapí hnízdo

Policie navrhla obžalovat Babiše a spol. za Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo | zdroj: Profimedia

Policie dokončila vyšetřování dotační kauzy Čapí hnízdo a navrhla postavit Andreje Babiše a další obviněné před soud.

Policie oznámila, že předala státnímu zástupci spis v kauze týkající se padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Spis obsahuje návrh na obžalobu Andreje Babiše.

Státní zástupce spis prostuduje a rozhodne, zda podá obžalobu. Návrh na obžalobu se týká premiéra a dalších obviněných, jejichž jména zatím nejsou známa.

Policie ale už dříve obvinila Babišovu manželku Moniku, dceru Adrianu Bobekovou a jeho švagra Martina Herodese. Obviněni byli také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Premiérův syn Andrej Babiš mladší je stíhán samostatně.

"Je to zpolitizované a od samého začátku to beru jako organizovaný komplot," reagoval na zprávu o návrhu obžaloby premiér. 

Policie řeší případ déle než tři roky. 

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod jiným názvem, patřila do holdingu Agrofert. V roce 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele firmy. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by dříve neměla nárok. Později se společnost vrátila pod Agrofert.

Zdroje: